Written by 10:39 Άρθρα, Αρχική Σελίδα

Το άρθρο Πανούση και οι τριγμοί που προκάλεσε

Αριστείδης Μπαλτάς: Συμφωνώ με τον Γιάννη Πανούση

Συμφωνεί «στη γενική κατεύθυνση» ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς με τον Γιάννη Πανούση σχετικά με όσα αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα.

«Στη γενική του κατεύθυνση συμφωνώ πολύ. Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι, ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται. Ουδέποτε έκλεισε αυτός ο χώρος σε ιδέες περίεργες ή ανατρεπτικές γιατί έχουν και αυτές δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς μιλώντας στο Mega.

Ερωτηθείς για την κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε:

«Γίνεται ένα καινούργιο φαινόμενο. Είναι κάποιες ομάδες, οι οποίες θεωρούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ΜΑΤ, αυτή είναι η γενική ιδέα. Άρα, καταλαμβάνουν χώρους που μετά την νέα κυβέρνηση έχουμε μείνει σχετικά αφρούρητοι με την έννοια ότι είναι δημόσιοι χώροι και ελεύθερης πρόσβασης, στοχοποιούν γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το “Κόκκινο”, γραφεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κτλ, προσπαθώντας να προκαλέσουν την παρέμβαση των ΜΑΤ» επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Είναι σαν να λένε “δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ΜΑΤ, καταλαμβάνουμε τα πάντα, μέχρι να υποχρεωθείτε να στείλετε τα ΜΑΤ”. Αυτό το φαινομενο είναι καινούργιο. Πρέπει να το καταλάβουμε και να το αντιμετωπίσουμε με τα μέτρα που απαιτούνται».

Ν. Παρασκευόπουλος: Αυτονόητα κατά το σύνταγμα αυτά που λέει ο Γ. Πανούσης

«Είναι αυτονόητα κατά το Σύνταγμα αυτά που λέει ο Γ. Πανούσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος για τα περί καταλήψεων και τις σχέσεις με την Αριστερά που επισημαίνει σε άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα Τα Νεα.

«Ο κ.Πανούσης αναφέρεται σε δικά του ζητήματα και όχι σε αυτά που αφορούν τις δικές μου αρμοδιότητες» σημείωσε μιλώντας στο ΑΝΤ1 συμπληρώνοντας πως «ό,τι γράφει κανείς είναι πολιτική του άποψη».

«Και καλά κάνει που λέει στο τέλος, ότι όλα αυτά δεν είναι θέματα Αριστεράς αλλά Δημοκρατίας. Το ζήτημα είναι να βρίσκει κανείς που είναι η χρυσή τομή» πρόσθεσε.

—————————————————————————————————————————————————————

Δείτε το μήνυμα της Αυγής με κύριο άρθρο: Κυβέρνηση είστε, όχι ομοσπονδία

Συνταχθείτε!

Μία ημέρα μετά το άρθρο του υπουργού Άμυνας Γιάννη Πανούση για την «Αριστερά του Τίποτα», που προκάλεσε τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η εφημερίδα Αυγή στέλνει το δικό της μήνυμα για τη στάση των υπουργών με το κύριο άρθρο της που έχει τίτλο: «Κυβέρνηση και όχι ομοσπονδία».

«Πρέπει να είναι σαφές πού αρχίζει και πού τελειώνει η κυβερνητική πολιτική και να μην εξαρτάται από ερμηνείες. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε, που είμαστε και πού είναι ο αντίπαλος. Χρειάζονται κινήσεις πυκνής πολιτικής τάξεως και όχι ακροβολισμοί. Πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί η κυβέρνηση να δίνει την εικόνα ομοσπονδίας υπουργών οι οποίοι πορεύονται όχι με άξονα την κεντρική κυβερνητική πολιτική και τις απαιτήσεις της συγκυρίας, αλλά με βάση τις ιδιαίτερες απόψεις και προτεραιότητές τους», αναφέρει μεταξύ άλλων και καταλήγει:

«Η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση, αυτή που απλόχερα, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, προσφέρει η κοινωνία, δεν θα κρατήσει για πάντα. Αυτό που επείγει είναι η κυβέρνηση να στοιχηθεί, να “σφίξει” ως μπλοκ ή, όπως λέμε και στον δρόμο, “να κάνουμε αλυσίδες, σύντροφοι”»

Ολόκληρο το άρθρο:

«Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου ένα δημοκρατικό και μη αρχηγικό κόμμα. Το σύστημα διακυβέρνησης στην Ελλάδα είναι “πρωθυπουργοκεντρικό”, όπερ σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα με δική του ευθύνη και δικές του επιλογές να κυβερνά τη χώρα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, στο μέτρο βέβαια που διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής, δηλαδή συμπαγή την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Αλ. Τσίπρας δεν προέρχεται από αυτήν τη σχολή των πολιτικών, αλλά από έναν δημοκρατικά οργανωμένο και συμμετοχικό πολιτικό φορέα. Και αυτές οι ποιότητες έγινε προσπάθεια να μεταλαμπαδευθούν στο κυβερνητικό σχήμα.

Είναι αναμενόμενο αυτή η αλλαγή προτύπου, η οποία μάλιστα συνδυάζεται και με μία οιονεί καθεστωτική αλλαγή, αφού για πρώτη φορά σπάει η εναλλαγή των αστικών κομμάτων στην εξουσία, να εμφανίζει προβλήματα, αρρυθμίες, δυσκολίες προσαρμογής. Όλα αυτά είναι λογικά και αναμενόμενα ώς ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να διαιωνίζονται και να καθίστανται πολιτικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης.

Η πολυτέλεια την οποία είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μικρό κόμμα να λειτουργεί “στο περίπου” και με ρυθμούς ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν μπορούν επ’ ουδενί να ισχύουν σε μια κυβέρνηση η οποία μάλιστα δίνει αγώνα σε πολλαπλά μέτωπα. Πρέπει να είναι σαφές πού αρχίζει και πού τελειώνει η κυβερνητική πολιτική και να μην εξαρτάται από ερμηνείες. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε, που είμαστε και πού είναι ο αντίπαλος. Χρειάζονται κινήσεις πυκνής πολιτικής τάξεως και όχι ακροβολισμοί. Πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί η κυβέρνηση να δίνει την εικόνα ομοσπονδίας υπουργών οι οποίοι πορεύονται όχι με άξονα την κεντρική κυβερνητική πολιτική και τις απαιτήσεις της συγκυρίας, αλλά με βάση τις ιδιαίτερες απόψεις και προτεραιότητές τους.

Τέτοιου είδους φαινόμενα, ακόμη και αν δεν αφορούν τα πολύ βασικά της κυβερνητικής πολιτικής, συχνά μεγεθύνονται από τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα έλλειψης σοβαρότητας και ευθύνης. Η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση, αυτή που απλόχερα, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, προσφέρει η κοινωνία, δεν θα κρατήσει για πάντα. Αυτό που επείγει είναι η κυβέρνηση να στοιχηθεί, να “σφίξει” ως μπλοκ ή, όπως λέμε και στον δρόμο, “να κάνουμε αλυσίδες, σύντροφοι”».

—————————————————————————————————————————————————————
Δείτε το άρθρο Πανούση στα ΝΕΑ:

«Νοείται Αριστερά του Τίποτα;»

Πρέπει να συνεννοηθούμε και ν’ αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι «χωρίς πρόσωπο».

Αριστερά, και μάλιστα Κυβερνώσα Αριστερά, σημαίνει ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη. Οποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» -sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική πράξη (sic), τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία.

Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δε τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών, πολιτικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης.

ΥΓ1: Εχει επιστημονικό ενδιαφέρον το ότι μερικοί «καθαρόαιμοι» αριστεροί (ποιος τους έχρισε άραγε;) θεωρούν «φασιστικό» ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο. Ιδού το ήθος των γνήσιων»…

ΥΓ2: Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι «καθαρόαιμοι» την «αριστερή Αστυνομία». Να καίγονται οι αστυνόμοι από κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιον ελέγχονται;

Last modified: 4 Απριλίου 2015