Written by 23:03 Slider, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος “Ο Περικλής”:   H εξέγερση του Πολυτεχνείου , 50 χρόνια μετά

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Ευεργέτου Γιαβάση 7  – 15342
Αγία Παρασκευή
Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

Αγία Παρασκευή, 16/11/2023
Αρ. Πρωτ. :  141 Προς:

Τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας,

 

 

                            H εξέγερση του Πολυτεχνείου , 50 χρόνια μετά

Η εξέγερση του πολυτεχνείου μαζί με τους αγώνες της Μεταπολίτευσης κατέκτησαν τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, που όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία, με κορύφωση τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρούν να καταργήσουν. Η αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην ανοιχτή, φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, και η συνεπής- αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τον δικό μας σημερινό, καθημερινό βηματισμό.

Γιατί όταν όλα γύρω χειροτερεύουν επικίνδυνα, οι εξεγέρσεις του λαού και της νεολαίας ανατρέπουν τους τυράννους και όχι ο συμβιβασμός.

50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύνθημα “ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” είναι όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο.

ΓΙΑ ΨΩΜΙ, ενάντια   στην κυβερνητική βαρβαρότητα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, της κατάργησης του οκτάωρου, της απόλυτης φτώχειας και της εξαθλίωσης, με τις πλάτες των ΗΠΑ-ΕΕ. Γιατί μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε  γενναίες  αυξήσεις για τη μισθολογική και εργασιακή μας αξιοπρέπεια, φθηνά τρόφιμα και ρεύμα-νερό-υγεία-πρόνοια-συγκοινωνίες αποκλειστικά δημόσια και φθηνά αγαθά.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ενάντια στην  αντιεκπαιδευτική  κυβερνητική πολιτική που εξωθεί τη νέα γενιά στη μετανάστευση και «αποφασίζει και διατάζει» την αναθεώρηση του άρθρου 16 και ένα εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σχολείο και πανεπιστήμιο για λίγους κι εκλεκτούς. Γιατί μπορούμε και πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα  όλων  των παιδιών στη μόρφωση και τις σπουδές σε μια καθολική, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ενάντια στην κρατική   καταστολή και την περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας στη διεκδίκηση, την απεργία και τη διαδήλωση. Γιατί δεν θα μπούμε στον γύψο  και  πρέπει να υπερασπιστούμε τα σωματεία μας ως ανεξάρτητες από το κράτος συλλογικότητες και ασπίδες προστασίας  όλων των εργαζομένων στις συνθήκες του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.

Για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ,  για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά ιμπεριαλιστικά σχέδια τις υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αποστολές στρατιωτικές έξω από τα σύνορα μας.

Συναντιέται με την ανάγκη της αλληλεγγύης, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της διεθνιστικής ενότητας όλων των λαών, με το αντιπολεμικό λαϊκό εργατικό κίνημα που θα σταθεί απέναντι στον άδικο και ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, η γενίκευση του οποίου έρχεται όλο και πιο κοντά με τις δύο μεριές να οξύνουν συνεχώς τις πυρηνικές απειλές.

Αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και από τον πόλεμο που εξελίσσεται αμείωτα με εξάρσεις και υφέσεις, να σταματήσει η παροχή «γη και ύδωρ» στους εκμεταλλευτές μας και στις πολεμικές μηχανές τους, που μετατρέπουν τις υποδομές της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε “ορμητήρια πολέμου” αλλά και πιθανούς “στόχους”. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Συγκλονισμένοι  παρακολουθούμε τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, των παιδιών και των αμάχων από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, αλλά και τη στήριξη που του παρέχουν οι κυβερνήσεις των χωρών της δήθεν «πολιτισμένης» Δύσης.  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που πέρα από το πλήθος παροχών προς την ισραηλινή κυβέρνηση συγκεντρώνει στην περιοχή αεροπλανοφόρα και άλλες δυνάμεις για να διασφαλίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και τα οικονομικά συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Εξοργισμένοι,  επίσης, παρακολουθούμε τα δυτικά ΜΜΕ να διαστρέφουν κατάφωρα την πραγματικότητα –με κορυφαίο παράδειγμα τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου-, παρουσιάζοντας ως «αυτοάμυνα» την επί σειρά δεκαετιών δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ.

Ο λαός  και η νεολαία της χώρας μας, όμως, έχουν και ιστορική μνήμη και γνώμη.  Θυμάται το «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» στην πύλη του  Πολυτεχνείου! 

Το σύνθημα  αυτό και η ουσία του είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ!

Εμπρός για τα ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ / τις εξεγέρσεις της  εποχής μας  ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο και την καταστολή.

Με ανατρεπτικούς, συλλογικούς  αγώνες  κερδίζουμε ψωμί, παιδεία, ειρήνη, ελευθερία

Όλοι  και όλες στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου 15 έως 17/11

Όλοι/ες μαζικά στις  διαδηλώσεις στις 17 Νοέμβρη!

Last modified: 16 Νοεμβρίου 2023

Close