Written by 13:29 Αποφάσεις Δ.Σ.

Δικαστική διεκδίκηση του επιδόματος των 176 €

Αγ. Παρασκευή 31-8-2006
Αρ. Πρωτ.: 64

Προς: Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε. μέλη του Συλλόγου μας

Θέμα 1: Δικαστική διεκδίκηση του επιδόματος των 176 €

Σχετικά με τη διεκδίκηση του επιδόματος των 176 € σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1. Η Δ.Ο.Ε. διεκδικεί και θα συνεχίσει να διεκδικεί συνδικαλιστικά την καταβολή του επιδόματος των 176 €, αναδρομικά από το 2002. Πολλοί συνάδελφοι, εκπαιδευτικοί, όπως και άλλοι Δ.Υ. έχουν προσφύγει μέχρι σήμερα στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικά το επίδομα των 176 €, ενώ άλλοι προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να κάνουν αγωγή, διεκδικώντας την αναδρομική καταβολή του επιδόματος ή θα επιμείνουν μόνο στη συνδικαλιστική διεκδίκηση.
2. Ως σήμερα σε παρόμοιες περιπτώσεις (επίδομα 18.000 δρχ., αναδρομικά οικογενειακού επιδόματος, ΛΑΦΚΑ) στην περίπτωση τελεσίδικης δικαίωσης ενός εργαζόμενου η κυβέρνηση κατέβαλε τουλάχιστον το ποσό των αναδρομικών, για την περίοδο που δεν είχε υπάρξει παραγραφή, (τρία έτη) επεκτείνοντας την καταβολή σε όλους, ανεξάρτητα, αν είχαν κάνει προσφυγή ή όχι. Παράλληλα συνάδελφοι που είχαν προσφύγει, για το οικογενειακό επίδομα και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια πήραν χρήματα και για τα προηγούμενα χρόνια.
3. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε δηλώσεις του για το επίδομα των 176 € ανέφερε ότι θα καταβληθούν μόνο σ’εκείνους που θα δικαιωθούν, τελεσίδικα, δικαστικά.
Ύστερα απ’ αυτή την εξέλιξη, που δημιουργεί νέα δεδομένα, το Δ.Σ. της ΔΟΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις με το νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο για το θέμα.
Από τις συναντήσεις προέκυψαν τα παρακάτω :
1. Η διεκδίκηση των 176 € μπορεί να γίνει σε βάθος πενταετίας, δηλαδή από την αρχή καταβολής του επιδόματος (2002).
2. Μπορεί να γίνει προσφυγή κατά ομάδες μέχρι 100 ατόμων.
3. Μπορεί να διεκδικηθεί ολόκληρο το ποσό των 176 € και όχι μέρος του.
4. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι χρονοβόρα.
5. Η προσφυγή πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/12/06.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας εξέτασε  όσες προτάσεις Δικηγορικών Γραφείων ήρθαν στα γραφεία μας, και κατέληξε ομόφωνα ότι οι δύο περισσότερο συμφέρουσες για εμάς είναι οι εξής:

ΕΞΟΔΑ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ ΠΟΣΟΣΤΟ επί του καθαρού ποσού των αναδρομικών με την έκδοση δικαστικής απόφασης ΠΟΣΟΣΤΟ επί του καθαρού ποσού των αναδρομικών με νομοθετική ρύθμιση
1. Πρόταση Γ. Δραγασάκη (Νομικού Συμβούλου ΔΟΕ)

20  €

2. Πρόταση Λ. Αποστολίδη

15  €

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την προσφυγή είναι τα εξής:
1. Εξουσιοδότηση, με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής (και οι δύο)
2. Εργολαβικό δίκης, χωρίς θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής, το οποίο είναι ομαδικό για κάθε σχολείο. (και οι δύο)
3. Ερωτηματολόγιο (Λ.Αποστολίδης)
4. Βεβαίωση της υπηρεσίας για την υπηρεσιακή κατάσταση του εκπαιδευτικού (Δραγασάκης)
5. Αντίγραφο της αίτησης προς την υπηρεσία με την οποία ζητήθηκε η καταβολή του επιδόματος, από όσους έχουν κάνει τέτοια αίτηση στα τέλη του 2005 (Δραγασάκης)
6. Φωτοτυπία της απόδειξης της Τράπεζας για την κατάθεση των 20 ή των 15 € (Να φαίνεται το ονοματεπώνυμο του καταθέτη)

Αριθμοί λογαριασμών:
Δραγασάκης : ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 83661828
Αποστολίδης: ΕΘΝΙΚΗ       ΤΡΑΠΕΖΑ 151/958018/22

Παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολείων ή όποιος άλλος συνάδελφος οριστεί σε κάθε σχολείο, να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά και να τα καταθέτουν στο Δικηγορικό Γραφείο που θα επιλέξουν. Να μην παραλείψουμε να συμπεριλάβουμε και τις συναδέλφισσες από τα γειτονικά μας νηπιαγωγεία.
Εξυπακούεται ότι οι συνάδελφοι μόνοι τους θα αποφασίσουν, αν θα προσφύγουν δικαστικά και αν θα απευθυνθούν σε κάποιο από τα προαναφερθέντα δικηγορικά γραφεία ή σε όποιο άλλο δικηγορικό γραφείο επιθυμούν.

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ