Written by 13:32 Αποφάσεις Δ.Σ.

Απεργία – Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η στάση του συλλόγου – Ιστοσελίδα του Συλλόγου μας

Αγ. Παρασκευή 31-8-2006
Αρ. Πρωτ.: 63

Προς: Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε. μέλη του Συλλόγου μας

Θέμα 1: Απεργία

Μάθημα 1ο : Α π ε ρ γ ί α:
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Στις 18 Σεπτέμβρη ξεκινά ο απεργιακός αγώνας διαρκείας με πενθήμερη απεργία που αποφάσισαν οι 600 αντιπρόσωποι στην 75η Γενική Συνέλευση του Κλάδου. Αυτός ο μεγάλος Απεργιακός Αγώνας έχει στις σημαίες του, τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματά μας, την οικονομική μας αξιοπρέπεια, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, την παιδαγωγική ελευθερία, τη σταθερή, μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία, το κοινωνικό αίτημα για ένα σχολείο δημόσιο δωρεάν για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς.
Τον Ιούνιο το Δ.Σ του Συλλόγου μας είχε καλέσει τους συναδέλφους να συζητήσουν σε κάθε σχολείο την πρότασή του για απεργιακό αγώνα διαρκείας το Σεπτέμβρη και να την επικυρώσουν με μυστική ψηφοφορία.
Σας ενημερώνουμε ότι ανταποκρίθηκαν 35 από τα 51 Δημοτικά Σχολεία του συλλόγου μας. Το 74% των συναδέλφων που πήραν μέρος στη διαδικασία ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Δ.Σ για απεργία διαρκείας.
Το Δ.Σ του Συλλόγου αποφάσισε για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στο Σύλλογό μας τα εξής.

 • Να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7/9 και ώρα 7.00 μ.μ συγκέντρωση-σύσκεψη των συναδέλφων στο 12ο Δ.Σ Χαλανδρίου με θέμα την απεργία και την επιτυχία της και τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής για την οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας.
 • Να περιοδεύσουν στα σχολεία του συλλόγου μας κλιμάκια με μέλη του Δ.Σ και της απεργιακής επιτροπής για την ενημέρωση των συναδέλφων.
 • Να μοιραστεί από τους συναδέλφους στους γονείς επιστολή την ημέρα του Αγιασμού στο χώρο των σχολείων.
 • Να πάρουμε μέρος μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Αθήνα:

-Την πρώτη μέρα της απεργίας 18/9/06 στις 11.00 π.μ στο Υπουργείο Παιδείας.
-Στις 20/9/06, ώρα 12.00, πανεκπαιδευτικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
Για τις δύο αυτές συγκεντρώσεις ο σύλλογος θα διαθέσει λεωφορείο που θα ξεκινήσει από την Πλατεία της Αγίας Παρασκευής 1,5 ώρα πριν την έναρξη της  συγκέντρωσης και θα παραλάβει συναδέλφους και από το σταθμό του Μετρό «Χαλάνδρι» 1 ώρα πριν την έναρξη της συγκέντρωσης.

 • Εξορμήσεις για την ενημέρωση του λαού με διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικά σημεία των Δήμων μας.

Συνάδελφοι,
Το μέλλον για τον κόσμο της ζωντανής εκπαίδευσης και εργασίας μπορεί και πρέπει να είναι νικηφόρο.
Ας μη λείψει κανείς από αυτόν τον αγώνα!

ΘΕΜΑ 2: Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η στάση του συλλόγου.

Επειδή στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, προβλήματα που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη εκπαιδευτικών και στην καθυστέρηση της τοποθέτησης ωρομισθίων για το ολοήμερο ή αναπληρωτών, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, την παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, το Δ. Σ. υπενθυμίζει στους συλλόγους διδασκόντων μερικές βασικές αρχές για τη λειτουργία των σχολείων.

 1. Υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος είναι ο σύλλογος διδασκόντων. Το πρόγραμμα πρέπει  να συντάσσεται  ισοκατανέμοντας  τα  κενά,  όπου  δε  μπορεί να αποφευχθούν.
 2. Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο έργο, ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου.
 3. Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο.
  Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν προφορικές εντολές για κάλυψη διδακτικών ωρών.
  Διεκδικούμε να υπάρχουν αναπληρωτές στο γραφείο για την αναπλήρωση συναδέλφων που απουσιάζουν.
  Σε περίπτωση που δεν στέλνονται αναπληρωτές καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων να αποφασίσουν ένα πάγιο τρόπο για την κάλυψη του κενού χωρίς να επιβαρύνεται  κανένας συνάδελφος με επιπλέον ώρες.
  Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της χρονιάς, οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που υπάρχει στο σχολείο, (π.χ. αν λείπει ειδικότητα θα σχολάνε στο 5ωρο κλπ)
  Τα διάφορα σεμινάρια, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων κλπ, δεν μπορεί να απαιτούν την παραμονή των συναδέλφων πέρα από το εργασιακό τους ωράριο. Οι συνάδελφοι είναι κατοχυρωμένοι να αποχωρούν με τη λήξη του εργασιακού τους ωραρίου αν οι υπεύθυνοι δε έχουν φροντίσει να έχουν ολοκληρωθεί.
 4. Σε περίπτωση μη έγκαιρης κάλυψης των ολοήμερων με ειδικότητες θα προκύψουν τεράστια προβλήματα. Διευκρινίζουμε ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί συνάδελφος να κρατήσει πάνω από 30 μαθητές στην τάξη, πράγμα που είναι παράνομο και τον καθιστά απολύτως υπεύθυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Γι ‘αυτό:
  • Κατά τη λειτουργία του ολοήμερου μέχρι τον ερχομό των ωρομισθίων, αν χρειασθεί, πρέπει να μειώσουν των αριθμό των μαθητών κρατώντας σε πρώτη φάση μόνο τους μαθητές των εργαζόμενων και ξεκινώντας από τις μικρότερες τάξεις, ως τη συμπλήρωση των 30 μαθητών ανά τμήμα, όπως κατά μέγιστο αριθμό προβλέπει και η εγκύκλιος.
  • Στην περίπτωση απουσίας δασκάλου στο κανονικό πρόγραμμα και εφόσον υπάρχουν περισσότερα από 30 παιδιά στο δάσκαλο, δεν μπορεί το πρόγραμμα να λειτουργεί σε πλήρη έκταση αλλά πρέπει να γίνονται λιγότερες ώρες μέχρι τη συμπλήρωση σε διδακτικό προσωπικό.
 5. Στα νηπιαγωγεία δεν δεχόμαστε τη λειτουργία υπεράριθμων τμημάτων και διευκρινίζουμε ότι τα ανώτατα όρια σύμφωνα με το νόμο είναι 20 για τα ολοήμερα τμήματα και 30 για τα κλασσικά και διεκδικούμε στην πράξη την μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Αρνούμαστε την ενοποίηση κλασσικών και ολοήμερων τμημάτων, που δυναμιτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και είναι αυθαίρετη.
  Σε κάθε περίπτωση αυθαίρετης ή παράτυπης εντολής προϊσταμένου, συμβούλου ή διευθυντή ΝΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ.

Οι  συνάδελφοι που συναντούν προβλήματα σχετικά με τα παραπάνω αλλά και με άλλα ζητήματα που δεν αναφέρονται να απευθύνονται στο Δ. Σ. του συλλόγου για τη στήριξη των συναδέλφων.

Θέμα 3: Ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.
Σας ενημερώνουμε ότι λειτουργεί η ιστοσελίδα του Συλλόγου μας (www.syllogosperiklis.gr), μέρος της οποίας βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή. Καλούνται οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που θα ήθελαν να συνεισφέρουν σε ιδέες να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου μας
Ο πρόεδρος
Ο Γεν Γραμματέας
 Γιάννης Μπέλεσης
Κώστας Σούηδας

 

Last modified: 31 Αυγούστου 2006

Close