Written by 11:36 Αρχική Σελίδα

Μπουλντόζες Στοπ-προσωρινή αναστολή της μετεγκατάστασης των Ρομά

 

 

Αναστέλλεται προς το παρόν η μετεγκατάσταση των Ρομά του Χαλανδρίου από τον καταυλισμό, στον οποίο βρίσκονται τα τελευταία σαράντα χρόνια, σε ορεινή περιοχή των Μεγάρων (Όρος Πατέρας) όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τους. Ύστερα από σύσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου – προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στην περιοχή του Νομισματοκοπείου από διαμαρτυρόμενους Ρομά – αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό. Πρόθεση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν να κατεδαφιστούν σήμερα 12 από τα 67 κτίσματα – που φέρονται ως ακατοίκητα. Συνολικά ο καταυλισμός έχει 67 κτίσματα που κατοικούνται. Για 33 από αυτά υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που τα κρίνουν κατεδαφιστέα, ενώ για τα υπόλοιπα 22 κτίσματα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

 

Στη σύσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο εισαγγελέας και ο πρόεδρος των Ρομά. Ο δήμαρχος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό.

Σε ό,τι αφορά ειδικά 12 κτίσματα τα οποία ήταν προς κατεδάφιση με την αιτιολογία πως ήταν μη κατοικήσιμα πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Τα εν λόγω κτήρια, όπως ανακοινώθηκε, θα κατεδαφιστούν την Τετάρτη στις 9:30 το πρωί. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα την μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας και σε συνεργασία με το Δήμο Χαλανδρίου να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν οι Ρομά.

Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων αναφέρει επιπλέον ότι στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων τσιγγάνων είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.
 
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος τόνισε ότι είναι παντελώς ακατάλληλος ο χώρος που έχει επιλεγεί στα Μέγαρα για να υποδεχθεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν σχολεία ή άλλες βασικές υποδομές.

Σημειώνεται πως για το θέμα της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων, ο πρώην γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος, παραπέμπεται στις 8 Οκτωβρίου για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν έχει εκτελέσει την απόφαση κατεδάφισης. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάστασή τους στο Όρος Πατέρα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων είχε εκδώσει -με την προηγούμενη δημοτική αρχή – αρνητική απόφαση, η οποία σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε στη συνέχεια ανακληθεί και ο δήμος είχε αποδεχθεί τη μετεγκατάστασή τους.

 
 Δημοσίευση 29/9/2014, 14:36
Την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά με μπουλντόζες
ετοιμάζει η κυβέρνηση την Τρίτη στις 30 Σεπτεμβρίου

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο Χαλάνδρι, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει τη βίαιη καταπάτηση του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο.

Στον καταυλισμό διαμένουν 74 οικογένειες από το 1971 και αυτή τη στιγμή 52 παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, κάτι που θα είναι αδύνατον διασφαλιστεί στην περιοχή όπου πρόκειται να «εξοριστούν».

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι να τους μετακινήσει στη θέση Καντήλι μέσα σε μια παλιά ΝΑΤΟϊκή βάση. Στην περιοχή, υπήρχαν αμερικάνικα ραντάρ, στην κορυφή του όρους Πατέρα, κοντά στην πόλη των Μεγάρων και έχουν ήδη υποβληθεί τρεις ακυρωτικές αιτήσεις από τον Δήμο Μεγαρέων, τον Δήμο Μάνδρας αλλά και τους ίδιους τους Ρομά και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει αν η μεταφορά είναι νόμιμη στις 21.10.

Οι Ρομά αντιτίθενται στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους και στη μετεγκατάσταση τους, καθώς οι ίδιοι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.  

Καταπατά τα Ανθρώπινα δικαιώματα

Σε κείμενο της, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με ημερομηνία 26/9/2014 επιβεβαιώνει την απαίτηση της να μην υπάρξουν άστεγοι τσιγγάνοι μέχρι το θέμα τους  να διευθετηθεί οριστικά. Το έγγραφο αυτό στάλθηκε στο Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Ο ΟΗΕ από το 2013 ήδη από τις προηγούμενες απόπειρες κατεδάφισης είχε κάνει σαφείς τις θέσεις του και στο Ελληνικό κράτος.

Με αίτησή της δια του εκπροσώπου τους οι τσιγγάνοι του Νομισματοκοπείου κατέθεσαν στο Διοικητικό Εφετείο στις 25/9 αίτηση αναστολής κατεδάφισης, η οποία αναμένεται να εξεταστεί αύριο.

Εκτενές ρεπορτάζ με φωτογραφίες και πληροφορίες από το όρος Πατέρα και τις εγκαταστάσεις που υποτίθεται ότι είναι έτοιμες για την μετεγκατάσταση των Ρομά, μάλλον πιο ορθά, για τον εκτοπισμό των Ρομά δημοσιεύτηκαν στο stasi.gr.

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που υποστηρίζουν ότι το βίαιο ξεσπίτωμα των Ρομά συνέπεσε με την αλλαγή της νέας δημοτικής αρχής, η οποία μετά και την άρνησή της να στείλει λίστες για τον έλεγχο των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων της φαίνεται να έχει στοχοποιηθεί για την ανυπάκουη στάση της απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

To έγγραφο της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Δείτε τον έτοιμο χώρο που θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι (από το Χαλάνδρι στο πουθενά)

Το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που ψήφισαν και υποστήριξαν την μεταφορά των τσιγγάνων του Χαλανδρίου στην Αμερικάνικη βάση τους όρους Πατέρα ή σε ότι τέλος πάντων έχει μείνει από αυτή.

Θέση: όρος Πατέρας ή καλύτερα Καντύλι

Τοποθεσία: πρώην Αμερικανική Βάση

Υψόμετρο: 750 μέτρα

Θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο: 11ο C μετρημένη  Σαββάτο 27/9 και ώρα 14:00

Θερμοκρασία την ίδια περίπου ώρα στην Ν. Πέραμο : 18ο C

Απόσταση μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση: 12km

Χρόνος μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση: 25 λεπτά

Χαρακτηρισμός ευρύτερης περιοχής : δασική έκταση

Πλησιέστερα σπίτια:  ένα μοναστήρι στα 3km και κάποια σπίτια στα 8kmαπόσταση

Χρήση της ευρύτερης περιοχής: καταφύγιο θηραμάτων 2ου κυνηγετικού συλλόγου Ελευσίνας

Δημοσιεύουμε σήμερα σε αποκλειστικότητα φωτογραφίες από την πρώην Αμερικάνικη βάση στο όρος Πατέρας όπου σύμφωνα με τα σχέδια της Αποκεντρωμένης διοίκησης και του γραμματέα της κου Αγγελάκα , είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους κατοίκους τσιγγάνους του καταυλισμού στο Νομισματικοπείο του Χαλανδρίου. Στον εν λόγω καταυλισμό θα ξεκινήσει η κατεδάφιση των σπιτιών που έχουν χτίσει οι τσιγγάνοι σε καταπατημένα οικόπεδα την Τρίτη 30/9 στις 9:00 το πρωί.

Ο λόγος που όλες οι προηγούμενες  – μετράμε περί τις 6  – κατεδαφίσεις δεν έγιναν είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν πληρούταν μία βασική υποχρέωση της πολιτείας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα που ήταν η ύπαρξη χώρου υποδοχής των  ξεσπιτωμένων τσιγγάνων.  Η συνέχεια αφορά αυτό τον χώρο υποδοχής.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται μία πινακίδα. Η πινακίδα αυτή υπάρχει σε 2-3 σημεία της διαδρομής  μετά την είσοδο στο δασικό της κομμάτι: προειδοποιεί για το που πας καθώς η περιοχή αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων .

Οι επόμενες φωτογραφίες δίνουν μία εικόνα για το τι είναι αυτός  χώρος ξεκινώντας από την είσοδο σε αυτήν,  στον οποίο βρίσκονται γκρεμισμένα κτήρια χωρίς κουφώματα με μπετά σε αρκετά σημεία να κρέμονται. Στον χώρο κυριαρχούν οικίσκοι τοποθετημένοι ακατάλληλα πάνω σε τσιμεντένια μπλόκια σε σειρά ό ένας με τον άλλο δίνοντας την αίσθηση της γειτονιάς . Πάνω από 60 τέτοιους οικίσκους μετρήσαμε στον χώρο. Αν θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις για την εικόνα που συναντήσαμε θα ήταν οι εξής:

Καμία διαρρύθμιση του κοινόχρηστου χώρου.

Ανοιχτά φρεάτια παντού, ανισοσταθμίες παντού, απουσία προστασίας έναντι πτώσης σε γκρεμούς , τοιχία. Το σύνολο των φρεατίων χωρίς καπάκια – προφανώς τα έχουνε σηκώσει – , παγίδα για τον οποιοδήποτε .

Δίκτυο αποχέτευσης σε πρώιμο στάδιο κατασκευής

Δίκτυο ύδρευσης σε πρώιμο στάδιο κατασκευής

Δίκτυο ηλεκτρισμού ανύπαρκτο ( οι τελευταίες κολώνες είναι χιλιόμετρα μακριά)

Απουσία ενδείξεων ότι υπάρχει εργολάβος και εργοταξιακή εγκατάσταση στο χώρο (μόνο ένα μηχάνημα έργου υπήρχε παροπλισμένο)

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν τμήμα της εικόνας που έχουν στο εσωτερικό τους οι οικίσκοι. Στην κατοχή μας έχουμε πληθώρα φωτογραφιών . δημοσιεύουμε τις πλέον ενδεικτικές. Σε γενικές γραμμές οι παρατηρήσεις είναι οι εξής:

Μεγάλος αριθμός οικίσκων με βλάβες στην στέγη

Μεγάλος αριθμός οικίσκων με πρόβλημα σε πόρτες παράθυρα

Κλεμμένα ηλεκτρικά σε καλώδια, πίνακες

Πλήρης απουσία υδραυλικών

Πλήρης απουσία επίπλων .

Βγαλμένα είδη υγιεινής ή σπασμένα σε μεγάλα νούμερα.

 

Αυτή είναι η εικόνα που εμφάνιζε ο έτοιμος χώρος μετεγκατάστασης των ρομά στο όρος Καντήλι. Εκεί θα πάνε δημότες Χαλανδρίου να κατοικήσουν.

Να σημειωθεί ότι παρά τα όσα λέγονται περί φύλαξης του χώρου από την αστυνομία κλπ, ο καθένας είναι ελεύθερος να μπει να δει ή και να πάρει το ότι θέλει από εκεί.

Παραμένει ένα ερώτημα. Δεν είναι το προφανές  – πως θα μείνει κόσμος εκεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά γιατί η αποκεντρωμένη  λέει ψέματα ότι έχει τελειώσει τις εργασίες και όλα είναι έτοιμα για την μεταφορά τους.

Νομίζουμε ότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο χώρος αυτός είναι ΑΔΥΝΑΤΟ  να φιλοξενήσει τον οποιονδήποτε πόσο μάλλον οικογένειες με παιδιά και μεγάλους. Ακόμα και στην περίπτωση που όλα θα ήταν εντάξει ο χώρος είναι στην κυριολεξία η κορυφή ενός βουνού, μία εξορία από την κοινωνία των ανθρώπων , μακριά από το οτιδήποτε μπορεί να διαμορφώσει τον άνθρωπο σε κάτι άλλο εκτός από αγρίμι.

Μία συγκεκριμένη περίοδος και μία συγκεκριμένη άποψη ήταν αυτή που δημιούργησε τόπους εξορίας για τους ανθρώπους της , που τους ονόμαζε και νέους Παρθενώνες. Η πιθανή απόπειρα μεταφοράς ανθρώπων εκεί στο όρος Πατέρας αποτελεί απόηχο αυτής της εποχής. Και τα μυαλά που την συντηρούν είναι τα μυαλά αυτής της εποχής

 

Συνεχής ενημέρωση Τρίτη ώρα: 10.05

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ: Φωτιές στον καταυλισμό των Ρομά-Έμφραγμα στη Μεσογείων

 

Φωτιές σε κάδους έχουν βάλει οι Ρομά του καταυλισμού στο Χαλάνδρι, όπου για σήμερα έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 12 κτισμάτων.

Οι Ρομά, σημειώνεται, μένουν στην περιοχή του νομισματοκοπείου από το 1971 και τώρα καλούνται να μετακομίσουν στα Μέγαρα.

Αυτή την ώρα είναι κλειστές δύο λωρίδες κυκλοφορίες της λεωφόρου Μεσογείων και η κίνηση διεξάγεται με μεγάλες δυσκολίες. Με τις έως τώρα πληροφορίες, θα προχωρήσει η εισαγγελική παραγγελία που αφορά την κατεδάφιση των κτισμάτων.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Δήμαρχος Χαλανδρίου: Να ανασταλεί η κατεδάφιση

Για την κατάσταση που επικρατεί από χθες στο Χαλάνδρι, λόγω της διαμαρτυρίας των Ρομά, που μένουν στον καταυλισμό της περιοχής, έπειτα από απόφαση για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή, μίλησε ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, «αρκεί αυτοί που διοικούν αυτή τη χώρα να γίνουν στοιχειωδώς σοβαροί».

«Να λύσουν ένα πρόβλημα 40 ετών με μία στρατηγική η οποία, ταυτόχρονα, θα λύνει το πρόβλημα των Ρομά που ζουν σε άθλιες συνθήκες, των περιοίκων που υφίστανται αυτές τις συνθήκες της άθλιας διαβίωσης των Ρομά και των ιδιοκτητών που δεν μπορούν να τους αποδοθούν οι περιουσίες. Αλλά αυτό προϋποθέτει έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αποκεντρωμένης Περιφέρειας και της κυβέρνησης, καθώς και χρηματοδοτικούς πόρους, για να υπάρχει επιτέλους μία σοβαρή λύση», ανέφερε ο δήμαρχος του Χαλανδρίου, προσθέτοντας ότι αντί αυτού επιχειρούνται με αστυνομικές επιχειρήσεις να δοθούν λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα».

Σχολιάζοντας τα γεγονότα που συμβαίνουν από χθες, ο κ. Ρούσσος δήλωσε: «Αυτή είναι η εικόνα ευρωπαϊκής πόλης – 8 χλμ. από την Ομόνοια». «Κάνουμε έκκληση εδώ και μέρες στην κοινή λογική να αναστείλουν αυτή την κατεδάφιση και να μην δημιουργήσουν τέτοιου τύπου κοινωνικό πρόβλημα μέσα στον ιστό της πόλης», επισήμανε.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

2

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τελικά …μας ψεκάζουν

Last modified: 29 Σεπτεμβρίου 2014

Close