Written by 09:54 Ανακοινώσεις, ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Voucher για τα προνήπια στους δήμους που έγινε υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική;

 

Δείτε την ανακοίνωση της “ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”:

Voucher για τα προνήπια στους δήμους που έγινε υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική; Ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Τεράστιος κίνδυνος για την δημόσια εκπαίδευση, καθαρή ενίσχυση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων μέσα από δημόσιο χρήμα!

Αιτία πολέμου για το εκπαιδευτικό κίνημα!

Καταγγέλλουμε την έλλειψη ρητής δέσμευσης  από το Υπουργείο Παιδείας ότι θα κοπούν τα voucher για τα προνήπια (4 – 5 ετών) στους δήμους όπου καθιερώθηκε η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή! Η ηγεσία του Υπουργείου αρνήθηκε να δεσμευτεί κατ’ επανάληψη, όταν ετέθη το θέμα  τόσο στον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής, Κασσιανό Π. και  τον σύμβουλο του Υπουργού, Αθανασόπουλο Γ.  στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 30/4 εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής, καθώς και από  το ΔΣ της ΔΟΕ στις 2/5 κατά την τελευταία συνάντησή του με τον υπουργό Γαβρόγλου!

Στην περίπτωση  κάτι τέτοιο ισχύσει , θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής εκπαίδευσης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταχωρηθεί στην ιστορία της εκπαίδευσης ως η πρώτη κυβέρνηση που εισήγαγε τον αντιδραστικό και καταστροφικό θεσμό των κουπονιών-voucher στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τη 2χρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση!

Τα κουπόνια-voucher αποτελούν εργαλείο δια του οποίου  τα χρήματα που δίνονται για την Παιδεία δεν θα αποδίδονται  μέσω του προϋπολογισμού στη δημόσια εκπαίδευση αλλά θα κατευθύνονται δια  των κουπονιών-voucher στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και μακροπρόθεσμα στα ιδιωτικά Σχολεία δηλαδή  στο ιδιωτικό κεφάλαιο! Παντού σε ολόκληρο τον κόσμο,  εκτεταμένα μάλιστα  στην Αμερική,  όπου αυτή η μέθοδος εφαρμόστηκε, οδήγησε τελικά στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού δημοσίων σχολείων ειδικά σε εργατικές και λαϊκές περιοχές! Λειτουργεί ως  βασική μέθοδος για τη συρρίκνωση και  την υποβάθμιση της  δημόσιας εκπαίδευσης, όπως την σχεδιάζουν και τη δρομολογούν  η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ.

Πρόκειται για προσπάθεια  εμπέδωσης του νέου μάνατζμεντ στις δομές του δημόσιου σχολείου σε πλήρη σύμπλευση με την αντιδραστική άποψη ότι τα δημόσια αγαθά, όπως η εκπαίδευση,  δεν χρειάζεται να παρέχονται απαραίτητα από το δημόσιο τομέα. Μπορούν να εκχωρούνται με δημόσια χρηματοδότηση σε επιχειρηματικούς φορείς.

Η μέθοδος για την εμπέδωση αυτής της τακτικής περιλαμβάνει ως πρώτο στάδιο   τη συστηματική αποδόμηση του δημόσιου σχολείου με ελλείψεις εκπαιδευτικών, υποβάθμιση έως ανυπαρξία αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών δομών, μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, ευρύτερη εγκατάλειψη και υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών στις περιοχές όπου εφαρμόστηκε. Στη συνέχεια προβάλλονται τα κουπόνια και  τα σχολεία ιδιωτικού-επιχειρηματικού ελέγχου, ως μια πρόταση-λύση όπου στο γονιό ‘’προσφέρεται΄΄  ένα κουπόνι που αντιστοιχεί σε χρήματα και το ανταλλάσει με «εκπαιδευτικές υπηρεσίες» ακόμα και ιδιωτικών σχολείων.  Οι κυβερνήσεις των κρατών όπου εφαρμόστηκε το μέτρο αυτό, πρόβαλαν  την άποψη της «ελεύθερης επιλογής σχολείου» από τον γονιό που στην πραγματικότητα συχνά μετατρέπεται σε ένα ιδιότυπο face control επιλογή μαθητών από την πλευρά του σχολείου,  επιδιώκοντας να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα ώστε να αποδεχτούν ένα βαθιά αντιλαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αυτό συμβαίνει σήμερα με τους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς! Αντί το κράτος να παρέχει σε όλα τα παιδιά που οι γονείς τους επιθυμούν, μια θέση σε δημόσιο παιδικό σταθμό, οι γονείς υποχρεώνονται να εξασφαλίσουν κουπόνι-voucher, διαφορετικά οδηγούνται να πληρώνουν! Γι’ αυτό άλλωστε αντιδρούν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, οι Ιδιωτικοί Παιδικοί σταθμοί, η ΚΕΔΕ και μια σειρά δήμαρχοι στην 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση! Γιατί θα χάσουν την χρηματοδότηση που τους παρέχουν τα voucher! Γιατί 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σημαίνει ότι το κράτος υποχρεώνεται να παρέχει Δωρεάν θέση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο για κάθε παιδί άνω των 4 ετών. Αυτό απειλείται από την άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τα voucher στους δήμους όπου η 2χρονη προσχολική έγινε υποχρεωτική!

 

Οι στόχοι αυτής της πολιτικής είναι:

  1. Να διοχετευτεί δημόσιο χρήμα απευθείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δηλαδή στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-σχολεία στο πλάισιο της εκπαίδευσης.
  2. Να λειτουργεί η δημόσια εκπαίδευση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τους όρους της αγοράς και με κριτήριο το κέρδος.
  3. Να πιεστεί το δημόσιο νηπιαγωγείο-σχολείο και οι εκπαιδευτικοί ώστε να αποδεχτούν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στη δομή της εκπαίδευσης, στο περιεχόμενο σπουδών, στις εργασιακές σχέσεις, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά σχολεία.

Δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσουν τα voucher στη δημόσια εκπαίδευση και το νηπιαγωγείο! Είναι καταστροφικά!

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου παιδείας οφείλει να καταργήσει ΤΩΡΑ τα voucher για τα προνήπια (4 ετών και πάνω) στους δήμους όπου καθιερώθηκε η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή!

Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, τους Συλλόγους γονέων, τις Ενώσεις και την ΑΣΓΜΕ να προχωρήσουν σε καταγγελία και οργάνωση κινητοποιήσεων για την αποτροπή αυτής της πολιτικής.

 

 

 

                  Όλα τα παιδιά 4-6 ετών στο δίχρονο δημόσιο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο

Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά 

Όχι στο σχολείο της αγοράς! 

Όχι στην αποκέντρωση 

Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα!

 Όχι στα voucher/τροφεία!

Last modified: 8 Μαΐου 2018

Close