Written by 06:25 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: Όλοι στην κινητοποίηση Παρασκευή 15/4 στις 11.30 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας

 

αγωνες2

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
  Αγ. Παρασκευή, 14 Απριλίου  2016
Αρ. Πρωτ.:67Προς: συναδέλφους εκπαιδευτικούς,
μέλη του συλλόγου μας

 

 

Θέμα: Όλοι στην κινητοποίηση

                 Παρασκευή 15/4 στις 11.30 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας

 

Ολομέτωπη επίθεση κατά του κόσμου της ελαστικής εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης  εξαπολύει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας με τη δημοσιοποίηση  την Παρασκευή 8/4 σχεδίου-διάταξης για το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών.

Το σχέδιο αποτελεί  συμπλήρωμα του αντιεκπαιδευτικού  νόμου 3848/2010 επικαιροποιωντας το αντιδραστικό του περιεχομενο στην εποχή του 3ου μνημονίου και επαναφέροντας  αντεργατικές πολιτικές  των προηγούμενων κυβερνήσεων που έστειλαν αναπληρωτές στην ανεργία και επιχείρησαν να απολύσουν εκπαιδευτικούς.

Το υπουργείο Παιδείας με την πρότασή του για το νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών ανατρέπει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα σε αντιδραστική κατεύθυνση. Το κυνήγι των προσόντων και του επαγγελματικού προφίλ που θα εισάγει ο ΑΣΕΠ, θα είναι ο ατομικός δρόμος διεκδίκησης μιας θέσης στην ελαστική εργασία. Η ακύρωση της προϋπηρεσίας επιδιώκει να αφαιρέσει κάθε σταθερότητα και σχετική ασφάλεια. Μέχρι τώρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είχαν μια σχετική βεβαιότητα ότι θα εργαστούν την επόμενη χρονιά αν οι προσλήψεις παραμείνουν αριθμητικά ίδιες. Τώρα πρέπει να εμπεδωθεί στους εκπαιδευτικούς ότι όσα χρόνια και να δουλεύεις δεν κατοχυρώνεις δικαίωμα στην εργασία ούτε το κράτος έχει υποχρέωση να προσλάβει αυτόν που έχει πολλά χρόνια και καλύπτει πάγιες ανάγκες. Και η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο δε βρίσκεται ακόμα σε πλήρη ανάπτυξη. Όπως δηλώνει το Υπουργείο, οι νέες διατάξεις είναι μεταβατικές. Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας.

     Με την απαράδεκτη αυτή  τροπολογία το Υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτει το σχέδιο του για  ΜΗΔΕΝΙΚΟΥΣ  ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ , μειωμένο προϋπολογισμό για προσλήψεις αναπληρωτών (φέτος αξιοποίησαν 160 εκ. άρα απομένουν μόλις 190 εκ. από το ΕΣΠΑ για τα επόμενα 4 χρόνια !), αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων και του ωρολόγιου προγράμματος με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού και τη μείωση του κόστους με κάθε τίμημα.

 Η μείωση του κόστους και η ευθυγράμμιση αριθμού μαθητών/εκπαιδευτικών επιχειρούνται μέσα από τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών σε πρώτη φάση, αλλά και τη συνολική αναδιάρθρωση των εργασιακών όρων μόνιμων και αναπληρωτών. Αύξηση της διδακτικής ώρας, αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, κατάργηση δομών (τμήματα ένταξης, ολοήμερα-λειτουργία πρωινού έως 1.15, τραγική συρρίκνωση προσλήψεων σε παράλληλες στηρίξεις, κλάδους και ειδικότητες,  αλλαγή  της οργανικότητας των Νηπιαγωγείων και διπλασιασμό του ελάχιστου αριθμού παιδιών για λειτουργία τμήματος Νηπιαγωγείου,  με αποτέλεσμα συγχωνεύσεις/ καταργήσεις), μείωση διδακτικών αντικειμένων και ωρών, μετακινήσεις εκπαιδευτικών συνθέτουν το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο, ώστε να «διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό με τον πλέον αποδοτικό τρόπο».

Δομές του δημόσιου σχολείου τίθενται υπό αίρεση, θέσεις εργασίας εξανεμίζονται και χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταδικάζονται σε χρόνια ανεργία! .

Δε χωρά αμφιβολία ότι για να μπορέσει να τα περάσει όλα αυτά, το Υπουργείο επιδιώκει τη διάσπαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τον περιορισμό των αιτημάτων τους σε προτάσεις εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο η πολιτική μηδενικών διορισμών, ο περιορισμός των θέσεων εργασίας, η περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων.

Προσβλέποντας στον κατακερματισμό των εργαζομένων και τον αποπροσανατολισμό τους από τις αιτίες,  η μοριοδότηση των κριτηρίων που θέτει η πρόταση επιδιώκει να οξύνει το διχασμό, και τις αντιπαραθέσεις που το ίδιο το Υπουργείο χρόνια τώρα καλλιέργησε τεχνηέντως  μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημιουργώντας κλίμα αλληλοσπαραγμού για μια θέση εργασίας.  Η στόχευση είναι σαφής: οι αναπληρωτές πρέπει να μείνουν διασπασμένοι και διχασμένοι και άρα διαχειρίσιμοι, δίχως εργασιακά δικαιώματα και δίχως να προβάλλουν αντίσταση μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις.

Το κλείσιμο της φετινής χρονιάς με 3.760 κενά και οι οικονομικοί περιορισμοί της επόμενης αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των σχολείων στη βάση της μείωσης του κόστους. Το υπουργείο υπόσχεται ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς και σχολεία  κλειστά για χιλιάδες μαθητές το Σεπτέμβρη!

Είναι σαφές πλέον ότι οι φετινές απολύσεις του Ιούνη θα σημάνουν χρόνια ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τεράστια χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των μονίμων οι οποίοι θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με χιλιάδες λιγότερους αναπληρωτές.

Τίποτα φυσικά από τα παραπάνω δεν πατά στο κενό. Το Υπουργείο μέσα από διαδοχικές τροπολογίες υλοποιεί τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου με γνώμονα πάντα τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και ΟΟΣΑ.

Η επίθεση στους συναδέλφους αναπληρωτές είναι και επίθεση στους μόνιμους, είναι τελικά επίθεση στο δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά πρέπει να διεκδικηθεί με όρους συλλογικής μαζικής πάλης, με αγώνα μέχρι το τέλος για όλους.

Διεκδικούμε: .

  • Απόσυρση της πρότασης –έκτρωμα για τους αναπληρωτές
  • Κατάργηση του ν. 3848/10 και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που απαξιώνει τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων. Όχι στα «προσοντολόγια» και σε οτιδήποτε επιδιώκει την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων από το πτυχίο.
  • Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης
  • Απόσυρση του άρθρου 35 του που κατατέθηκε για την οργανικότητα των Νηπιαγωγείων

 

Μαχητικά και ανυποχώρητα, συλλογικά και οργανωμένα, θα υπερασπιστούμε το μέλλον του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας!

 

       Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογός μας:

  • Συμμετέχει στη σύσκεψη-συνέλευση των Συλλόγων Π.Ε.  και ΕΛΜΕ στην Αθήνα  την Πέμπτη 14/4

 

  • Συμμετέχει και καλεί όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές και μόνιμους να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 15/4 στις 11.30 στο Υπουργείο Παιδείας

 

  • Κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 2μ.μ.-4μ.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΔΟΕ από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 2.00 μ.μ.).

 

                                              Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

                        Η Πρόεδρος                                                    Η Γεν. Γραμματέας                                  

                Άννα Μάγια Σταυροπούλου                                          Γεωργία Γιανναρά

 

Last modified: 14 Απριλίου 2016

Close