Written by 22:29 Slider, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος “Περικλής”: για το σχολείο των αναγκών μας και την κοινωνία των ονείρων μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

Αγ. Παρασκευή,  3 Σεπτεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ. 140Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Καλή, δημιουργική και αγωνιστική σχολική χρονιά!

 

Ο Σεπτέμβρης για άλλη μια χρονιά μας καλεί να προϋπαντήσουμε ένα  σκοτεινό φθινόπωρο για την κοινωνία και την Εκπαίδευση. Το σκοτεινότερο των τελευταίων χρόνων.

 

Η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας (υπόσχεση για διορισμούς εκπαιδευτικών, αναβάθμιση μισθών υπαλλήλων Π.Ε. και Τ.Ε. εις βάρος αυτών των Δ.Ε. και Υ.Ε.)  προσπαθεί να θολώσει επικίνδυνα το τοπίο ενώ συνεχίζεται ακάθεκτα η προγραμματισμένη  πορεία  εφαρμογής της πλέον καταστροφικής πολιτικής που επιτάσσουν το μεγάλο κεφάλαιο, η E.E. και το Δ.Ν.Τ.: Με την κατάργηση των βασικών κοινωνικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας και  την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα, την κατά μέτωπο επίθεση  στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη μετάλλαξη του κοινωνικοοικονομικού ιστού της χώρας.

 

Η επίθεση στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι απολύτως ενταγμένη στη γενικότερη αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με όχημα, στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, το τρίπτυχο Νέο Μισθολόγιο – Αξιολόγηση – Νέο Πειθαρχικό και επιστέγασμα τις απολύσεις και με αποτέλεσμα ένα δημόσιο σχολείο που θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικού, για τους λίγους και τους εκλεκτούς.

  

Ξεκινάμε λοιπόν την καινούρια χρονιά με 12000 κενά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς και υποσχέσεις  για 19500 συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών  σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (14.500) θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να ελαστικοποιείται το ωράριο των εκπαιδευτικών, διαλύοντας ουσιαστικά  το ολοήμερο σχολείο.

Στην πράξη, η πολιτική με την οποία επιδιώκουν να καλύψουν τα κενά είναι:  οι συγχωνεύσεις -καταργήσεις σχολικών μονάδων, όπως συνέβη με δύο σχολικές μονάδες του Συλλόγου μας ( 4ο-10ο Δημ. Σχολεία Αγ, Παρασκευής και 1ο-6ο Δημ. Σχολεία Χολαργού),  οι συμπτύξεις τμημάτων, η έξωση των μονίμων δασκάλων (ΠΕ70) από τα ολοήμερα τμήματα των Δημοτικών Σχολείων ΕΑΕΠ, οδηγώντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς (δασκάλους ΠΕ70) σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός Περιφέρειας καθώς και η αποψίλωσή τους από κάθε είδους υποστηρικτικές δομές (τμήματα ένταξης κλπ.), ο αποκλεισμός των προνηπίων από την προσχολική εκπαίδευση, η μετατροπή του ολοήμερου σχολείου σε πιλοτική δομή που θα χρηματοδοτείται μόνο διαμέσου του ΕΣΠΑ και η αύξηση της αναλογίας των μαθητών ανά εκπαιδευτικό.

 

Κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ολοήμερο σχολείο δε θα μπορέσει να λειτουργήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς απαγορεύεται  μάλιστα ακόμα και η τοποθέτηση αναπληρωτών Ε. Σ. Π. Α. στα ολοήμερα Ε. Α. Ε. Π. Δημοτικά, αρκετές ειδικότητες θα λείπουν, θα χαθούν πολλές ώρες μαθημάτων, αναγκαστικά θα συμπτυχθούν τμήματα, αυξάνοντας τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα, ενώ είναι σίγουρο ότι οι δομές της ειδικής αγωγής θα πρέπει να περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Οκτώβρη.

Ιδιοφυή καινοτομία αποτελεί το γεγονός της τοποθέτησης  μεταταγμένων εκπαιδευτικών από τη διάλυση – κατάργηση τομέων της Β΄θμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και με δεύτερη ειδικότητα βρέθηκαν στην Πρωτοβάθμια μετά από χρόνια, χωρίς καμία εμπειρία ή και επιμόρφωση στο νέο παιδαγωγικό τους αντικείμενο. Βουτιά στα βαθειά λοιπόν και άγνωστα νερά – όπως συμβαίνει στη Διεύθυνση Β΄Αθήνας –  για εκπαιδευτικούς με ειδικότητα νηπιοβρεφοκόμου ή και αρχιτέκτονα(!! ) – γιατί όχι;-  στο παιδαγωγικό περιβάλλον   του νηπιαγωγείου!!!

 

Στην Περιφέρεια της Β΄ Αθήνας επίσης η ‘’πρωτοπόρος’’ παράνομη και παράτυπη πρωτοβουλία του Διευθυντή Εκπαίδευσης για τις ηλεκτρονικές προεγγραφές των νηπίων οδήγησε, όπως είχαμε προαναγγείλει  στον αποκλεισμό των περισσότερων προνηπίων από τα Νηπιαγωγεία, στις ‘’υποχρεωτικές μετακινήσεις΄΄ νηπίων σε άλλα από εκείνα στα οποία ανήκουν γεωγραφικά, στις καταργήσεις κλασσικών τμημάτων και εντέλει στην για πρώτη φορά δημιουργία 16 λειτουργικά υπεράριθμων νηπιαγωγών.  Η τελευταία αυτή συνθήκη ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση οργανικών θέσεων νηπιαγωγών στο άμεσο μέλλον.

 

Ωστόσο οι μαζικότατες εκδηλώσεις αντίθεσης και ανυπακοής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα στην προσπάθεια εφαρμογής της Αυτοαξιολόγησης, με τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών και την άρνηση συγκρότησης ομάδων εργασίας, την ουσιαστική  ακύρωση των σεμιναρίων των στελεχών εκπαίδευσης  και τη μετατροπή της διαδικασίας της επιμόρφωσής τους και της αξιολόγησης της ανώτερης ιεραρχίας σε παρωδία, οδήγησαν  στην απονομιμοποίηση της επιχειρούμενης Αξιολόγησης – Χειραγώγησης στη συνείδηση τόσο του συνόλου των εκπαιδευτικών  όσο και της πλειοψηφίας της ίδιας της κοινωνίας. Το εκπαιδευτικό κίνημα κατάφερε να ενεργοποιήσει και να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα  τη μεγαλειώδη αντίσταση και έκφραση ανυπακοής των εργαζομένων στα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού,  οι οποίοι αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την Αξιολόγηση καταθέτοντας μαζικά τα φύλλα αξιολόγησης στα σωματεία τους. Αποτέλεσμα η τριπλή ανα βολή – παράταση  των προθεσμιών από πλευράς Υπουργείου  Διοικητικής Μετα – Απο- ρύθμισης και το στραπατσάρισμα του κύρους της καλλιεργούμενης κουλτούρας Αξιολόγησης.

Μπροστά μας έχουμε την κήρυξη από την ΑΔΕΔΥ της απεργίας – αποχής από την Αυτοαξιολόγηση – Αξιολόγηση που περιλαμβάνει πλέον και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από 30/8/2014 έως και 1/11/2014.

Ξαναπιάνοντας λοιπόν το νήμα από εκεί που το αφήσαμε με τη λήξη της σχολικής χρονιάς  αξιοποιούμε την κηρυγμένη απεργία αρνούμενοι,  οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων να αποδεχθούν την ατομική τους αξιολόγηση και οι εκπαιδευτικοί της τάξης να συμμετάσχουν στην παγίδα της εθελοντικής  Αξιολόγησης.

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καλή δημιουργική και αγωνιστική Χρονιά!  Είναι στο χέρι μας!

Είναι στο χέρι μας , το δικό τους σκοτεινό φθινόπωρο να γίνει η δική μας φωτεινή Άνοιξη της ανατροπής και  της ελπίδας.

 

Συσπειρωνόμαστε στο σύλλογό  μας και συλλογικά και μαζικά αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε: 

  • ¨Αμεση κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και σύσταση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα χωρίς δεύτερες αναθέσεις στη διδασκαλία μαθημάτων,
  • Κάλυψη όλων των θέσεων εκπαιδευτικών υποστηρικτικών δομών με μόνιμους διορισμούς (ολοήμερα, τμήματα ένταξης, ειδικά σχολεία, θέσεις παράλληλης στήριξης κλπ.)
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών στο τμήμα (15 νήπια/ νηπιαγωγό, 20 μαθητές /δάσκαλο),
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
  • Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3840/2010 – Άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 30/6/2010 – Μονιμοποίηση  των αναπληρωτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, των κοινών συντονισμένων δράσεων,

Καλούμε τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, σε μόνιμη και σταθερή επικοινωνία με το Δ.Σ. του συλλόγου μας, να ενημερώνουν για προβλήματα λειτουργίας των σχολείων τους, τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων για προβλήματα εγγραφών των νηπίων/ προνηπίων και λειτουργίας των Νηπιαγωγείων τους.

Καλούμε τους  συλλόγους διδασκόντων να επανενεργοποιήσουν  το ρόλο των εκπροσώπων τους  που έρχονται σε συνεργασία με το Δ.Σ. και να ορίσουν εκπροσώπους στις σχολικές μονάδες που δεν έχουν οριστεί.

Καλωσορίζουμε τους νέους συναδέλφους και τους καλούμε να πλαισιώσουν το σύλλογό μας ώστε μαζικά, συντονισμένα και μαχητικά να δώσουμε την απάντηση που απαιτείται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταστρέφει το δημόσιο σχολείο, απαξιώνει, τρομοκρατεί και εξαθλιώνει τον εκπαιδευτικό, λεηλατεί τις ζωές και τα όνειρα , τα δικά μας και των παιδιών μας.

Kαλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το β΄ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας και η μοναδική εγγύηση για τη νικηφόρα έκβαση των αγώνων μας.

                   Για το σχολείο των αναγκών μας και την κοινωνία των ονείρων μας.

     

                                                    Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

                                

          Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              

                                                                

             Ηλέκτρα Μήτσουρα                                             Άννα Μάγια Σταυροπούλου

Last modified: 3 Σεπτεμβρίου 2014

Close