Written by 14:43 ΑΣΕ

ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ Συγκεντρώσεις την Τρίτη στην Αθήνα κι άλλες πόλεις για την Κυριακάτικη Αργία

Με συγκεντρώσεις αύριο, Τρίτη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πικετοφορίες και εξορμήσεις σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι κλιμακώνουν από κοινού την πάλη τους ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Την ίδια μέρα, πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο η συγκυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα των πολυεθνικών για οριστικό τέλος της κυριακάτικης αργίας.

Στην Αττική, η συγκέντρωση που διοργανώνουν τα σωματεία στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, μαζί με τις ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων, έχει προγραμματιστεί για τις 7 μ.μ. στην Ομόνοια. Ανάλογη συγκέντρωση διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Την ίδια μέρα, πικετοφορίες και εξορμήσεις οργανώνουν τα σωματεία του Εμπορίου μαζί με το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις 

Κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Σήμερα Δευτέρα

Στη Λάρισα σωματεία του Εμπορίου και των Υπηρεσιών διοργανώνουν πικετοφορία στο κέντρο της πόλης. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ. από το Αρχαίο Θέατρο.  

Την Τρίτη 23 Ιούλη

– Στην Πάτρα, συγκέντρωση διοργανώνουν το σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ν. Αχαΐας στις 8.30 μ.μ. στην Πλ. Γεωργίου.

– Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου διοργανώνει πικετοφορία στην Πλατεία Ελευθερίας στις 7 μ.μ.

– Στο Αγρίνιο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» διοργανώνει κινητοποίηση ενημέρωσης στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

– Στο Βόλο, η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων και η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν κινητοποίηση στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Πανεπιστημίου.

– Στη Λαμία, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας πραγματοποιεί συλλαλητήριο στις 8.00 μ.μ., στην Πλατεία Πάρκου.

– Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας Βόνιτσας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας Βόνιτσας καλούν στην κινητοποίηση που διοργανώνουν στον Άη Μηνά στις 7:00 μ.μ.

– Στη Χαλκίδα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνει συγκέντρωση στις 19:30, στην πλατεία Αγοράς.

– Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα διοργανώνει συγκέντρωση στις 21:00, στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (πλ. Αγ. Λουκά).

– Στη Ξάνθη, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλλων διοργανώνει συγκέντρωση στις 7:30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Τα σωματεία, οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων διεκδικούν:

ΟΧΙ στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και σταθερό ωράριο.

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Τη συγκέντρωση στην Ομόνοια διοργανώνουν:

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Ιδ. Υπαλλήλων Αθήνας, Ιδ. Υπαλλήλων Δυτ. Αττικής, Ιδ. Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου, Εργαζομένων «Καρφούρ – Μαρινόπουλος – ΝΤΙΑ», Εργαζομένων «ΛΙΝΤΛ» Ν. Αττικής, Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος».

Οι Ενώσεις: Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων – Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Βιβλιοχαρτοπωλών Αθήνας, Ραπτών – Επιδιορθωτών Αθήνας, Κουρέων – Κομμωτών Αθήνας «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ», Ιδιοκτητών Καθαριστριών Αθήνας «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΕΒΕ Ηλιούπολης, ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, ΕΒΕ Καλλιθέας.

Στη Θεσσαλονίκη, την κινητοποίηση οργανώνουν τα σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», εργαζομένων «LIDL HELLAS»,  Πανελλαδικό Σωματείο εργαζομένων στο «ΜΑΚΡΟ», Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Θεσσαλονίκης, Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΑΡΦΟΥΡ», Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην «PRAKTIKER HELLAS», ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν η ΟΓΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ μεταξύ άλλων τονίζουν: «Η κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), έχει πάει αυτές τις μέρες για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακής αργίας προς όφελος των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους που να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο κάθε μέρα για να αυγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Επιδιώκουν με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.

Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 20%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, “απασχολήσιμοι”, είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.

Οι πολυεθνικές στον κλάδο του εμπορίου επιδιώκουν το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας αποτελεί αίτημα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από κοντά και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας καθώς και του Δημάρχου της Αθήνας. Στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα “Εμπορικό Γκέτο” που θα είναι ανοιχτά όλες τις ημέρες, όλες τις Κυριακές του χρόνου και θα έχει ως άμεση συνέπεια το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθήνας».

Last modified: 22 Ιουλίου 2013

Close