Written by 11:42 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Ψηφίσματα συλλόγου “Ο Περικλής”

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
  Αγ. Παρασκευή,  8 Οκτωβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. 137Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας 

  

                            

 ΨΗΦΙΣΜΑ   ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

              ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ

 

Τέσσερις αγωνίστριες/ές – συνδικαλίστριες /ές εκπαιδευτικούς καταδίκασε σε 20 ημέρες φυλάκιση τον καθένα με αναστολή ενός χρόνου, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, το μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου.

Η απόφαση αφορούσε στη συμμετοχή τους στη μαζική κινητοποίηση της ΕΛΜΕ στη ΔΙΔΕ Σάμου, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2013, με στόχο να μην αποσταλεί στην Περιφέρεια ο κατάλογος με τα ονόματα 68 συναδέλφων που είχαν χαρακτηριστεί από τον προϊστάμενο ως «πλεονάζοντες», αποτρέποντας έτσι τη διαθεσιμότητα του 18% του συνόλου των εκπαιδευτικών της περιοχής και την παραπέρα υποβάθμιση των σχολείων. Η κινητοποίηση αυτή ήταν ένα από τα στιγμιότυπα των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων και της απεργίας διαρκείας που είχε κηρυχτεί από τις μαζικές Γ.Σ. του κλάδου και την ΟΛΜΕ, ενάντια στις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση και τα νέα ταξικά μέτρα διάλυσης της εκπαίδευσης που κατέβαζε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Η δίκη ξεκίνησε 1 Οκτωβρίου, με τη μαζική παρουσία εκπαιδευτικών και αλληλέγγυων στο χώρο του δικαστηρίου σε συγκέντρωση που καλούσε η ΕΛΜΕ. Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά σε Ικαρία και Σάμο και πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα συμμετείχαν στην απεργία που είχε κηρυχτεί από ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στηρίχθηκε από τη νεολαία και εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα, ενώ υπήρξαν δεκάδες ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Δήμου Σάμου, σωματείων και φορέων που συμπαραστέκονταν.

Η πλατιά συμμετοχή στην απεργία και το κύμα συμπαράστασης αποτύπωνε τη μεγάλη μαζικότητα και αποδοχή της κοινωνίας απέναντι στην κινητοποίηση του 2013, για την οποία δικάζονταν οι αγωνιστές καθηγητές. Με αφετηρία την αποφασιστικότητα εκείνων των αγώνων επέστρεψαν οι συνάδελφοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα στα σχολεία.

Η καθυστέρηση της έναρξης της δίκης την πρώτη ημέρα, που δεν κατάφερε να αποσυσπειρώσει τους κινητοποιούμενους και η διακοπή της για έκδοση απόφασης την επόμενη ήταν στοιχεία μεθόδευσης της απαράδεκτης απόφασης του δικαστηρίου, καθώς η παντελής έλλειψη μαρτύρων κατηγορίας -πλην του προϊσταμένου της ΔΙΔΕ- και η όλη ακροαματική διαδικασία, δεν μπορούσε να στηρίξει την κατηγορία εναντίον των αγωνιστών.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι απλά ρεβανσιστική. Σε μια περίοδο που εξελίσσεται ένα πογκρόμ δικών αγωνιστών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων -όπου η εκπαίδευση διαθέτει τα πρωτεία στο φόντο τρομακτικών ελλείψεων στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια- και ενός τρίτου μνημονίου που θα διαλύσει τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και τα κοινωνικά αγαθά, το κράτος και η δικαστική εξουσία στέλνει μήνυμα καταστολής αγώνων, δημοκρατικών δικαιωμάτων, υποταγής και πειθάρχησης.

Πρόκειται για μήνυμα παραδειγματισμού μπροστά σε ασφαλιστικό, μισθολογικό, εργασιακό, αξιολόγηση, ζητήματα που έρχονται να ανοίξουν μέσα στον Οκτώβρη βάζοντας ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα.

Οι αποφάσεις των αντιδραστικών, καπιταλιστικών «Θεσμών» του εξωτερικού, ΕΕ, ΔΝΤ βρίσκουν το συμπλήρωμά τους στους κρατικούς «Θεσμούς» του εσωτερικού, που υπογραμμίζουν την προτεραιότητά τους να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των εργοδοτών και την πολιτική της κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίοδο σοβαρής κοινωνικής καταβύθισης, που το ξέσπασμα νέων αγώνων είναι αναπότρεπτο, η απόφαση του Πρωτοδικείου Σάμου έρχεται να υπογραμμίσει ότι «δεν επιτρέπονται» μορφές πάλης που ξεπερνούν τα όρια της διαμαρτυρίας και διεκδικούν να βάζουν φραγμό σε αντιλαϊκά μέτρα, δηλαδή διαδικασίες αγώνα που ενισχύουν με την αποτελεσματικότητα τους, την αυτοπεποίθηση των αγωνιζομένων όχι ότι απλά έχουν δίκιο, αλλά και ότι μπορούν να το επιβάλλουν.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα πλήττει όλους τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα. Βάζει όρους ομηρίας στους αγωνιστές και είναι κομμάτι της διαμόρφωσης ενός συνολικού αντιδραστικού πλαισίου για την προώθηση του νέου αντισυνδικαλιστικού νόμου.

Είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση του υπουργείου παιδείας να δηλώσει -με δελτίο τύπου την ημέρα της δίκης- ότι δεν επιθυμεί την ποινικοποίηση των αγώνων, από τη στιγμή που έχει την ευθύνη της ασκούμενης αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής

και έχει αναλάβει την υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων του τρίτου μνημονίου με εντολές προς τους υφισταμένους του περιφερειάρχες και διευθυντές εκπαίδευσης.

Πρόκειται για εμπαιγμό της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών όταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δηλώνουν από την πρώτη στιγμή ότι τα προβλήματα στα σχολεία θα λυθούν άμεσα, ενώ η πραγματικότητα των μηδενικών διορισμών, των ελάχιστων καθυστερημένων προσλήψεων των αναπληρωτών, της επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας, των χιλιάδων κενών και της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων είναι εφιαλτική.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλου του μαύρου μετώπου μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ, που ψήφισαν τα μνημόνια, προωθούν αυτά τα μέτρα και τάχθηκαν με την πλευρά κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ απέναντι στους εργαζόμενους είναι τεράστιες.

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Πρωτοδικείου Σάμου για τους 4 αγωνιστές και απαιτούμε την αναίρεσή της. Καλούμε την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ, τα σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, να πάρουν θέση σε αυτόν τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατικά δικαιώματα που μας αφορά όλους.

Οι μαζικοί, αποφασιστικοί, μαχητικοί αγώνες μας, αποτελούν τη δύναμή μας και είναι αυτό ακριβώς που φοβούνται.

Οι αγώνες –σαν αυτόν των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών της Σάμου- που αποτυπώνονται στη συνείδηση και την καρδιά του κόσμου που «ήταν εκεί», θα είναι παρόντες μαζί με τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του, όσες δικαστικές διώξεις και αν εξαπολύσει κράτος, κυβέρνηση και δικαστική εξουσία. Θα στοιχειώνουν τον ύπνο των αρχόντων και θα ζεσταίνουν τα όνειρα των ζωντανών.

Για το νέο ξεσηκωμό, για την εκπαίδευση, τα παιδιά και τη ζωή μας!

 

                                     Για το Δ.Σ. του Συλλόγου                           

          Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              

        Μαρία Κολόζη                                                      Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
  Αγ. Παρασκευή,  8 Οκτωβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. 136Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας 

  

                             

                                Στις 30 του Οκτώβρη,   δικάζεται η “ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”

                                                          

                                                     ΨΗΦΙΣΜΑ    ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Τέσσερα χρόνια το κράτος σέρνει στα δικαστήρια 10 αγωνιστές/τριες για το “αδίκημα” της ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ, ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ!

Το μαύρο μέτωπο της εξουσίας, όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αποτρέψει κάθε αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική του, επιχείρησε να συκοφαντήσει, να βγάλει παράνομο και να τιμωρήσει κάθε λαϊκό αγώνα, από την “Παρέλαση του Λαού” μέχρι τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και από τον ηρωικό αγώνα των απολυμένων καθαριστριών, καθηγητών και σχολικών φυλάκων μέχρι τους αγώνες ενάντια στα κλεισίματα επιχειρήσεων, τη διάλυση-ιδιωτικοποίηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και τις απολύσεις. Φαίνεται να ζητούσε “εκδίκηση” για την πτώση της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης.

Αφού στέρησε  από το λαό το ΨΩΜΙ και κάθε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής, ποινικοποίησε το βασικό πολιτικό δικαίωμα του λαού, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να διαδηλώνει, να διεκδικεί!

Ό,τι κι αν έκαναν όμως, δε μας φόβισαν, ούτε μας φοβίζουν! Εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα με την ελπίδα ή τη σιγουριά ότι πολύ σύντομα θα ζήσουμε μια ΝΕΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ που θα στείλει οριστικά τις αντιλαϊκές πολιτικές στα αζήτητα της ιστορίας…

Απαιτούμε την αθώωση και την οριστική παύση κάθε δίωξης σε βάρος όλων όσων στις 28 Οκτώβρη 2011 υπερασπίστηκαν τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το ΨΩΜΙ και τη ΖΩΗ μας!

 

ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ-ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ-ΝΙΚΟΥΝ!

“ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ στην Παρέλαση του Λαού”

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΙΣ 28/10/2011 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

                                     Για το Δ.Σ. του Συλλόγου                           

          Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              

       Μαρία Κολόζη                                                      Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
  Αγ. Παρασκευή,  8 Οκτωβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. 135Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας 

  

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους διωκόμενους

για τη συμμετοχή τους στην απεργία στα Πανεπιστήμια το 2013

 

Το Δ.Σ. του συλλόγου Εκαπιδευτικών Π.Ε. « Ο Περικλής » καταγγέλλει την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 14 εργαζομένων για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργία ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις στα Πανεπιστήμια, οι οποίοι κατηγορούνται «ως υπαίτιοι του ότι με πρόθεση δεν συμμορφώθηκαν» προς την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία για την 25η και την 26η Νοεμβρίου του 2013 και «απείχαν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων συμπαρασύροντας στην αποχή τους αυτή και την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων, μελών των Συλλόγων τους». Η δίκη έχει οριστεί για τις 12 Οκτωβρίου στις 9.00 π.μ.

Οι εργαζόμενοι που διώκονται είναι στην πλειοψηφία τους μέλη των προεδρείων Γενικών Συνελεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις 22, 26 και 28 Νοεμβρίου του 2013, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Συλλόγου ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Διώκονται επίσης και τα μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η δίωξη των Προεδρείων των Γενικών Συνελεύσεων, απλών οργάνων διεξαγωγής τους, δείχνει ότι στόχος των διωκτικών αρχών είναι το σύνολο των απεργών.

Πέραν του αυθαίρετου χαρακτήρα της δίωξης των προεδρείων των Γ.Σ., οι διώξεις είναι απαράδεκτες ως προς τη νομική τους συγκρότηση: η απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε την απεργία παράνομη κοινοποιήθηκε μετά τις 18.00 στις 25 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά το τέλος του ωραρίου, ενώ στις 26 Νοεμβρίου οι απεργοί καλύφθηκαν από την ΑΔΕΔΥ που κήρυξε 24ωρη απεργία για αυτόν τον λόγο.

Η συστηματική παραβίαση της «συνήθους αστικής νομιμότητας» αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του «κράτους έκτακτης ανάγκης», που έχει συγκροτηθεί προκείμενου να εφαρμοστούν διά πυρός και σιδήρου οι μνημονιακές πολιτικές και να αποκατασταθεί η ομαλή αναπαραγωγή του κεφαλαίου εις βάρος της εργατικής τάξης –όπως άλλωστε ισχύει και για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες εφαρμόζονται τα μνημονιακά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διώξεις κοινοποιήθηκαν

στους απεργούς λίγες μέρες πριν την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Στόχος είναι η τρομοκράτηση και ο παραδειγματισμός των εργαζομένων ώστε να μην εμποδιστεί η εφαρμογή της πολιτικής της απαξίωσης από διαδηλώσεις, απεργίες και άλλες μορφές συλλογικής ταξικής άρνησης.

Ο αγώνας ενάντια στις διώξεις των 14 απεργών, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων εργαζομένων και την ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αντίστασης στη συνεχιζόμενη επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας με το νέο μνημόνιο που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τους επόμενους μήνες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους μέλη ΕΔΙΠ και σε όλους τους εργαζόμενους διοικητικούς που διώκονται

Απαιτούμε την παύση κάθε δίωξης.

Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες σε βάρος τους

 

                                     Για το Δ.Σ. του Συλλόγου                           

          Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              

     Μαρία Κολόζη                                                      Άννα Μάγια Σταυροπούλου

Last modified: 9 Οκτωβρίου 2015

Close