Written by 13:42 Αρχική Σελίδα

Δελτίο τύπου επιστημονικών φορέων και σωματείων για συγκέντρωση στο ΥΠΕΘ(5/10)

 

Δελτίο Τύπου για την ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΦΟΡΕΩΝ την 5η– 10-2015 για τις μειωμένες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων

 

Σήμερα 5-10-2015 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων για τις μειωμένες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από το Υ.Π.Ε.Θ. την 1η Οκτωβρίου 2015.

Θιγόμενοι από όλους τους κλάδους και σωματεία είχαν κάνει συγκέντρωση και την Παρασκευή 2-10  αλλά οι απαντήσεις του Υ.Π.Ε.Θ. ήταν από αστείες έως άκρως προσβλητικές.

Λίγο ως πολύ αναγνωρίστηκε ότι το Υ.Π.Ε.Θ. δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις και γι’ αυτό προχωρά κάθε βδομάδα σε προσλήψεις εκπαιδευτικών λίγο «απ’ όλα» (λίγοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, λίγοι καθηγητές δευτεροβάθμιας, λίγοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και έτσι λίγο το λίγο θα βγάλουμε την χρονιά) και πως ενώ γνώριζε ότι η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και το Αιγαίο θα εξαιρεθούν από το ΕΣΠΑ το απέκρυψε από τους αναπληρωτές που κάλεσε να κάνουν αιτήσεις δύο φορές μέσα το καλοκαίρι.

Αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι να μείνουν άνεργοι ή να τοποθετηθούν εκτός του τόπου διαμονής τους, να χωριστούν οικογένειες, να καταδικαστούν συνάδελφοι στην οικονομική εξαθλίωση και τα ελληνικά δημόσια σχολεία να μένουν άδεια.

Στην σημερινή κινητοποίηση, 5-10,  συμμετείχαν: μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τα πρωτοβάθμια σωματεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Περικλής» και «Σεφέρης», η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Ωρομισθίων Αναπληρωτών.

Αν τα παραπάνω σωματεία, εκπρόσωποι και φορείς φαίνονται και είναι πολλοί δεν είχε την ίδια άποψη το Υ.Π.Ε.Θ. και η πολιτική της ηγεσία. Μετά από μία περίπου ώρα και ενώ είχαμε ζητήσει την συνάντηση με τον Υπουργό ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορεί να μας δεχτεί κανείς στο Υπουργείο (!). Κανείς από το γραφείο του Υπουργού, αναπληρωτής υπουργός, γενικός ή ειδικός γραμματέας, σύμβουλος γενικών καθηκόντων ή ειδικών έστω!

Επιπρόσθετα στο επίμονο αίτημά μας ότι ζητάμε συνάντηση και εξήγηση για το τι έχει συμβεί, ότι ζητάμε να καταθέσουμε υπόμνημα για τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την ολιγωρία του Υ.Π.Ε.Θ., ότι απαιτούμε οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται σε μία και μοναδική φάση ικανοποιώντας τις πραγματικές αναγκών των σχολείων με πλήρη στελέχωσή τους και ακολουθώντας έτσι την κατάταξη στον πίνακα, λάβαμε την απάντηση πως ό,τι είχαν να μας πουν μας το είπαν την Παρασκευή και ουδέν νεότερον επ’ αυτού…

Η νέα πολιτική ηγεσία του Τρίτου Μνημόνιου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτε από τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Η πολιτική ηγεσία έκανε την ξεκάθαρη επιλογή να κρατάει το Υπουργείο κλειστό για τους εκπαιδευτικούς , να εμπαίζει τα σωματεία και τους εκπροσώπους τους, να έχει απέναντι αυτούς που υπηρετούν ανά την Ελλάδα το ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

 

Καταγγέλλουμε  την ανάλγητη αυτή στάση του Υπουργού Νίκου Φίλη και δηλώνουμε πως θα μας βρίσκει πάντα μπροστά του αποφασισμένους να διεκδικήσουμε το αυτονόητο :

Παιδεία για όλα τα παιδιά της Ελλάδας

Αξιοπρεπή  ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ εργασία

 

Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται …κατακτιώνται!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων- Π.Ε.ΣΥ.Θ. (www.pesyth.gr)

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής (www.primarymusic.gr)

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (www.art-teachers.com)

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (www.sei.gr)

 

Δείτε το υπόμνημα των επιστημονικών φορέων:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ                                                  

                                                                                                                                   5-10-2015    

Των Σωματείων:

Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων

Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής

Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

 Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Προς :

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κο Νίκο Φίλη

 

Κύριε Υπουργέ,

Στις 1-10-2015 ανακοινώθηκαν από το Υ.Π.Ε.Θ. 1574 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τα σχολεία ΕΑΕΠ. Οι προσλήψεις αυτές είναι πλήρως αναντίστοιχες με τα λειτουργικά κενά των σχολείων ΕΑΕΠ, 1380 σχολεία στο σύνολό τους ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα και με βάση το ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονται μόνο μέσω ΕΣΠΑ,  και με βάση ρήτρα εισοδηματικών κριτηρίων, η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και το Αιγαίο εξαιρούνται από την υλοποίηση του συγκεκριμένου άξονα όπως επιβεβαιώνετε και εσείς ο ίδιος με δηλώσεις σας.

Η συγκεκριμένη ρήτρα ουδέποτε ετέθη από το Υπουργείο σε γνώση των εκπαιδευτικών και μάλιστα των αναπληρωτών που φέτος έκαναν αιτήσεις δύο φορές για ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών.

Το αποτέλεσμα είναι συνάδελφοι με χρόνια προϋπηρεσίας να βρίσκονται είτε εκτός προσλήψεων, είτε μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και φυσικά τα σχολεία να μείνουν άδεια από εκπαιδευτικούς απαραίτητους για την λειτουργία τους.

Την Παρασκευή 2-10-2015 εκατοντάδες θιγόμενοι εκπαιδευτικοί καταδικασμένοι στην ανεργία ή την οικονομική εξαθλίωση συγκεντρώθηκαν στο Υ.Π.Ε.Θ. και ζήτησαν να σας συναντήσουν. Αντί εσάς του ιδίου συναντήσαμε τον σύμβουλό σας Κο Κατσαρό. 

Απαιτήσαμε :

 • άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγιναν στην 1-10.
 • επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων.
 • να ξεκαθαρίσει το Υ.Π.Ε.Θ. τι σκοπεύει να κάνει με τα χιλιάδες κενά που αφήνει ακάλυπτα ανά την Ελλάδα, με τα σχολεία ΕΑΕΠ που προκειμένου να λειτουργήσουν χρειάζονται πληθώρα ειδικοτήτων.
 • μαζικούς μόνιμους διορισμούς με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια οι μόνιμοι ΝΟΜΑΔΕΣ ανά την Ελλάδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ελληνικών Δημόσιων Σχολείων.
 • την τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά τις προσλήψεις των τριτέκνων, 20 % ανά φάση πρόσληψης και όχι συνολικά.
 • την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και για τις χρονιές 2010-2012.
 • την δυνατότητα τροποποίησης της αίτησης όσον αφορά τις περιοχές δεδομένου ότι διαχρονικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέκρυπτε ότι το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) εξαιρεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια περιοχές της Ελλάδος- περιοχές που πλήττονται από την κρίση .

 

Σε όλα τα παραπάνω οι απαντήσεις που λάβαμε από τον εκπρόσωπο του Υπουργού μετά από συνεννόηση με το γραφείο σας ήταν απαράδεκτες και προσβλητικές για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και πρώτα απ’ όλα τους μαθητές μας και τους γονείς τους:

 • Κάνοντας ουσιαστικά έναν ευθύ εκβιασμό αρνηθήκατε την ανάκληση των τοποθετήσεων. Επιλέξατε εφόσον δεν έχετε λάβει έγκριση για τις απαιτούμενες για τις περιοχές αυτές πιστώσεις να καλύψετε τώρα λιγότερο από το 1/5 των πραγματικών αναγκών.
 • Οι περιοχές αυτές γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο (β΄ φάση αναπληρωτών) από άλλους πόρους (κρατικό προϋπολογισμό και Π.Δ.Ε.) που όμως όπως γλαφυρότατα αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο του Υ.Π.Ε.Θ. δεν έχουν πάρει ακόμα σχετική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.
 • Έγινε ξεκάθαρο ότι είτε σε α, είτε σε β΄ φάση  το Υ.Π.Ε.Θ. αδυνατεί  να καλύψει το σύνολο των αναγκών των σχολείων, είτε με ΕΣΠΑ, είτε με ΠΔΕ είτε με κρατικό προϋπολογισμό.
 • Οι εγκρίσεις από άλλους πόρους (ΠΔΕ και κρατικό προϋπολογισμό) δεν έχουν εγκριθεί οπότε είναι σαφές πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατανομή τους ανά κλάδο και άρα σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων.
 • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για διορισμούς. Οι προγραμματικές σας δηλώσεις μας μετέφερε ο σύμβουλός σας θα έχουν στο επίκεντρο τους αναπληρωτές και όχι τους μόνιμους διορισμούς.
 • Η τήρηση της νομιμότητας στους τρίτεκνους δεν θα τηρηθεί!
 • Το πολυνομοσχέδιο ΘΑ περιλαμβάνει την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για το 2010-2012.
 • Ουδεμία τροποποίηση θα γίνει σε αιτήσεις.

Καταγγέλλουμε το Υ.Π.Ε.Θ. που με την τατική σας αυτή υπηρετώντας πλήρως τις νεομνημονιακές δεσμεύσεις και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση. Αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και τα υποβιβάζει σε παιδοφυλακτήρια.

Βρισκόμαστε και σήμερα εδώ για να επαναλάβουμε πως

Απαιτούμε:

 • Την άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγιναν την 1-10.
 • Την επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων.

Γνωρίζοντας πως ο χρόνος «τρέχει» και συνάδελφοι μας ίσως ήδη βρίσκονται στο τόπο που τους στείλατε να υπηρετήσουν ζητούμε επιπροσθέτως:        

 • Την δέσμευση του Υ.Π.Ε.Θ. ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις επανατοποθέτησης των συναδέλφων μας πριν την β΄ φάση αναπληρωτών.
 • Δεδομένου ότι οι τοποθετημένοι συνάδελφοι μας εξαναγκάζονται σε έξοδα μετακίνησης και διαμονής και μέχρι της ικανοποίησης του αιτήματός επανατοποθέτησής τους την μέριμνα σας για κάλυψη των εξόδων αυτών.

 

 

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων- Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί

 

Last modified: 8 Οκτωβρίου 2015

Close