Written by 20:47 Άρθρα, Αρχική Σελίδα

Ποινή 11.000 ευρώ για συνδικαλιστική δράση

 

 

Ποινή 11.000 ευρώ για συνδικαλιστική δράση

Η δασκάλα Ελισάβετ Παπαδοπούλου, ένα από τα θύματα του μνημονιακού νόμου περί αυτοδίκαιης αργίας σε εκπαιδευτικούς για πειθαρχικά παραπτώματα, τιμωρήθηκε για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» με εξοντωντικό χρηματικό πρόστιμο. ● «Στόχος, ο παραδειγματισμός των εκπαιδευτικών […], ώστε να μη “σηκώνουν κεφάλι”».

 πηγή: εφημερίδα των Συντακτών

 

 

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Παιδείας, Ανδρ. Λοβέρδος, συσκέπτεται με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα φαινόμενα διώξεων, απειλών για αργίες και επιβολής αργιών σε εκπαιδευτικούς με βάση τον μνημονιακό νόμο 4093/2012 (με τον οποίο ορίζεται αυτοδίκαιη αργία σε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο), επιβάλλεται ποινή 11.000 ευρώ στη δασκάλα Ελισάβετ Παπαδοπούλου, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας».

 

Το χρονικό

 

Θυμίζουμε ότι η δασκάλα Ελισάβετ Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περιφέρειας Μολάων Ν. Λακωνίας, εγκαλείται με βάση τον «νέο» πειθαρχικό κώδικα για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας», γιατί ως πρόεδρος και αιρετή υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τη διοίκηση, καθώς και την άθλια πραγματικότητα των σχολικών μονάδων και της λειτουργίας τους (οργανικά κενά κ.λπ.).

 

Είναι ανάρμοστη συμπεριφορά η ενημέρωση για τους νόμους; Είναι πειθαρχικό παράπτωμα ο συνδικαλιστικός λόγος όταν αναζητά διαφάνεια, υπερασπίζεται δημοκρατικούς θεσμούς, παλεύει για τα νόμιμα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αγωνίζεται για το δημόσιο σχολείο; Κι όμως. Γι’ αυτά τα «αναξιοπρεπή» και «απαξιωτικά», η δασκάλα Ελισάβετ Παπαδοπούλου καταδικάστηκε σε ποινή κράτησης μισθού 6 μηνών!

 

Ο εκπαιδευτικός κόσμος υποδέχθηκε με μεγάλη αγανάκτηση την πρωτόγνωρη στα εκπαιδευτικά χρονικά καταδικαστική απόφαση για αργία της δασκάλας και αντέδρασε. Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο εκδόθηκαν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης εκπαιδευτικών φορέων, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές και διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις και συλλαλητήρια. Κάτω από το βάρος της πρωτοφανούς συμπαράστασης, το υπουργείο Παιδείας, στα μέσα Αυγούστου, πήρε πίσω την απόφαση για αυτοδίκαιη αργία.

 

Ωστόσο, τώρα, έναν μήνα αργότερα, ζητά την αναδρομική παρακράτηση μέρους του μισθού της (που όμως αφορά περίοδο, κατά την οποία η ίδια εργαζόταν…) και εκτέλεση της ποινής που της επιβλήθηκε (ενώ η ίδια έχει ασκήσει ένσταση, η οποία μένει να εκδικαστεί). Συγκεκριμένα, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό της αυτοδίκαιης αργίας, που θα κρατηθεί μαζί με την ποινή του πειθαρχικού, ανέρχεται στο ποσό των περίπου 11.000 ευρώ!

 

Πρόκειται για μια χαρακτηριστικά εξοντωτική χρηματική ποινή, καθώς για αδικήματα όπως παραποίηση τίτλων σπουδών στελεχών της διοικητικής πυραμίδας αποφασίζονται ποινές σαφώς κατώτερες, όπως παρακράτηση 50 ημερών, ή για υποθέσεις που τελεσιδίκησαν στα ποινικά δικαστήρια -όπως παράνομες προσλήψεις- δεν έχει εκτελεστεί ποτέ η αναγκαστική αργία.

 

Είναι σαφές ότι στο πρόσωπο της Ελισάβετ Παπαδοπούλου επιδιώκεται η ποινικοποίηση της αγωνιστικής στάσης, της άρνησης υποταγής και της ανυπότακτης δράσης υπεράσπισης δικαιωμάτων! Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Π.Ε. Αριστοτέλης, «ο πόλεμος που της ασκήθηκε αρχικώς από τη διεύθυνση Π.Ε. Λακωνίας -με το αβάσιμο κατηγορητήριο- και στη συνέχεια από το ΥΠΑΙΘ συνεχίζεται. Στόχος, ο παραδειγματισμός των εκπαιδευτικών της περιοχής, αλλά και συνολικά ώστε να μη «σηκώνουν κεφάλι» κάτω από τον φόβο των στημένων κατηγορητηριών που η «αδέκαστη» Δικαιοσύνη θα αποδέχεται».

 

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το Δ.Σ. της ΔΟΕ, με την παρουσία πολλών εκπαιδευτικών και με πρόταση πολλών Συλλόγων Π.Ε. που είχαν έρθει στη συνεδρίαση με το αίτημα της στήριξης (συνδικαλιστικής και οικονομικής) της Ελ. Παπαδοπούλου, αποφάσισε την εξ ολοκλήρου κάλυψη των δικαστικών εξόδων και την κατά 60% κάλυψη του ποσού της ποινής στέρησης μισθού.

 

 

Last modified: 25 Σεπτεμβρίου 2014

Close