Written by 14:00 Εκπ/κή Συσπείρωση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΚΟΜΗ 1676 ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.gr                                                                                                                              Σάββατο , 14 Δεκέμβρη 2013

ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μετά τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση σειρά έχει και πάλι η δραματική μείωση των σχολείων και των τμημάτων της χώρας. Η πρώτη μαζική κατάργηση σχολείων πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την Άννα Διαμαντοπούλου με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για την εκπαίδευση.

Περισσότερα από 3.000 σχολεία έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελώντας την εμπροσθοφυλακή των  αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση προκειμένου να αναπτυχθεί το σχολείο της αγοράς και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Το έργο της κατεδάφισης συνεχίζεται με τα ΕΠΑΛ τα οποία διανύουν την τελευταία χρονιά της ύπαρξης τους, θύματα κι αυτά των «μεταρρυθμίσεων» και του νέου νόμου για το Λύκειο. Χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ έχουν αποκλειστεί από δεκάδες ειδικότητες, ενώ όσοι μαθητές έχουν αυτή τη δυνατότητα είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες πηγαίνοντας μακριά από τα σπίτια τους σε σχολεία που παρέχουν τις ειδικότητες τους. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ που κατάγονται από τα πιο φτωχά λαϊκά  στρώματα αντιμετωπίζουν τον  εκπαιδευτικό αποκλεισμό στην πράξη, γνωρίζοντας το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει το άμεσο κλείσιμο άλλων 1.676 σχολείων με στόχο την μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και την καπιταλιστική αναδόμηση της εκπαίδευσης μέσα από την καταστροφή δομών, υποδομών και σχέσεων και την υποταγή της στην αγορά.

Η επομένη περίοδος μέσα από μια πολιτική καταργήσεων συγχωνεύσεων  συμπτύξεων σχολείων  θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα πρόσβασης στο εκπαιδευτικό σύστημα για χιλιάδες παιδιά στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην επαρχία.

Η εφαρμογή μιας σειράς αντεργατικών μέτρων στους εκπαιδευτικούς  έχει άμεσες συνέπειες στους μαθητές. Η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ σήμαινε ταυτόχρονα τον αποκλεισμό 20.000 μαθητών από τις ειδικότητες που είχαν επιλέξει. Η μετακίνηση εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΠΕ έγινε μετακίνηση των μαθητών για να βρούνε σχολείο.

Με την μείωση των παιδιών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης. Με την υποχρεωτική  φοίτηση 28 παιδιών  σε κάθε τμήμα. Με τις συμπτύξεις των τμημάτων των συστεγαζόμενων σχολείων, ακόμα και των όμορων, όπως ήδη γίνεται για την εξασφάλιση διδακτικού προσωπικού που θα καλύπτει τα κενά που υπάρχουν τώρα και θα είναι ακόμα περισσότερα την επόμενη χρονιά. Με την μετατροπή των ολοημέρων σε πιλοτικές δομές, και με την γενναία μείωση των δαπανών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε μαζικό κλείσιμο σχολείων. Στις πόλεις θα χαθεί το σχολείο της γειτονιάς, ενώ στην επαρχία θα υπάρχουν σχολεία μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η μάχη για το σχολείο θα είναι σκληρή και πρέπει να δοθεί από όλο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα βάζοντας ως αίτημα τη δωρεάν δημόσια παιδεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Χρειαζόμαστε ένα κίνημα μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων, ένα νέο διαφωτισμό για το ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο.

τηλ. επικοινωνίας 6975308409-6974750410

Last modified: 14 Δεκεμβρίου 2013