Written by 18:41 Αρχική Σελίδα

Οι αγρότες αντιστέκονται. Οι μαγκούρες σηκώνονται! (video-fotos)

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τις 12.30 έξω από τη Βουλή όταν οι αγρότες, που συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, επιχείρησαν να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Αρχικά, ένας Κρητικός διαπληκτίστηκε με τα ΜΑΤ. Τη στιγμή που έπεσαν οι τόνοι, μία μικρή ομάδα αγροτών άνοιξε τα κάγκελα, που προστατεύουν τη δίοδο προς το προαύλιο της Βουλής (αριστερά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη) και στη συνέχεια τους ακολούθησαν κι άλλοι πετώντας νεράτζια. Η διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν έξω από το προαύλιο κινήθηκε από τα πλάγια της διόδου προς το προαύλιο, εν μέσω ομοβροντίας νερατζιών και ένας αγρότης πρόλαβε να χτυπήσει με μαγκούρα τον τελευταίο αστυνομικό.

Τα ΜΑΤ απάντησαν αμέσως μετά με καπνογόνα, στη συνέχεια δακρυγόνα και έπειτα μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης, για να απομακρυνθεί και ο τελευταίος αγρότης που είχε «ακροβολιστεί» στις νερατζιές. Η πλατεία Συντάγματος  γέμισε καπνούς και οι αγρότες προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν, καθώς δεν ήταν – στην πλειοψηφία τους – εξοπλισμένοι με μάσκες.

Πριν από την «εισβολή», στον χώρο γύρω από το συντριβάνι της πλατείας, πραγματοποιήθηκε μια σειρά ομιλιών, από τους εκπροσώπους των Οργανώσεων που συμμετέχουν, ενώ οι γύρω δρόμοι ήταν ανοιχτοί. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν μαζικά προς τη Βουλή, τόσο από την πλαϊνή δίοδο αριστερά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όσο και από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στα σκαλιά του μετρό, όλοι σχολίαζαν ότι η δυναμική της συγκέντρωσης δεν φαινόταν αρκετά. Μόλις όμως εμφανίστηκε η μάζα των  αγροτών από την Κρήτη να ανεβαίνει προς τη Βουλή, φάνηκε πραγματικά το μέγεθος της συγκέντρωσης.

Συνελήφθησαν δύο αγρότες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές. Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Κρητικός αγρότης, Γιάννης Μαλλιωτάκης από το Λασίθι.

Μάλιστα, είχε κανονιστεί να μπει αντιπροσωπεία 26 αγροτών από όλη την Ελλάδα στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα, αλλά σε δήλωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις, δεν θα πάνε τελικά. Αντ’ αυτών μεταβαίνει ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, προκειμένου να διαπραγματευτεί εκ μέρους των αγροτών.

Οι δύο συλληφθέντες αγρότες έχουν μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), ενώ οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το Σύνταγμα, αν η αστυνομία δεν ελευθερώσει τους δύο συναδέλφους τους.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, η εισαγγελέας έδωσε εντολή οι δύο συλληφθέντες αγρότες να αφεθούν ελεύθεροι.

Σημειωτέον ότι μετά τα περιστατικά οι συγκεντρωμένοι αγρότες παρέμειναν έξω από τη Βουλή, με τα διαστήματα ηρεμίας και τεταμένης κατάστασης με την αστυνομία να εναλλάσσονται.

Όλο το χρονικό του συλλαλητηρίου με φωτογραφίες

Το συλλαλητήριο ξεκινά με ομιλίες στον χώρο του συντριβανιού στην πλατεία Συντάγματος.
Προς το παρόν έξω από τη Βουλή υπάρχουν αναρτημένα μόνο δύο πανό.
πραγματοποιούνται σύντομες ομιλίες από τους εκπροσώπους των οργανώσεων που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.
Οι αγρότες παρακολουθούν και βρίσκονται σε αναμονή για το «σήμα» της έναρξης.
Πηγαδάκι με τους εκπροσώπους των νέων αγροτών.
Η δυναμική του συλλαλητηρίου δεν έχει φανεί ακόμα.
Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των διαδηλωτών που ανεβαίνουν τα σκαλιά πάνω από το σταθμό του μετρό.
Το «μπλοκ» του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.
Αγροτών Ανάβασις
Εμφανίζεται το «μπλοκ» της Ιεράπετρας.
Οι αγρότες κατευθύνονται προς τα αριστερά του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.
Ούτε μάσκες, ούτε πέτρες, ούτε μολότωφ, μόνο με κάτι μαγκούρες είναι εξοπλισμένοι οι διαδηλωτές.
Σε αυτό το σημείο, στο βάθος, χωρίς να διακρίνεται, διαπληκτίζεται ο Κρητικός με τα ΜΑΤ.
Ομάδα αγροτών ανοίγει την καγκελόπορτα στα αριστερά του προαυλίου.
Τα ΜΑΤ περνάνε από το πλάι για να φράξουν τη δίοδο.
Με τις κουδούνες οι κτηνοτρόφοι.
Αρχίζει η απώθηση των διαδηλωτών με καπνογόνα.
 Αρχίζει η… συγκομιδή των νερατζιών, ουσιαστικά το μόνο «όπλο» των αγροτών.
Ακολουθεί η ρίψη δακρυγόνων από τα ΜΑΤ και οι αγρότες υποχωρούν άτακτα.
Σχεδόν κανένας δεν έχει φέρει μάσκα και όλοι προσπαθούν να καλυφθούν με ό,τι βρουν.
 Ελάχιστοι ήρθαν προετοιμασμένοι για επεισόδια τέτοιας έκτασης.

Last modified: 18 Νοεμβρίου 2015