Written by 23:27 Ανακοινώσεις, ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο Σύλλογος Περικλής και η υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους

 

ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ Π.Ε. «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

 

Σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη η απόφαση της ΚΕΔΕ

για την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους

 

Συναδέλφισσες,οι

Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας «Ο Περικλής» πρόταση για απόφαση-ανακοίνωση για την απόφαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας).

 Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΚΣΥΑ/ΠΑΣΚ, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Δ.Σ.,  ως γνήσιοι εκπρόσωποι του κομματικού συνδικαλισμού αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν στην ανακοίνωση τα σημεία εκείνα που αναφέρονται στην ευθύνη των πολιτικών τους φορέων για την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Επιδιώκουν να αποκρύψουν ότι η πολιτική που υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας είναι στα πλαίσια των κατευθύνσεων-εντολών  της Ε.Ε., ΤΩΝ «θεσμών» και του ΟΟΣΑ. Η στάση τους είναι συνειδητή και σκόπιμη. Επιβεβαιώνεται  ότι θέλουν να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική που υποστηρίζουν ένθερμα οι πολιτικοί τους φορείς.

 Δυστυχώς για αυτές τις συνδικαλιστικές παρατάξεις πάνω από όλα βρίσκονται όχι τα συμφέροντα των συναδέλφων, αλλά το κομματικό «συμφέρον».

 

Δείτε την πρόταση μας:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας) στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της (1 – 3 Δεκέμβρη) όπου ανάμεσα στα άλλα ζητάει την υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα στην απόφαση του συνεδρίου αναφέρεται :

«Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των δομών πρόνοιας (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…»

 

Η απόφαση αυτή η οποία πάρθηκε με πρόταση της πλειοψηφίας (εκλεγμένων δημάρχων υποστηριζόμενων από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), αλλά και με την ανοχή και την συναίνεση των εκλεγμένων δημάρχων που στηρίχτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για την Προσχολική Αγωγή. Έρχεται σε μια περίοδο που το δημόσιο νηπιαγωγείο έχει μπει στο στόχαστρο κυβέρνησης – Υπ Παιδείας που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την προσχολική αγωγή και επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμο για να αποκόψουν λειτουργίες του από τη δημόσια λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος (πχ φετινή εξέλιξη με το ολοήμερο νηπιαγωγείο) και την παρεμπόδιση της ελεύθερης συμμετοχής όλων των παιδιών.

Είναι γνωστό ότι εκτός από το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και το ρόλο της προσχολικής αγωγής θα χτυπηθούν ανελέητα και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων Νηπιαγωγών καθώς και οι θέσεις εργασίας. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι αποτελούν τον προπομπό για τη εκτεταμένη δοκιμή και λειτουργία όλων των νέων μορφών απασχόλησης (5μηνα, 8μηνα, ωφελούμενοι, επινοικιαζόμενοικλπ) ενάντια σε κάθε προοπτική σταθερής και μόνιμης δουλειάς αλλά και δυνατότητα για άμεση επιβάρυνση των γονέων για τη λειτουργία των δομών. πχ παιδική σταθμοί και τροφεία.

Ταυτόχρονα η πρόταση αυτή δεν έρχεται ξαφνικά και από το πουθενά. Η προσπάθεια υπαγωγής κομματιών και συνολικά της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση ξεκινάει από το 1994 με τους νόμους για την αποκέντρωση που το εκπαιδευτικό κίνημα κατάφερε με τους αγώνες του να μην τεθούν ποτέ σε εφαρμογή. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι τίθεται ξανά σήμερα την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί κατα γράμμα το 3ο Μνημόνιο και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση και ο νέος Υπ, Παιδείας , σε συνέχεια του πορίσματος του περίφημου διαλόγου για την Παιδεία και το Πόρισμα της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, είναι βασικός υποστηρικτής και έθεσε και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ως άμεση προτεραιότητα το στρατηγικό ζήτημα «του αποκεντρωμένου, αυτοδιοίκητου και αυτονομημένου εκπαιδευτικού συστήματος».

Καλούμε όλο το εκπαιδευτικό κίνημα σε ετοιμότητα και αγώνα ενάντια στη συντηρητική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση και στα σχέδια για το δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί και γονείς να σταματήσουμε τα σχέδια τους. Ξέρουμε ότι ο δρόμος αυτός δεν αφορά μόνο το νηπιαγωγείο, αλλά αυτό θα ανοίξει τον δρόμο συνολικά για την ” αποκέντρωση” της εκπαίδευσης και τη ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ .

Απαιτούμε :

  • Να θεσμοθετηθεί, τώρα, η διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο, το οποίο θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη τους κράτους και του Υπουργείου Παιδείας. Καμία υποβάθμιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου.
  • Πλήρη οικονομική κάλυψη από το κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των γονέων και κάθε είδους ανταποδοτική λειτουργία.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και νηπιαγωγών, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Να λειτουργήσουν όλες οι δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες για την ολόπλευρη στήριξη όλων των νηπίων και προνήπιων.
  • Ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τα νηπιαγωγεία – Καθολική ελεύθερη συμμετοχή όλων των παιδιών – ισότιμα ολοήμερο και κλασικό.
  • Κατοχύρωση μείωσης – αντί για την αύξηση που προβλέπει η υπουργική απόφαση – του ωραρίου των νηπιαγωγών.

 

Καλούμε τη ΔΟΕ και τους συλλόγους να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να καθορίσουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που να απαιτούν την δημόσια απόρριψη της πρότασης της ΚΕΔΕ και την εγκατάλειψη αυτών των σχεδίων.

 

 

 

Last modified: 18 Δεκεμβρίου 2016

Close