Written by 09:36 Αρχική Σελίδα

γυναίκες

Χολαργός 3 Ιούνη 2015

Προς: το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού

Θέμα: «Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας»

Στην ταράτσα του ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως μεταξύ 17ης Νοεμβρίου 1973 και Σωκράτους χθες 8/5/2015 τοποθετήθηκαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η εγκατάσταση των εν λόγω κεραιών, ελάχιστα απέχει από τις κατοικίες, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές και τα δημόσια σχολεία (4ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, 4ο Νηπιαγωγείο Χολαργού, Β΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός Χολαργού, Γ’ Παιδικός Σταθμός Χολαργού, ιδιωτικός παιδικός Σταθμός «Ο λαγός και η χελώνα», φροντιστήριο ξένων γλωσσών «Ζουρμπαλή-Μουρίκη», Φροντιστήριο «Έρεισμα» Μαιάνδρειο Ωδείο, η παιδική χαρά της Πλατείας Κύπρου), με αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο σοβαρής βλάβης της υγείας όλων από την έκθεση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν.

Οι εταιρίες δεν διστάζουν να εγκαταστήσουν τις επικίνδυνες κεραίες τους μέσα σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπολογίζουν τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προξενεί στην υγεία η αόρατη αλλά επικίνδυνη ακτινοβολία που εκπέμπουν.

Χρόνια τώρα κινητοποιούνται πολίτες και φορείς και πετυχαίνουν να καταγραφεί η ανάγκη της προστασίας των κατοίκων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, να εντοπιστεί το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, η συσκότιση ή και περιφρόνηση των επιστημονικών δεδομένων.

Ο αγώνας είναι άνισος αφού όλο το θεσμικό πλαίσιο είναι δομημένο για να εξαντλήσει τις αντοχές του αγώνα μας: με τις χρονοβόρες διαδικασίες, τη δήλωση  αναρμοδιότητας (!) των αρμόδιων υπηρεσιών και αδυναμίας να απομακρύνουν τις κεραίες, ακόμα και στην περίπτωση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης (όπως στην περίπτωση της οδού Σπάρτης ), τις αργές διαδικασίες επιβολής ακόμη κι αυτών των, ασήμαντων για τις εταιρείες,  ποινών, και φυσικά την άρνηση (συχνά ) συμμόρφωσης των εταιρειών.

Σε μια κοινωνία όπου το κέρδος δίνει τον τόνο και κανένας αρμόδιος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο:

• Να πάρει συνολική θέση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης κεραιών στην πόλη μας. Να ελέγξει όλους τους φακέλους αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας από πλευράς πληρότητας, νομιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Να μεριμνήσει για να απομακρυνθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, αλλά και της οδού Σπάρτης που εκκρεμεί.
  • Να προσφύγει, άμεσα, για ακύρωση της αδειοδότησης εγκατάστασης.
  • Να εξασφαλίσει τη μέτρηση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας σε βάση 24ώρου.
  • Να απαιτήσει να αλλάξει ο σχετικός νόμος του 2012, που αφήνει ασύδοτες τις Εταιρίες και δεν χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων.

Πάνω απ’ όλα κυριαρχεί ο ασύδοτος ανταγωνισμός και  η κερδοσκοπία. Λύση μπορεί να δώσει μόνο η πολιτική που εντάσσει και τις Τηλεπικοινωνίες ως κοινωνικό αγαθό σε ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα με ένα δίκτυο κεραιών κεντρικά σχεδιασμένο επιστημονικά, με κριτήριο το μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος, σε ασφαλείς αποστάσεις από σπίτια και χώρους μαζικής συνάθροισης, ιδιαίτερα παιδιών. Μόνο έτσι θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες, με τις ελάχιστες – μηδενικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού και όχι την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Last modified: 6 Ιουνίου 2015