Written by 11:20 Αρχική Σελίδα

Ο λογαριασμός στους πολίτες. Φορο-καταιγίδα

Το πόσο των 5 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά οι Έλληνες φορολογούμενοι έως τα τέλη του 2015 στην εφορία, μέσω των αυξημένων – και για φέτος – φορολογικών μέτρων. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας είναι ορισμένα από τα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν έως το τέλος του έτους εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ισχύσει και φέτος η αποπληρωμή του σε δόσεις, με την εξόφλησή του να γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016.
Ενδεικτικά, οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν δήλωση από τις 19 Ιουλίου ή θα την καταθέσουν έως τις 26 του μήνα θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Η εισφορά αλληλεγγύης, οι κρατήσεις και το μέλλον των μισθών

Την ίδια στιγμή και παράλληλα με τον ΕΝΦΙΑ, από τον Αύγουστο θα «τρέξει» και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός που συνεπάγεται  μείωση μισθών που θα κυμαίνεται από 13 έως 35 ευρώ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν σε μηνιαία βάση καθαρές αποδοχές (μετά φόρων) πάνω από 1.721 ευρώ.

Βάσει της νέας νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Έτσι, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν καθαρές αποδοχές πάνω από το ποσό αυτό, θα έχουν κρατήσεις. Για παράδειγμα, μισθωτός με δύο παιδιά που έχει ετήσιο μεικτό εισόδημα 30.000 ευρώ (μηνιαίος καθαρός μισθός 1.721 ευρώ) θα πληρώσει τον μήνα παραπάνω φόρο 13 ευρώ και τον χρόνο 180 ευρώ.

Αν ο ίδιος είχε μηνιαίο καθαρό μισθό 2.011 ευρώ (37.000 μεικτά ετησίως), θα πλήρωνε παραπάνω φόρο τον μήνα 16 ευρώ και τον χρόνο 222 ευρώ.

Η πρώτη «φορο-καταιγίδα» και η αύξηση της φορολογίας με τους νέους υψηλότερους συντελεστές θα γίνει αντιληπτή με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου ή Αυγούστου, ενώ η δεύτερη θα γίνει, όταν οι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση την επόμενη χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι το 2016, με την εκκαθάριση, θα προκύψει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν, αφού αφαιρεθούν οι αυξημένες παρακρατήσεις που έχουν γίνει από τον Αύγουστο και μετά.

Last modified: 9 Αυγούστου 2015