Written by 11:43 Slider, Αρχική Σελίδα

Δεν καταργούνται Ολοήμερα & ΕΑΕΠ. Για τον αριθμό των προσλήψεων ούτε λόγος!

 

Δεν καταργούνται  Ολοήμερα και σχολεία ΕΑΕΠ
Σήμερα κυκλοφόρησε δελτίο τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ και στο διαδίκτυο δηλώσεις στενού συνεργάτη της πολιτικής ηγεσίας (όπως αναφέρεται) με τις οποίες διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να καταργηθούν τα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και τα Ολοήμερα. 
Βέβαια μας δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά:
1. Το δελτίο τύπου του Υπουργείου μιλάει για τα ολοήμερα σχολεία ότι θα λειτουργήσουν κανονικά. Είναι γνωστό στον εκπαιδευτικό κόσμο ότι οι διδακτικές ώρες των αναπληρωτών ειδικοτήτων που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ είναι ελάχιστες σε σχέση με τις διδακτικές ώρες που χρειάζονται στο “πρωινό” ωράριο των σχολείων ΕΑΕΠ. Το ερώτημα στο οποίο δεν απαντά το δελτίο τύπου είναι τα σχολεία αυτά, τα ΕΑΕΠ, θα λειτουργήσουν φέτος κανονικά στελεχωμένα πλήρως με εκπαιδευτικούς; 
 Δεν έπρεπε η ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ να δώσει αυτή άμεσα διευκρινίσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς; Πρέπει να απαντήσει  σε αυτό ανώνυμος συνεργάτης του Υπουργείου;
2. Δεν αναφέρει πουθενά το δελτίο τύπου ούτε βέβαια το δημοσίευμα αν τα ΕΑΕΠ σχολεία θα στελεχωθούν όπως προβλέπεται από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι αναγκαίες πιστώσεις ενώ ο ίδιος ο Υπουργός έχει πει ότι έχει εξασφαλίσει 12.000, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι  τα κενά είναι πάνω από 24.000. Δεν απαντούν πάλι στο κύριο, δηλαδή, πόσες πιστώσεις έχουν εξασφαλιστεί άρα και πώς θα λειτουργήσουν τα ΕΑΕΠ σχολεία;
3. Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της σημερινής αλλά και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η αύξηση των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, παρ’ όλες τις ενστάσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία με την οποία λειτουργούν. Το επίδικο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι αυτό. Το επίδικο είναι αν χιλιάδες αναπληρωτές(που αναπληρώνουν τους εαυτούς τους) θα βρεθούν στο δρόμο και θα αποτελέσουν τα πρώτα θύματα του τρίτου μνημονίου της “πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς”.

  Δείτε το δελτίο τύπου:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37

Τ.Κ. – Πόλη: 15180 – Μαρούσι

Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr

E-mail: press@minedu.gov.gr

                                                                                               

Μαρούσι,  10 Αυγούστου  2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

 

ΘΕΜA: Κανονικά η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων

 

Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η κατάργηση των ολοήμερων σχολείων προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες πιστώσεις.

 
Δείτε το δημοσίευμα:  

Δεν πρόκειται να καταργηθούν τα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και τα Ολοήμερα σύμφωνα με δηλώσεις στενού συνεργάτη της πολιτικής ηγεσίας στο news.gr.

Η αύξηση των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθηση για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι και στο πρώτο τεχνικό δελτίο εφαρμογής του προγράμματος των σχολείων ΕΑΕΠ αναφερόταν ότι «στόχος είναι το ενιαίο αναµορφωµένο εκπαιδευτικό πρόγραµµα µε τα νέα προγράµµατα σπουδών να επεκταθεί σε όλα τα ∆ηµοτικά Σχολεία.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ο αριθμός των Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έφθασε τα 1.321.  Στον πίνακα που ακολουθεί μπορεί να διαπιστώσει κανείς το στόχο που έχει τεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το 2023 για κάθε κατηγορία Περιφερειών.

 

Δείκτης Περιφέρειες Στόχος το 2023
Αριθμός σχολικών μονάδων  που

έχουν ενταχθεί

στο πλαίσιο του

Νέου Σχολείου

(ΕΑΕΠ)Λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες1.297Μετάβαση660Περισσότερο ανεπτυγμένες700

 

Όσον αφορά την προσχολική εκπαίδευση θυμίζουμε ότι στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων  αναφέρονται τα ακόλουθα:

Αναβάθμιση και αύξηση της συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση

Η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης προσχολικής εκπαίδευσης στοχεύει μεταξύ άλλων στη βελτίωση των βασικών ικανοτήτων γραμματισμού και αριθμητισμού καθώς και την ομαλή προσαρμογή στη σχολική κοινότητα της τυπικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στη διεύρυνση της συμμετοχής των παιδιών από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Επίσης και στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αναφέρεται στους στόχους: 

Αύξηση της συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση

Βασικοί ωφελούμενοι (ομάδες –στόχος)- ενδεικτικά:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών) Ενδεικτικοί δικαιούχοι:

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων / Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

 

Καλόγηρος Βασίλειος (news.gr)

 

Last modified: 10 Αυγούστου 2015

Close