Written by 09:03 Αρχική Σελίδα

Ο απόλυτος εξευτελισμός: Τι συμφώνησαν για κρατική περιουσία, τράπεζες και χρέος

Γη και Ύδωρ έδωσε η Κυβέρνηση Τσίπρα στους Δανειστές το πρωί της Δευτέρας καθώς υπήρξε συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής.

Οπως δήλωσε μετά την επίτευξη συμφωνία ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «υπήρξε έξτρα προσπάθεια για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Θα δείτε ότι στο κείμενο της συμφωνίας έχουν έρθει μπροστά πολλά νομοθετήματα ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη».

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μέτρα, αύριο και μεθαύριο. Όταν γίνει αυτό, θα υπάρξει νέο Eurogroup Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη ανάλογα με την πορεία της νομοθέτησης.

Αμέσως μετά θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ενώ πρέπει να συνεδριάσουν και τα κοινοβούλια.

Οπως εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα δημιουργηθεί ένα fund με έδρα στην Ελλάδα στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οπως εξήγησε θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Το μέγεθος του Ταμείου στοχεύει στα 50 δισ. ευρώ, διευκρίνησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα συσταθεί ομάδα ειδικών που θα εξετάσει ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε ότι η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Δηλώσεις για το fund έκανε και η Άνγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι το ταμείο “θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση” και πως θα περάσει σε αυτό και περιουσία των τραπεζών.

Last modified: 13 Ιουλίου 2015