Written by 21:39 ΑΣΕ

ΝΕΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Οι νόμοι 4057 και 4093/12 και εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας  (Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012) για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών αποτελούν ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο αξιοποιεί κάθε πιθανό πειθαρχικό παράπτωμα του εργαζόμενου για να τον οδηγήσει στη διαθεσιμότητα και την απόλυση. Το πλαίσιο αυτό έχει δοθεί για όλο το δημόσιο.

Να κάποια από τα κριτήρια της απόλυσης σύμφωνα μ΄ αυτή την εγκύκλιο :

• Άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και τη δημοκρατία.

• Απρεπής ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός ή εκτός της υπηρεσίας.

• Ασέβεια και απείθεια προς τη διοίκηση.

• Ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες.

Με δυο λόγια, ό,τι και να κάνει ένας εκπαιδευτικός, ένας δημόσιος υπάλληλος, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την απόλυσή του. Ήδη υπάρχουν πολλά παραδείγματα συναδέλφων μας οι οποίοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Το αστικό κράτος δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Η εποχή του «καρότου και του μαστίγιου» είναι πλέον παρελθόν. Είμαστε στην εποχή «του φίμωτρου και του μαστίγιου». Με τα νέα μέτρα, με τα πειθαρχικά δίκαια, θωρακίζουν το σύστημά τους, επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Στην κυριολεξία να τον φιμώσουν.

Το μήνυμα είναι σαφές: ή υπάκουος και οσφυοκάμπτης, ή χωρίς δουλειά.

Ασκούν την εξουσία του κεφαλαίου, με το βούρδουλα, το φόβο της πείνας και της απόλυσης.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα από ένα Σύλλογο Εκπαιδευτικών, που στη συνεδρίασή του αποφάσισε να ταχθεί ενάντια στη συμπτύξεις τμημάτων. Το πρακτικό αυτής της απόφασης τελικά δεν το υπέγραψαν οι εκπαιδευτικοί που είναι μέλη του Συλλόγου, φοβούμενοι μήπως αυτό εκληφθεί ως απείθεια απέναντι στη διοίκηση!

Φυσικά το νέο πειθαρχικό αστικό δίκαιο στηρίζεται πάνω στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, στο Καθηκοντολόγιο, στα Π.Δ. 200 και 201 για τη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Όλο αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο μαζί με τις νέες πειθαρχικές διατάξεις στοχεύει να τσακίσει κάθε αντίσταση για να περάσουν την πολιτική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Διεκδικούμε:

• Κατάργηση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, του Καθηκοντολογίου, των Π.Δ. 200 και 201.

• Κατάργηση των Ν. 4093/2012 και ειδικότερα της υποπαραγράφου Ζ3, του 4057/13 και της εγκυκλίου (Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012).

• Να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη απαράδεκτη και επικίνδυνη εγκύκλιος, με την οποία επί της ουσίας επιβάλλεται πειθαρχική ποινή πριν την εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του Δ.Υ. καταργώντας στην ουσία και αυτό το “τεκμήριο της αθωώτητας”.

Last modified: 3 Ιουνίου 2013