Written by 05:44 Αρχική Σελίδα

Με επιστράτευση απειλεί η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, για να πετύχει το ξεπούλημα της

Στον κοινωνικό αυτοματισμό ελπίζει η κυβέρνηση για να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Ήδη ξεκίνησε η  κινδυνολογία για το “μπλακ άουτ, που είναι επί θύραις”. Μεθοδεύεται η λύση της πολιτικής επιστράτευσης. Πρόκειται για κλασικά αντίμετρα της εκάστοτε κυβέρνησης, που αποσκοπούν να δυσφημήσουν ως συντεχνιακή και να απομονώσουν κοινωνικά την κινητοποίηση.

«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει… Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους», δήλωσε η Σ. Βούλτεψη . «Είκοσι εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνοντας την αρχή για τα σενάρια πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων. «Να έχουμε τους συνδικαλιστές να παίρνουν τα χρήματα για να πηγαίνουν ταξίδια;

Η κυβέρνηση επέλεξε το καλοκαίρι, μέσα στην αιχμή του τουρισμού, να προωθήσει ένα νομοσχέδιο του οποίου η ψήφιση χρονίζει από πέρυσι και δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της δόσης. Επέλεξε την πρακτική των εκβιασμών και των τετελεσμένων για να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο του οποίου οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και μακροχρόνιες.

Η κοινή γνώμη διαισθάνεται πως η κυβερνητική βιασύνη ισοδυναμεί με εκτέλεση συμβολαίου προς όφελος των πιστωτών και της εγχώριας διαπλοκής. Γι’ αυτό οι κινητοποιήσεις που γίνονται με αποφασιστικότητα και με αίσθηση μέτρου βρίσκουν τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη και μητροπολίτες τις “ευλογούν”.

Η μάχη για τη ΔΕΗ δεν είναι συντεχνιακή. H αντίσταση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις,  αφορά την ίδια την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ψευδές το κυβερνητικό επιχείρημα ότι με την πώληση της ΔΕΗ δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που δήθεν θα ωφελήσουν τους καταναλωτές. Οι σημερινοί ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος πουλάνε πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι η ΔΕΗ. Απελευθέρωση της αγοράς σημαίνει πολλές εταιρείες παραγωγής ενέργειας και όχι ιδιωτικοποίηση της μίας δημόσιας εταιρείας. Άλλωστε το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, που μεταξύ άλλων πωλούνται τα αποθέματα εθνικού καυσίμου (λιγνίτης, νερά), δεν εφαρμόζεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Είναι σαν το γαλλικό Δημόσιο να πουλάει τα νερά και την πυρηνική ενέργεια!

Από την άλλη πλευρά, οι απεργίες των εργαζομένων σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Για την Πέμπτη, 3 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί Παναττικό συλλαλητήριο στις 19:00 έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη 30, ενώ κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλες περιοχές της χώρας.  Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου αντιδρώντας στην πώληση της δημόσιας περιουσίας και τη διάλυση της ΔΕΗ, την απώλεια θέσεων εργασίας και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου. Στις απεργίες θα συμμετάσχει και η Ένωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ

Last modified: 2 Ιουλίου 2014