Written by 23:18 Αρχική Σελίδα

Απόφαση της 83ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε.: Οι αξιολογητές δεν έχουν θέση στα σωματεία μας

δοε λογότυπο

ΑΠΟΦΑΣΗ 83ης Γ.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η 83η Γ.Σ. του Κλάδου, κατά πλειοψηφία (συγκεκριμένα: 225 αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 134 κατά, και 23 λευκά) αποφάσισε  τα παρακάτω:

Επιδιώκουμε την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης. Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιοδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία. Κανείς αξιολογητής στην τάξη.

Στην βάση αυτή και σ’ αυτή τη φάση, θεωρούμε ότι δεν έχουν θέση, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μέλη του Συλλόγου, οι περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Δ/ντές Π.Ε. των Νομών και οι σχολικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι τα πρώτα βιολιά και οι οποίοι έχουν πιάσει δουλειά.

Στο βαθμό που οι διευθυντές σχολείων γίνουν αξιολογητές και συνδεθεί ο ρόλος τους με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών εκ των πραγμάτων αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του καταστατικού του συλλόγου και επίσης εκ των πραγμάτων, ως αξιολογητές δεν μπορεί να έχουν θέση στα σωματεία.

Συναδέλφισσες,οι

Στην ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε. αναφέρεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι αποφάσεις για την οποιαδήποτε διαγραφή μέλους των Συλλόγων λαμβάνoνται με ευθύνη και απόφαση των οργάνων των Συλλόγων (Διοικητικά συμβούλια ή Γενικές Συνελεύσεις) ανάλογα τι προβλέπει το καταστατικό του κάθε Συλλόγου.

Συγκεκριμένα στο Σύλλογο μας “Περικλή” το καταστατικό προβλέπει ότι την απόφαση για διαγραφή μέλους από το σωματείο μπορεί να τη λάβει το Δ.Σ. του συλλόγου και  το πρώην μέλος μπορεί να προσφύγει στην πρώτη μετά τη διαγραφή του Γ.Σ. και να ζητήσει την ακύρωσή της. εφόσον το επιθυμεί.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι στο σύλλογο υπάρχει ανάλογη απόφαση που έχει παρθεί από τακτική Γ.Σ. του Συλλόγου μας από τις 21/11/2012

Δείτε την απόφαση του Συλλόγου μας:

Απόφαση Γ.Σ. Συλλόγου Περικλής 21/11/2012 για την αξιολόγηση

Δείτε την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της  Δ.Ο.Ε. που έστειλαν μαζί με την απόφαση της 83ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε.:

Σχετικά με την απόφαση της 83ης Γ.Σ. για τη διαγραφή των στελεχών της εκπαίδευσης ως μέτρο αποτροπής της εφαρμογής της αξιολόγησης, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ενημερώνει τους συναδέλφους για τα παρακάτω:

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει το χαρακτήρα υποκατάστασης των διαδικασιών, που προβλέπονται στο καταστατικό του κάθε Συλλόγου Εκπαιδευτικών σε σχέση με τη διαγραφή  μελών, που εναντιώνονται με τη δράση τους στους σκοπούς του Συλλόγου, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παρέμβαση στην εσωτερική αυτονομία των Συλλόγων.

Υπό την έννοια αυτή, η απόφαση περί διαγραφής ή όχι μελών των Συλλόγων, θα πρέπει να υλοποιηθεί βάσει των διαδικασιών, που προβλέπει το καταστατικό κάθε Συλλόγου, περί πειθαρχικής διαδικασίας. Σημειώνεται, ότι στην πλειοψηφία των καταστατικών ρητά αναφέρονται τα αδικήματα, που μπορούν να οδηγήσουν στην απόφαση για αποβολή μέλους του Συλλόγου, κατά κανόνα δε με απόφαση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης που βρίσκεται σε καταστατική απαρτία. Εφιστούμε την προσοχή στους συλλόγους, ότι θα πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν όσες εγγυήσεις προβλέπουν τα καταστατικά, πχ κλήση σε απολογία, παροχή χρόνου για χορήγηση εξηγήσεων κλπ.

Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό, ισχύουν τα όσα ορίζονται στο άρθρο 88 του Αστικού Κώδικα : «Αποβολή μέλους επιτρέπεται 1. στις περιπτώσεις, που προβλέπει το καταστατικό 2. αν υπάρχει σπουδαίος λόγος και το αποφασίσει η Γενική Συνέλευση».

Last modified: 2 Ιουλίου 2014