Written by 10:41 Slider, Αρχική Σελίδα

Μαζική έξοδος δημοσίων υπαλλήλων εξαιτίας του ασφαλιστικού

 

Ολική επαναφορά των σχεδίων που συζητούσε η τρόικα

με την προηγούμενη κυβέρνηση

Νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταθέτουν υπό τον φόβο του νέου Ασφαλιστικού μαζικά αιτήσεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 60.000 υπάλληλοι θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα συνταξιοδότησης. Στο Δημόσιο, πάντως, από το 2009 μέχρι σήμερα ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 340.000.

Ολική επαναφορά των σχεδίων που συζητούσε η τρόικα με την προηγούμενη κυβέρνηση

Το σχέδιο του νέου «ενιαίου» μισθολογίου των εργαζομένων στο Δημόσιο έχει έτοιμο η κυβέρνηση. Αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενό του, με βάση τις μέχρι σήμερα θέσεις της κυβέρνησης η πρότασή της ουσιαστικά ταυτίζεται με την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας και σε αυτό τον τομέα ότι υπάρχει ολική επαναφορά της ατζέντας που συζητούσε η τρόικα με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει από 1 Γενάρη 2016.

Σύμφωνα με τις θέσεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει η σημερινή κυβέρνηση, οι αλλαγές θα θέσουν ένα σταθερό ποσοστό επί του ΑΕΠ, το οποίο θα αποτελεί το ανώτατο όριο των μισθολογικών δαπανών. Με αυτό τον τρόπο, μείωση του ΑΕΠ θα σημάνει και μείωση των μισθολογικών δαπανών και αυτό με τη σειρά του θα σημαίνει είτε μείωση των μισθών, είτε ακόμα και απολύσεις.

Εντός του νέου μισθολογίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μηχανισμό σύνδεσης των μισθών με την «ικανότητα» και την «απόδοση». Ακόμα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να διατηρήσει τους μισθούς στα επίπεδα του Δεκέμβρη του 2014, πράγμα το οποίο όμως σημαίνει διατήρηση των τεράστιων μειώσεων που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο από το 2008 και μετά.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι η μισθολογική δαπάνη μεταξύ των ετών 2009 – 2014 έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 40% (από περίπου 25 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 15 δισ. ευρώ το 2014). Στην κατεύθυνση της παραπέρα μείωσης της μισθολογικής δαπάνης, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», όπως υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας, σεμινάρια επιμόρφωσης, κ.ά.

πηγή: alfavita.gr

Last modified: 7 Αυγούστου 2015

Close