Written by 05:51 Αρχική Σελίδα

Ένωση Γονέων Κηφησίας: Σχετικά με το παρ΄ολίγον μοιραίο ατύχημα

 

Από θαύμα γλίτωσαν οι μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Νέας Ερυθραίας όταν κατέρρευσε μέρος της οροφής και έσκασε πάνω στα θρανία! Τα παιδιά σώθηκαν γιατί έλειπαν σε εκπαιδευτική εκδρομή.

To απίστευτο περιστατικό συνέβη στις 26 Φεβρουάριου 2015, ημέρα Πέμπτη, στο ιστορικό κτίριο το οποίο εγκαινίασε το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου. Για το θέμα υπάρχει ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟΝ ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Την Πέμπτη 26 Φεβρουάριου 2015, στο 1o Δημοτικό Νέας Ερυθραίας έπεσε κομμάτι της οροφής του πρώτου ορόφου του κτιρίου κατασκευής του 1931 μέσα σε σχολική τάξη. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί διότι τα παιδιά ήταν εκδρομή.
Στη συνέχεια, μετά το ενδεικτικό ξύσιμο της οροφής από συνεργείο του Δήμου, αποκαλύφθηκε ότι οι οπλισμοί είναι έντονα διαβρωμένοι και όλη η οροφή του μέρους του κτιρίου που χτίστηκε το 1931 είναι άκρως επικίνδυνη, οπότε νέα αστοχία θα αποβεί μοιραία για του μαθητές. Προβλήματα επικινδυνότητας διαγνώστηκαν και σε άλλα σημεία του σχολικού συγκροτήματος.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, υποστηρίζουμε τα αιτήματά τους για άρση της επικινδυνότητας του σχολικού συγκροτήματος κι  εξασφάλιση της συνέχισης του διδακτικού έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαστε δίπλα τους σε κάθε μορφή διεκδίκησης που θα αποφασίσουν.
Με αφορμή τα παραπάνω υπενθυμίζουμε ότι :
Η Ένωση Γονέων από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της επεσήμανε με ιδιαίτερη ένταση στην προηγούμενη και στη σημερινή δημοτική αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/2/2015 το μείζον και κρίσιμο πρόβλημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων το οποίο οξύνεται διαρκώς διότι :
–    Δεν υφίσταται κανένα πρόγραμμα ελέγχου της σεισμικής τρωτότητας των σχολικών κτιρίων.
–    Δεν υφίσταται κανένα πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης προκειμένου να απαλειφτούν οι συνέπειες της γήρανσης των δομικών υλικών.
–    Οι κατά καιρούς ενδείξεις αστοχίας των υλικών συνήθως «κουκουλώνονται» με αδόκιμες παρεμβάσεις (π.χ. βάψιμο) χωρίς καμιά επίβλεψη υπεύθυνου μηχανικού.
–    Δεν υπάρχουν αρχεία εργασιών όπου να αποτυπώνεται υπεύθυνα ποιο ήταν το πρόβλημα, ποιος παρέδωσε και ποιος παρέλαβε κάθε εργασία.
Ολ’ αυτά συμβαίνουν σε μια σεισμογενή χώρα και σε μια περιοχή που όπως όλοι γνωρίζουμε περιστοιχίζεται από σεισμικά ρήγματα. Είναι σημαντικό δε να παραθέσουμε τα παρακάτω στοιχεία :
-Στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης.
-Από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, οι 4.440 κτίστηκαν πριν το 1959 και οι 3.880 πριν το 1985, δηλ. το 57,4% των σχολικών μονάδων χαρακτηρίζονται ¨γερασμένες¨, αφού έχουν κτιστεί χωρίς η με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.
-Από τις υπόλοιπες 6.180 που κτίστηκαν μετά το 1985, μόλις οι 3.050 κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό του 1995.
-Μετά το σεισμό του 1999, 429 σχολικές μονάδες στην Αττική από τις 2.465 που ελέχθησαν κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση. Όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό, μερικές δεκάδες έχουν αποκατασταθεί, ενισχυθεί η αντικατασταθεί.
-Πρωτοβάθμιοι έλεγχοι ξεκίνησαν το 2001 για τα σχολεία που κτίστηκαν πριν το 1959 και ολοκληρώθηκαν μετά 9 έτη, το 2009.
-Το 2006 ανακοινώθηκε η β΄ φάση για τα σχολεία που κτίστηκαν από το 1959 έως το 1985.
-13 χρόνια μετά την απόφαση για την έναρξη της α΄ φάσης, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αποτελέσματα.  Η δε β΄ φάση είναι στον αέρα.
Πιστεύουμε ότι η δραματική συρρίκνωση και απαξίωση του ΟΣΚ (σήμερα ΚΤΥΠ Α.Ε.) και η μεταφορά της αρμοδιότητας της μέριμνας των σχολικών κτιρίων μέσω του νόμου «Καλλικράτη» στους Δήμους και μάλιστα χωρίς αυτή να συνοδεύεται από αύξηση, αλλά από μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν έγκλημα σε βάρος της ασφάλειας των παιδιών μας.  
Απαιτούμε ο ΟΣΚ να επιστρέψει στην προ του 1998 κατάσταση, να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό  και  πόρους.
Να ξεκινήσει με ευθύνη του Υπ. Υποδομών πρόγραμμα ελέγχου της στατικής επάρκειας όλων των σχολικών κτιρίων, ξεκινώντας από τα παλαιότερα.
Να δημιουργηθούν πρωτόκολλα προληπτικού ελέγχου των κτιρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα.  
Να καθιερωθεί σε κάθε δήμο ο θεσμός του τεχνικού ασφαλείας για τις σχολικές μονάδες, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης, καταγραφής, εκτίμησης των κινδύνων και επισήμανσής τους στους αρμόδιους καθώς επίσης και να δημιουργηθεί ο τεχνικός φάκελος κάθε σχολικής μονάδας στον οποίο να καταγράφονται όλες οι τεχνικές εργασίες, ημερομηνία αυτών καθώς και ποιος τις πραγματοποίησε.
Η Ένωση Γονέων Κηφισιάς, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και τις όμορες Ενώσεις Γονέων, με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, θα προβεί σε ευρύτερες πρωτοβουλίες ανάδειξης των θεμάτων ασφάλειας των σχολικών κτιρίων.

ΤΟ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ

Last modified: 11 Μαρτίου 2015

Close