Written by 15:25 Αποφάσεις Δ.Σ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αγ. Παρασκευή 4-3-2006
Αρ. Πρωτ.: 14
Προς: Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε. μέλη του Συλλόγου μας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1) ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Εισοδηματική πολιτική
Ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η εισοδηματική πολιτική για το 2006. Και αυτή η χρονιά θα είναι μια χρονιά σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Η ονομαστική αύξηση των αποδοχών κατά 3 %, που δίνεται στους μισθούς, όχι μόνο δεν καλύπτει τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, που ξεπερνούν το 30%, αλλά δεν καλύπτει ούτε καν τον επίσημο πληθωρισμό. Η «αύξηση» αυτή ουσιαστικά θα μηδενισθεί εξαιτίας της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.
Το αίτημα των 70.000 εκπ/κών της Π.Ε. για ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους, έτσι ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους και μόνο παραπέμπεται στις καλένδες. Η κυβέρνηση δεν υλοποιεί ούτε καν τη δική της ρητή προεκλογική δέσμευση για χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ και στους εκπ/κούς.
Οι μηδενικές αυξήσεις σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση της έμμεσης φορολογίας (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, ασφάλιστρα, συγκοινωνίες, ΔΕΚΟ κλπ) και την ακρίβεια στην αγορά ανοίγουν ακόμα περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στα φτωχότερα και τα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας.
Η πολιτική αυτή είναι μέρος μιας συνολικότερης επίθεσης που απειλεί τα ωράρια εργασίας, διευρύνει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στο δημόσιο τομέα, προωθεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και αμφισβητεί ακόμα και αυτούς τους κατώτερους μισθούς πείνας.
Ο ΣΕΒ ζητά την κατάργηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών τους.
Εμείς, το κίνημα των εκπαιδευτικών, μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων πρέπει και μπορούμε να προβάλλουμε αντίσταση σε αυτή την πολιτική και να αγωνιστούμε για ουσιαστική αναβάθμιση των αποδοχών μας, έτσι ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα βιβλία.
Παρά το γεγονός ότι τον προσεχή Σεπτέμβρη θα μπουν, με καθυστέρηση δυο χρόνων, νέα βιβλία στο δημοτικό σχολείο, η συγγραφή των οποίων άρχισε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το 2001, κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για την εισαγωγή τους, αφού κανένα πρόγραμμα ενημέρωσης-επιμόρφωσης των 72.000 εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σ’ αυτά, δεν υπάρχει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τη Δ.Ο.Ε. ο Πρόεδρος του Π. Ι. ανέφερε ότι πέρα από το τριήμερο σεμινάριο που έγινε για τους Σχολικούς Συμβούλους , το Δεκέμβρη του 2005 και το οποίο κρίθηκε από τους ίδιους, ανεπαρκέστατο, δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε εξέλιξη: Ανέφερε, επίσης, ότι στην καλύτερη περίπτωση 29 από τα 52 βιβλία του Δημοτικού θα είναι στα σχολεία τον προσεχή Σεπτέμβρη, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα τα πάρουν και θα τα δουν, για πρώτη φορά μαζί με τους μαθητές.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη Δημόσια Εκπαίδευση, στις 4-5 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε σεμινάριο επιμόρφωσης 400 εκπαιδευτικών της Ιδιωτικής εκπαίδευσης, στα νέα βιβλία, με συμμετοχή των συγγραφέων και του Γ.Γ. του ΥΠΕΠΘ.
Η πολιτική επιλογή του ΥΠ.Ε.Π.Θ. είναι σαφής: Πλήρης εγκατάλειψη της Δημόσιας Εκπαίδευσης και στήριξη της Ιδιωτικής.
Είναι αδύνατο οι σχολικοί σύμβουλοι, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους, οι οποίοι ενημερώθηκαν θεωρητικά για τα νέα βιβλία (στο τριήμερο σεμινάριο δεν υπήρχε τυπωμένο ούτε ένα βιβλίο) να μπορέσουν να αναλάβουν το τεράστιο έργο της ενημέρωσης-επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σ’ αυτά τη στιγμή μάλιστα που κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχει και καμιά χρηματοδότηση δεν προβλέπεται. ‘
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται, στην πράξη, η προχειρότητα και η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΠ.Θ σε όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα σ ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα βιβλία.

2) ’λλες αποφάσεις του Δ.Σ

 • Ημερίδες: Το Δ.Σ αποφάσισε τη διεξαγωγή 2 ημερίδων

«Κινηματογράφος στην Εκπαίδευση», σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο. Η ημερίδα θα περιλαμβάνει προβολή ταινίας, ομιλίες και συζήτηση.
«Το Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Σύστημα των Εκπαιδευτικών»
Για τις λεπτομέρειες θα ενημερωθείτε με ανακοίνωση αμέσως μετά το Πάσχα.

 • Σεμινάριο: Το Δ.Σ αποφάσισε τη διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα «Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία: Θεωρία και πράξη». Το σεμινάριο θα είναι εργαστηριακής μορφής και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και τις εμπειρίες των μαχόμενων συναδέλφων στην περιοχή μας. Παρακαλούμε λοιπόν τους συναδέλφους/ισσες που εργάζονται για μεγάλο διάστημα με ομάδες εργασίας και επιθυμούν να λάβουν μέρος στο σεμινάριο ως εισηγητές να επικοινωνήσουν με το Δ.Σ.
 • Ιστοσελίδα. Το Δ.Σ θα προχωρήσει στην δημιουργία ιστοσελίδας του συλλόγου με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των συναδέλφων.

3) Συναντήσεις του Δ.Σ με συναδέλφους Φυσικής Αγωγής, Μουσικής και Αγγλικών.
Όπως είναι γνωστό πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους συναδέλφους Φυσικής Αγωγής, Μουσικής και Αγγλικών. Στις συναντήσεις αυτές τέθηκαν από τους συναδέλφους διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία και έγινε συζήτηση. Το Δ.Σ κατέγραψε τα προβλήματα αυτά καθώς και τις προτάσεις που έγιναν. Θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε το σύνολο των συναδέλφων για τα ζητήματα αυτά, με την πεποίθηση ότι η γνώση των προβλημάτων της κάθε ειδικότητας θα συμβάλει ακόμα παραπέρα στην ισχυροποίηση της ενότητας και της αλληλεγγύης ανάμεσά μας. Αυτή είναι μία από τις προϋποθέσεις για την επιτυχία των διεκδικητικών μας αγώνων. Τονίζουμε ότι οι προτάσεις που δεν καλύπτονται από το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας μπορούν να τεθούν στη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας, ώστε να συζητηθούν και να αποφασίσουμε αν θα γίνουν και προτάσεις του Συλλόγου μας.

Τα θέματα που τέθηκαν είναι τα εξής:

Θεσμικά-εργασιακά:

 • Μείωση διδακτικού ωραρίου-εξίσωση με αυτό των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας.
 • Ίδρυση θέσεων Σχολικών Συμβούλων Ειδικοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι θέσεις να στελεχωθούν με συναδέλφους από την Πρωτοβάθμια.
 • Δικαίωμα για μετεκπαίδευση, επιμόρφωση.
 • Μία οργανική θέση για κάθε ειδικότητα σε σχολεία από 6θέσια και πάνω.
 • Περισσότεροι διορισμοί, άνοιγμα σε μεταθέσεις.
 • Μετατάξεις-προτεραιότητα για πρόσβαση στη Δευτεροβάθμια σε σχέση με τους νεοδιόριστους (τέθηκε από συναδέλφους Φυσικής Αγωγής).
 • Όχι κάλυψη διδακτικού ωραρίου σε άλλο σχολείο με τη συμπλήρωση 18 ωρών.
 • Αποζημίωση, ασφαλιστική κάλυψη, μείωση ωραρίου στις περιπτώσεις μετακινήσεων σε άλλα σχολεία. Μέχρι 2 σχολεία την ίδια μέρα.
 • Όχι στο θεσμό των ωρομισθίων.
 • Αύξηση ωρών για τα μαθήματα Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής και Μουσικής στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Ειδικότερα οι συνάδελφοι Μουσικής έθεσαν το ζήτημα της καθιέρωσης δίωρου για την προετοιμασία μαθητικών συνόλων ( χορωδίας, ορχήστρας για σχολικές γιορτές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του σχολείου), όπως ισχύει και στη Β/θμια Εκπ/ση και το μάθημα της Μουσικής να διδάσκεται από τους Καθηγητές Μουσικής από την Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.
 • Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
 • Νοσηλευτές στα σχολεία (ως πρακτική φοιτητών Ιατρικής).
 • Αναγνώριση, ως εκπαιδευτικής, της προϋπηρεσίας των συναδέλφων Φυσικής Αγωγής σε προγράμματα της Γ.Γ.Α.

Προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής:

 • Έλλειψη ή προβλήματα στην χρήση κλειστών αιθουσών για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. -Έλλειψη αιθουσών για το μάθημα των Αγγλικών και της Μουσικής.
 • Έλλειψη κονδυλίων για την αγορά υλικού στα μαθήματα αυτά.

Τέλος εκφράστηκε από συναδέλφους ειδικοτήτων η άποψη ότι δεν υπάρχει ισότιμη αντιμετώπισή τους, σε κάποιες περιπτώσεις. Παράδειγμα: Τελευταίες ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα ή μόνιμη συνοδεία των μαθητών στις σχολικές παρελάσεις από τους συναδέλφους της Φυσικής Αγωγής.
Το Δ.Σ, με αφορμή αυτές τις πικρίες που εκφράστηκαν, θεωρεί ότι ασφαλώς όλοι οι συνάδελφοι είναι ίσοι και καλεί τους συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων, με πνεύμα συναδελφικότητας, ισοτιμίας και αλληλεγγύης, να επιλύουν κάθε πρόβλημα όπως τα παραπάνω, αφού είναι γνωστό ότι για ζητήματα όπως το ωρολόγιο πρόγραμμα ή ο ορισμός των συνοδών εκπαιδευτικών στις σχολικές παρελάσεις, αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων σε κάθε σχολική μονάδα.

Το Δ.Σ εύχεται ολόψυχα σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου μας
Ο πρόεδρος
Ο Γεν Γραμματέας
 Γιάννης Μπέλεσης
Κώστας Σούηδας

 

Last modified: 4 Μαρτίου 2006

Close