Written by 21:50 Slider, Αιρετοί, Αρχική Σελίδα

Ενημέρωση του αιρετού Β΄Αθήνας Ν.Παπασπύρου για τους σχεδιασμούς της Δ/νσης Β΄Αθήνας

 

αιρετ

26ο Ενημερωτικό δελτίο

του αιρετού εκπροσώπου στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας

Νίκου Παπασπύρου

και της αναπληρωματικής αιρετού Β΄ Αθήνας

Άννας-Μάγιας  Σταυροπούλου

εκλεγμένων  με το ψηφοδέλτιο  «Διέξοδος Εκπαιδευτική Συσπείρωση»

 

Συναδέλφισσες, οι

Με βάση τα στοιχεία από τη Δ/νση Π.Ε. Β΄ Αθήνας πρέπει  να σας ενημερώσω  σχετικά με τον  σχεδιασμό  λειτουργίας των σχολικών μονάδων στη Δ/νση Β΄ Αθήνας για τη νέα σχολική χρονιά 2016-17.

Ο σχεδιασμός αυτός  βέβαια στηρίζεται στο δεδομένο της εφαρμογής της Υπουργικής απόφασης για το «Ενιαίου τύπου Ολοήμερο Δημοτικό  Σχολείο» που το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να ανατρέψει προς  όφελος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, της υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αλλά και επειδή θα οδηγήσει στην απόλυση  χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που μέχρι τώρα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στη Δ/νση  Β΄ Αθήνας  τώρα υπηρετούν 384 αναπληρωτές  εκ των οποίων οι 100 είναι παράλληλης στήριξης και αναπληρωτές που υπηρετούν σε Νηπιαγωγεία. Υπάρχουν  284 αναπληρωτές που υπηρετούν στα Δημοτικά σχολεία οι οποίοι είναι κυρίως εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και λίγοι Π.Ε. 70.

Με βάση τη μείωση του διδακτικού ωραρίου των σχολείων ΕΑΕΠ στη Δ/νση  Β΄ Αθήνας έχουμε:

92 σχολεία ΕΑΕΠ Χ 14 τμήματα κατά μ.ο. Χ 5 ώρες εβδομαδιαία = 6.440 λιγότερες ώρες  και με βάση την αύξηση στα κλασικά 30 σχολεία Χ 6 ώρες εβδομαδιαία = 180 περισσότερες ώρες.

Οι διδακτικές ώρες που μειώνονται στις σχολικές μονάδες της Δ/νσης Π.Ε. Β΄Αθήνας είναι 6.260. Οι ώρες αυτές αντιστοιχούν σε 280 λιγότερους εκπαιδευτικούς, υπολογίζοντας με βάση το μ.ο. του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Δ/νσης που είναι 22,4 ώρες. Δεν υπολογίζεται  ακόμα η μείωση των ωρών, άρα και εκπαιδευτικών, από την κατάργηση της πρωινής  ζώνης , ούτε και η πιθανή μείωση του αριθμού των  τμημάτων του ολοήμερου προγράμματος.

Το ΥΠΠΕΘ με βάση το σχεδιασμό του και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει στις Δ/νσεις Εκπ/σης  «ενδιαφέρεται» να λειτουργήσει ως εξής:

  1. Στα τμήματα των σχολικών μονάδων των Δ/νσεων να υπάρχει ένας δάσκαλος ως δάσκαλος τάξης.  Στη Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας υπάρχουν με οργανική θέση 1530 Π.Ε. 70 και υπάρχουν συνολικά 1400 τμήματα. Άρα η ανάγκη αυτή καλύπτεται.
  2. Μετά το τέλος της περιόδου για αιτήσεις ανάκλησης των συνταξιοδοτήσεων, στις 4 Ιουνίου θα προχωρήσουν στις μεταθέσεις και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Οι αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις εκπ/κών στη Β΄Αθήνας  μέχρι τις 11 Μάη ήταν 35 και με δεδομένο ότι θα γίνουν ανακλήσεις, δε θα ξεπεράσουν τις 30. Είναι δηλαδή λιγότερες από τις μισές που έγιναν πέρυσι και λιγότερες από το 1/3 που έγιναν πρόπερσι.
  3. Οι μεταθέσεις  και οι αποσπάσεις προς τη Β΄ Αθήνας θα είναι φειδωλές και βέβαια δε θα αυξήσουν τον αριθμό των εκπαιδευτικών.
  4. Θα γίνουν οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη Β/θμια,   κυρίως εκπαιδευτικοί πληροφορικής.
  5. Με βάση τα στοιχεία της Δ/νσης Π.Ε. Β΄Αθήνας οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί (Π.Ε. 70 και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) που υπάρχουν στη Δ/νση  Β΄ Αθήνας  αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτικών σχολείων,  και των πρωινών τμημάτων και των ολοήμερων.
  6. Ο σχεδιασμός τους είναι να μη γίνουν στη Β΄ Αθήνας  προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών! Τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων των ειδικοτήτων Θεατρικής Αγωγής και Εικαστικών θα επιδιωχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους να τα διδάσκουν οι δάσκαλοι, αφού στη Δ/νση Β΄ Αθήνας  υπάρχει 1 μόνο θεατρολόγος και 16 εικαστικοί μόνιμοι που προέρχονται από τη Β/θμια εκπαίδευση . Το ίδιο, σε μικρότερο βαθμό, θα συμβεί  και για το μάθημα της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής.
  7. Για να επιτευχθεί αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιδιωχθεί από τη Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας να γίνουν πολλές μετακινήσεις μονίμων εκπαιδευτικών (Π.Ε.70 και ειδικοτήτων) εντός ΠΥΣΠΕ. Για μετακινήσεις μονίμων εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΠΕ η Δ/νση Β΄Αθήνας  δεν πρόκειται να δεσμευτεί ότι δε θα πραγματοποιήσει, θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των άλλων Δ/νσεων Π.Ε., αλλά και από τη «λογιστική τακτοποίηση»  του μόνιμου δυναμικού εκπαιδευτικού που διαθέτει.
  8. Η κατεύθυνση του υπουργείου είναι να καλύψει πρώτα τις ανάγκες των πρωινών τμημάτων και ύστερα των ολοήμερων τμημάτων. Εξάλλου αναφέρει η Υ.Α. που ήδη έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ:

«  Έως  ότου  τοποθετηθεί  στη  σχολική  μονάδα  το  σύνολο  του  εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη ανάπτυξη του ΕΩΠΔ, το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας  αναμορφώνεται  προσωρινά  ως  προς  τα  διδακτικά  αντικείμενα, …  αξιοποιώντας  το  σύνολο  των προσφερόμενων  διδακτικών  ωρών  με  βάση  το  υποχρεωτικό  διδακτικό  ωράριο  και  τις διδακτικές  ώρες  των  εκπαιδευτικών»

  1. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τμημάτων των Νηπιαγωγείων μετά την τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Διεύθυνση Β΄Αθήνας  βρίσκονται σε κίνδυνο συγχώνευσης ή κατάργησης 5 Νηπιαγωγεία  στην περιοχή της Διεύθυνσης.  Η Διοίκηση  εκτιμά ότι ο κίνδυνος αυτός θα αποφευχθεί από τον αριθμό των φετινών αναμενόμενων εγγραφών ο οποίος ωστόσο αφορά μόνο τα φετινά φοιτούντα προνήπια ή τα προνήπια που κατέθεσαν αίτηση εγγραφής και αποκλείστηκαν, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποτύπωσης του αριθμού  των εγγραφών  για τη νέα χρονιά πριν από  τη λήξη της περιόδου  εγγραφών.

Η  πραγματικότητα προμηνύεται αρκετά διαφορετική καθώς τη φετινή χρονιά  υπάρχει  σημαντικός αριθμός  τμημάτων Νηπιαγωγείων τα οποία  συμπληρώνουν οριακά  ή υπολείπονται του απαιτούμενου αριθμού  των 14 νηπίων α’ ηλικίας και στα οποία φοιτούν και προνήπια καθώς οι συναδέλφισσες Προΐσταμένες των Νηπιαγωγείων αυτών καταχώρησαν όλες τις αιτήσεις εγγραφών όπως όφειλαν  χωρίς να υποκύψουν σε κατά περίπτωση  πιέσεις της Διοίκησης για τον αποκλεισμό τους.  Ο κίνδυνος  αποκλεισμού των προνηπίων και μεθόδευσης συγχωνεύσεων τμημάτων με τη  φοίτηση αποκλειστικά νηπίων ή δημιουργίας  « μεικτών » τμημάτων αυξάνεται  και εναπόκειται  στην αποφασιστική μαζική στάση των συναδελφισσών Προισταμένων των Νηπιαγωγείων να υπερασπίσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών, νηπίων α΄και β΄ηλικίας, στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, εγγράφοντάς τα κανονικά  κατά την περίοδο των εγγραφών του Ιουνίου.

Συναδέλφισσες,οι

 Είναι ευθύνη του εκπαιδευτικού κινήματος  και των συλλόγων μας να παλέψουν για  να μην εφαρμοστεί η Υπουργική απόφαση για τον «Ενιαίο τύπο Ολοήμερου Σχολείου» και οι τροπολογίες για τα Νηπιαγωγεία και τα Τ.Ε.  και  προστατεύοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και να μην οδηγηθεί κανένας αναπληρωτής  στην απόλυση.

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»  έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας 8-11π.μ. , την Πέμπτη 19 Μαΐου και  δυναμική κινητοποίηση στη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας την ίδια μέρα στις 7.30π.μ.

Οι αγωνιστικές αποφάσεις των Συλλόγων μας και  η κοινή δράση όλων των συναδέλφων είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας: Νίκος Παπασπύρος

Τηλ.: 6973056740. Τηλ. Σχολείου: 2106515590

Email: telefteothranio@yahoo.gr

 

Αναπληρωτής αιρετός Β΄ Αθήνας: Άννα-Μάγια Σταυροπούλου

Τηλ. 6977533041. Τηλ. Σχολείου: 2106006149

ΕMail: annamayaparis@yahoo.gr

Last modified: 16 Μαΐου 2016

Close