Written by 06:29 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Συνάντηση Νηπιαγωγών Πέμπτη 19 Μαΐου ώρα 7.30μ.μ. 1ο Δ. Σχ. Χολαργού

 

Εδώ νηπιαγωγείο_Σελίδα_1

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

  Αγ. Παρασκευή, 18 Μαΐου  2016
Αρ. Πρωτ.: 78Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας

 

Θέμα :  Τα μαγικά κόλπα του Υπουργού Παιδείας

 

                       Τα μαγικά κόλπα του Υπουργού Παιδείας

                                Νηπιαγωγεία  δύο σε ένα !

 

Τα νήπια θα μείνουν στο σπίτι τους και ο Υπουργός θα έχει πλεονάζοντα αριθμό Νηπιαγωγών!

 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Το Δημόσιο Σχολείο και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ κατ΄επιταγή των δανειστών και με τη χρήση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

H βαρύγδουπη εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αποτελεί μια ακόμη εξαγγελία εντυπωσιασμού και παραπλάνησης, ίδιας τακτικής με αυτής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού τέσσερις μήνες μετά καμιά ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί ως προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της (νομοθετική ρύθμιση , καταγραφή παιδιών, εύρεση κτιρίων, διορισμοί  εκπαιδευτικών) .

Αντίθετα, με την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή,  ο ελάχιστος αριθμός των 7 νηπίων α και β ηλικίας για την ίδρυση-λειτουργία Νηπιαγωγείων αυτόματα θα διπλασιαστεί για Νηπιαγωγεία αστικών περιοχών, τα οποία θα λειτουργούν μόνο αν έχουν 14 παιδιά , ενώ ταυτόχρονα το κτιριακό πρόβλημα παραμένει οξυμμένο και το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο.

Με αλχημείες και επικοινωνιακά τεχνάσματα το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να παραπλανήσει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την κοινωνία ολόκληρη, διαβεβαιώνοντάς τους ότι με μαγικό τρόπο θα εφαρμόσει τις μνημονιακές πολιτικές , αφού το σχέδιό του «θα συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και στην εξοικονόμηση δαπανών» όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, αλλά  δεν θα κλείσει Νηπιαγωγεία!

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Θα βρεθούμε μπροστά σε μια, ευρείας έκτασης, κατάργηση Νηπιαγωγείων και συγχώνευση τμημάτων που θα γίνει και σε  Νηπιαγωγεία των αστικών  κέντρων και σε ομαδικές μετεγγραφές-μετακινήσεις νηπίων μα παράλληλο αποκλεισμό των προνηπίων.

Πολλά  νηπιαγωγεία δεν θα κλείσουν, αλλά θα λειτουργούν με ένα πληθωρικό έως υπεράριθμο  τμήμα  αντί για δύο τμήματα μικρότερου αριθμού μαθητών , γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τμήματα με μικρό αριθμό παιδιών τα οποία στεγάζονται σε μικρές αίθουσες –φαινόμενο συνηθισμένο λόγω της ελλιπούς μέριμνας για το κτιριακό, θα βρίσκονται στο έλεος της αβεβαιότητας για το θέμα της  αναστολής της λειτουργίας τους.

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων μέσα στο ίδιο Νηπιαγωγείο ή μεταξύ όμορων Νηπιαγωγείων, γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες με  απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας

Ταυτόχρονα η δημιουργία πληθωρικών – υπεράριθμων καταχρηστικά,  τμημάτων θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων οργανικών  θέσεων και κατά συνέπεια στη δημιουργία  μεγάλου αριθμού υπεράριθμων Νηπιαγωγών. Αυτός  ο μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, σε συνάρτηση με την πολιτική περικόπης δαπανών, τη μεγάλη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και με την ελάττωση του αριθμού των γεννήσεων, θα μηδενίσει τον αριθμό των προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών Νηπιαγωγών και θα οδηγήσει σε εργασιακή επισφάλεια χιλιάδες Νηπιαγωγούς.

Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η τροποποπιηση της οργανικότητας των Νηπιαγωγείων με την κατανομή τους σε μονοθέσια ή πολύθέσια.

 Είναι άγνωστος ο αριθμός των τμημάτων και κατά συνέπεια των οργανικών θέσεων οι οποίες θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων.

Στα Νηπιαγωγεία της περιοχών του Συλλόγου μας τη φετινή χρονιά  υπάρχει  αριθμός  τμήματων Νηπιαγωγείων τα οποία  συμπληρώνουν οριακά  ή υπολείπονται του απαιτούμενου αριθμού  των 14 νηπίων α’ ηλικίας και στα οποία φοιτούν και προνήπια καθώς οι συναδέλφισσες Προΐσταμένες των Νηπιαγωγείων αυτών καταχώρησαν όλες τις αιτήσεις εγγραφών όπως όφειλαν  χωρίς να υποκύψουν σε κατά περίπτωση  πιέσεις της Διοίκησης για τον αποκλεισμό τους.  Ο κίνδυνος  αποκλεισμού των προνηπίων και μεθόδευσης συγχωνεύσεων τμημάτων με τη  φοίτηση αποκλειστικά νηπίων ή δημιουργίας  « μεικτών » τμημάτων θα είναι περισσότερο αυξημένος .

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να σταματήσουμε τη ροή της εφαρμογής αυτής της επικίνδυνης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής προτού μας συμπαρασύρει όλους, παιδιά, εκπαιδευτικούς και κοινωνία. Ήδη το πλήγμα που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές στην εκπαίδευση είναι πολύ μεγάλο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς σε  συνάντηση για ενημέρωση και αγωνιστικό σχεδιασμό δράσεων  την Πέμπτη 19 Μαΐου ώρα 7.30μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι  ο Σύλλογός μας καλεί  όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μόνιμους και αναπληρωτές , δασκάλους,  νηπιαγωγούς και ειδικότητες, σε δυναμική κινητοποίηση στη Διεύθυνση Π.Ε.Β΄Αθήνας, την Πέμπτη 19 Μαΐου ώρα 7.30π.μ. και κηρύσσσει τρίωρη στάση εργασίας  8π.μ. – 11π.μ. για τη συμμετοχή των συναδέλφων.

 

           Ενημερωνόμαστε, οργανωνόμαστε, αγωνιζόμαστε.

Υπερασπίζουμε το Δημόσιο Νηπιαγωγείο, τα δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, το δικαίωμά  μας  στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

                                                           Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

                               Η Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας         

                       Άννα Μάγια Σταυροπούλου                            Γεωργία Γιανναρά

Last modified: 18 Μαΐου 2016

Close