Written by 23:00 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ενημέρωση για τα λειτουργικά κενά και τις υπεραριθμίες στη Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Νο 11

του τακτικού αιρετού Β΄ Αθήνας

Βασίλη Βαρσόπουλου Τηλ.: 6976899879 – Email: billvarso@yahoo.com

και της αναπληρωματικής αιρετής Β΄ Αθήνας

Κατερίνας Δημοπούλου Τηλ.: 6907040366 – ΕMail: katdimo@yahoo.gr

εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο
ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΣΠΕ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ: ΚΕΝΑ – ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ – ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕ05, ΠΕ 07, ΠΕ 08, ΠΕ 19-20, ΠΕ 32.    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΥΣΠΕ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, 1ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2017.

 1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ

Ευχόμαστε σε όλες και όλους τους συναδέλφους υγεία και δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά, ώστε να ανταπεξέλθουμε σε όσα μέλλουν να συμβούν σχετικά με τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα σε κάθε σχολική μονάδα ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησης η οποία για μια ακόμη φορά θα επιχειρηθεί. Με αυτήν θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά  ένα μέρος των μνημονιακών δεσμεύσεων  που υλοποιούνται  ήδη με  το νέο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 79 από 1 Αυγούστου 2017)  για τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και που ενσωματώνει τις περσινές  υπουργικές αποφάσεις Φίλη για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο και τα ωρολόγια προγράμματα, ενισχύοντας  τους μηχανισμούς περικοπών και λιτότητας.               

 1. ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Δέκα μήνες μετά το ΦΕΚ 3391/τ.Β’/20-10-2016, με το οποίο, κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος, έγινε η σύσταση των οργανικών θέσεων, ανά διεύθυνση, για τους συναδέλφους Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας, Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών και Πληροφορικής, βγήκε η εγκύκλιος για τη σύσταση των οργανικών ανά σχολική μονάδα. Κανείς δε γνωρίζει βέβαια το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, με την απόδοση των οργανικών θέσεων στους μεταταγμένους συναδέλφους. Στο ζήτημα αυτό υπήρχε και υπάρχει απίστευτη κωλυσιεργία από την πλευρά του Υπουργείου, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να κινδυνεύουν και φέτος να παραμείνουν στο «καθεστώς εξαίρεσης» της προσωρινής τοποθέτησης,  συνεχίζοντας την άνιση μεταχείριση και ταλαιπωρία που υφίστανται για τέταρτη σχολική χρονιά.

 1. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕ ΤΗΣ Β’ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Αντίθετα, το έγγραφο που στάλθηκε στις 11/8 με οδηγίες –εντολές προς τα Π.Υ.Σ.Π.Ε.- Π.Υ.Σ.Δ.Ε και τους Συλλόγους Διδασκόντων για την υλοποίηση χρονοδιαγράμματος «με σκοπό την  ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017-18» προβλέπει συνεχείς συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ ώστε να οριστούν υπεραριθμίες και πλεονάζον προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Β’ Αθήνας, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου. Πριν τη συνεδρίαση οι τρεις Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ  της Β΄ Αθήνας «Ο Περικλής», «Γ. Σεφέρης» και «Αμαρουσίου» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Β’ Διεύθυνση για το ζήτημα του προσδιορισμού των λειτουργικών κενών. Κατήγγειλαν ότι το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Π.Δ 79/2017 μονιμοποιεί και «νομιμοποιεί» όλες τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων σε Γενική, Ειδική και Προσχολική Αγωγή. Η διαχείριση των λειτουργικών υπεραριθμιών από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης επιχειρεί να περικόψει το εκπαιδευτικό έργο σε κάθε σχολείο, ώστε να «λειτουργήσουν» δήθεν πλήρως κι από την πρώτη μέρα, αλλά με δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς λιγότερους! Τονίσαμε ότι πέρυσι η χρονιά έκλεισε συνολικά με λιγότερες προσλήψεις συναδέλφων μας αναπληρωτών. Συγκεκριμένα η σχολική χρονιά 2016 – 2017 τέλειωσε με 836 λιγότεροι/ες δάσκαλοι/ες, 217 λιγότεροι/ες καθηγητές αγγλικής γλώσσας, 101 λιγότεροι/ες γυμναστές, 87 λιγότεροι καθηγητές μουσικής και 8 λιγότεροι δραματικής τέχνης. Πρόκειται για νέους συναδέλφους μας που έχασαν τη δουλειά τους, μέχρι πέρσι εργάζονταν στα σχολεία μας και φέτος έμειναν άνεργοι! Η απόλυση του περασμένου Ιουνίου, δεν ήταν προσωρινή γι’ αυτούς, αλλά κινδυνεύει να αποκτήσει οριστικά, μόνιμα χαρακτηριστικά, αν και την επόμενη χρονιά δεν επαναπροσληφθούν. Αυξημένος αριθμός εκπαιδευτικών προσλήφθηκε στην ειδική αγωγή, όμως οι συνάδελφοι/ες που προσλήφθηκαν για την παράλληλη στήριξη είναι σημαντικά  λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες καθώς ο κάθε εκπαιδευτικός υποστήριζε έως και 4 παιδιά. Ενώ ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο αριθμός των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου: 817 έναντι 256 της προηγούμενης χρονιάς. Για άλλη μια χρονιά η κάλυψη των χιλιάδων κενών θα γίνει όχι με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων αλλά με αναπληρωτές των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α.

Οι Σύλλογοι έθεσαν όλο το πλαίσιο προβλημάτων και ζήτησαν όσον αφορά τα κενά:

–           Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

–           Ένας/μία δάσκαλος/α για κάθε τμήμα.

–           Ένας/μία δάσκαλος/α σε κάθε τμήμα ένταξης.

–           Καμία ανάθεση ωρών μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους. Όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες) να διδάσκονται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες ειδικότητες.

–           Ένας/μια επιπλέον δάσκαλος/α για κάθε πενήντα παιδιά στο ολοήμερο (υπεύθυνος ολοήμερου σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία).

–         Ένας δάσκαλος, -α/νηπιαγωγός  αποκλειστικά για κάθε εγκεκριμένη αίτηση παράλληλης στήριξης (όχι σπάσιμο του ωραρίου των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε περισσότερα του ενός παιδιά, όχι κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης με περισσεύματα ωραρίου μονίμων δασκάλων ή από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων).

 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥΣ

Κάθε φορά οι αιρετοί των Παρεμβάσεων στη διαδικασία αυτή δηλώνουμε ότι οι ανάγκες των σχολείων είναι πολύ παραπάνω από αυτές που προσπαθούν οι Διευθύνσεις και το υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσουν, ζητώντας τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τους αναγκαίους δασκάλους για τη λειτουργία του ολοήμερου, το χωρισμό των τμημάτων εκεί που υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες κλπ. Το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων έχει μειώσει τεχνητά τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να «μηδενίζονται» τα κενά και να περιορίζονται μέχρις εξαφανίσεων μεταθέσεις και αποσπάσεις.

Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ που ξεκίνησε αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας και ολοκληρώθηκε την επόμενη (!!) μέρα, η διεύθυνση παρουσίασε ένα ντε φάκτο μέγιστο και ελάχιστο αριθμό λειτουργικών κενών, συγκεκριμένα μεταξύ 136 και 104 κενές θέσεις ΠΕ70. Η διερεύνηση όμως των αναγκών των σχολείων που έγινε από το συμβούλιο έδειξε ότι τα κενά ΠΕ70 ήταν τουλάχιστο 157, δηλαδή 31 περισσότερα απ’ ότι παρουσιάστηκαν, με δεδομένο και την προσμέτρηση, από την αρχή της χρονιάς, των ωρών σίτισης σε όλους και όλες που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα του ολοήμερου. Παρόλα αυτά, με πρόφαση ότι ο αριθμός των αποσπασμένων από άλλες διευθύνσεις ΠΕ70 στο ΠΥΣΠΕ Β’ Αθήνας ανέρχεται στους 80 περίπου, υπολογίστηκαν τελικά 129 κενά ΠΕ70. Οι αιρετοί διαφωνήσαμε με τον τελικό αριθμό κενών όπως ανακοινώθηκε και υπογράψαμε με επιφύλαξή τους πίνακες λειτουργικών κενών που αναρτήθηκαν. Ο αριθμός των υπεράριθμων ανέρχεται σε 49. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους-τις συναδέλφους ΠΕ60 ήταν 109 κενά και 15 υπεράριθμοι-ες συνάδελφοι. Υπάρχουν ακόμη 192 αιτήσεις ανανέωσης της παράλληλης στήριξης και 52 νέες αιτήσεις παράλληλης στα δημοτικά και 7 ανανεώσεις και 12 νέες αιτήσεις παράλληλης στήριξης στα νηπιαγωγεία, και φυσικά χάσκουν σε όλα τα σχολεία τα κενά των ειδικοτήτων. Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας η εύρεση πολλών λαθών στο περιλάλητο myschool, που αλλοίωναν την εικόνα των αντίστοιχων σχολείων…

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ενεργειών της Διεύθυνσης:

 1. [Έγινε ήδη] Ανακοινοποίηση Λειτουργικών Κενών ΠΕ05,ΠΕ07,ΠΕ19/20 και δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων 2017-2018 ως προς τα κενά του κλάδου ΠΕ19-20.
 2. Επίσης αναρτήθηκε ήδη Πρόσκληση λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών ειδικότητας ΠΕ70-ΠΕ60 για δήλωση θετικής υπεραριθμίας για το Σχ.Έτος 2017-2018. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τη Δευτέρα 4/9, 2μμ και 1μμ αντίστοιχα. Την ίδια μέρα Δευτέρα 5/9 θα αναρτηθούν οι πίνακες των ομάδων σχολείων για τους βρισκόμενους στη διάθεση Εικαστικών ΠΕ08, Φ. Αγωγής ΠΕ11, Μουσικής ΠΕ16 και Θ. ΑΓΩΓΗΣ ΠΕ32 καθώς και για την υπεράριθμη συνάδελφο Αγγλικών ΠΕ06. Η τοποθέτηση όλων θα γίνει από το ΠΥΣΠΕ την επόμενη μέρα, Τρίτη 5/9, Οι ΠΕ06 που βρίσκονται στη διάθεση θα τοποθετηθούν την Τετάρτη 6/9, επειδή πρέπει να προηγηθεί η τοποθέτηση της υπεράριθμης ΠΕ06.
 3. Δευτέρα 4/9 το ΠΥΣΠΕ θα χαρακτηρίσει ονομαστικά υπεράριθμους-ες και αυτοί-ές θα κληθούν να υποβάλλουν δηλώσεις προτίμησης μέχρι την Τρίτη 5/9. Την ίδια μέρα, Τρίτη 5/9 θα τοποθετηθούν από το ΠΥΣΠΕ οι συνάδελφοι Γαλλικών ΠΕ05, Γερμανικών ΠΕ07, ΤΠΕ ΠΕ19-20.
 4. Οι αποσπασμένοι από άλλα ΠΥΣΠΕ Εικαστικών ΠΕ08, Φ. Αγωγής ΠΕ11, Μουσικής ΠΕ16 και Θ. ΑΓΩΓΗΣ ΠΕ32 και Δασκάλων ΠΕ70, καθώς και οι Νηπιαγωγοί ΠΕ60 που βρίσκονται στη διάθεση σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν τους μέχρι την Τετάρτη 6/9. Στη συνέχεια οι αποσπασμένοι-ες ΠΕ60 μέχρι την Πέμπτη 7/9 θα κληθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις προτίμησης.
 5. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών θα εξεταστούν οι αιτήσεις αποσπάσεων εντός ΠΥΣΠΕ, ώστε, πάντα σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να βρίσκονται την Παρασκευή 8/9 στα σχολεία τους!

Γίνεται φανερό από το ασφυκτικό κυριολεκτικά χρονοδιάγραμμα που μόλις παρατέθηκε ότι όποια προβλήματα και παραλείψεις δημιουργηθούν θα βαρύνουν αποκλειστικά τη διοίκηση, η οποία οφείλει να αποκαθιστά προς όφελος των συναδέλφων και φυσικά της νομιμότητας τα ζητήματα που τυχόν δημιουργούνται.

 1. ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕ ΤΗΣ Β’ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να δεσμεύσουν, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, τους νέους διευθυντές τους, ότι δεν θα συμπράξουν – συναινέσουν σε κανενός είδους αξιολόγηση υλοποιώντας και πειθαρχώντας στις αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

Καλούμε τους νέους διευθυντές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μιλούσαν για δημοκρατία στα σχολεία, να το αποδείξουν και να μην αποδεχτούν να διαμορφώσουν το πρόγραμμα χωρίς τον σύλλογο διδασκόντων. Οι σύλλογοι διδασκόντων να συζητήσουν και να επικυρώσουν το πρόγραμμα σε κάθε σχολείο.

Αφού γίνουν οι υπηρεσιακές μεταβολές και οι προσλήψεις αναπληρωτών, καλούμε τις σχολικές μονάδες να στείλουν στα σωματεία τους την αποτύπωση όλων των κενών σε νηπιαγωγούς, νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής, καθώς και δασκάλους, δασκάλους ειδικής αγωγής (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη), εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής), ενισχυτική διδασκαλία και ολοήμερο, για να διεκδικήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά την πλήρη κάλυψη τους με τις αντίστοιχες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Η αδιοριστία των συναδέλφων αναπληρωτών δεν πρέπει να συνεχίσει να ταλανίζει την εκπαίδευση.

Χρειάζεται ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε τη μάχη για την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας υποχρεωτικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών, συμπτύξεων τμημάτων, συγχωνεύσεων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών κλπ.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 • Την άρση των απαράδεκτων και -στην ουσία τους- αντισυνταγματικών φραγμών, όσον αφορά στις εγγραφές στα ολοήμερα τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Έγγραφή όλων των μαθητών που το επιθυμούν. Αναβάθμιση της μεσημεριανής μελέτης.
 • Εγγραφή των προσφυγόπουλων στο πρωινό πρόγραμμα
 • Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου, ως κυρίαρχο όργανο, να καθορίζει τα κριτήρια, με παιδαγωγικούς όρους και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των νηπίων και προνηπίων, για τη  δημιουργία τμημάτων. Καλούμε τους Συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να προχωρήσουν στη συγκρότηση τμημάτων αμιγούς χαρακτήρα (αμιγώς κλασσικού, αμιγώς ολοήμερου προγράμματος) σύμφωνα με τις αιτήσεις των γονέων και την εναλλαγή της βάρδιας των Νηπιαγωγών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα στο πλαίσιο της ίδιας σχολικής χρονιάς. 

Το Δημόσιο Σχολείο δεν έχει πλεονάσματα. Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Χρειάζονται μαζικοί διορισμοί για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν.

 

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας: Βασίλης Βαρσόπουλος

Τηλ.: 6976899879

Email: billvarso@yahoo.com

Αναπληρωματική αιρετή Β΄ Αθήνας: Κατερίνα Δημοπούλου

Τηλ.: 6907040366

ΕMail: katdimo@yahoo.gr

 

Last modified: 5 Σεπτεμβρίου 2017

Close