Written by 18:48 Αρχική Σελίδα

Δημιουργική απασχόληση με Εικαστικά στο Πεδίο του Άρεως, για τα παιδιά των προσφύγων(fotos)

 

ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185

e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.art-teachers.com

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

31- 7-2015

  

Δημιουργική απασχόληση με Εικαστικά

στο Πεδίο του Άρεως, για τα παιδιά των προσφύγων

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε μέσα στο μήνα που πέρασε, έχουν εγκατασταθεί στο Πεδίο του Άρεως περίπου 400 πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν, όλοι άστεγοι σε σκηνές, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Ανάμεσά τους είναι περίπου 200 παιδιά.

Το γεγονός και μόνο αυτό μας έχει ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα, και μέσα από αυθόρμητες κατ’ αρχήν αναρτήσεις που έγιναν από φίλους στο Face book, αρκετοί από εμάς ανταποκριθήκαμε στα καλέσματα για συμπαράσταση.

Έτσι χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου 7μμ η Ένωσή μας, ανάμεσα σε φίλους, παραβρέθηκε σε μια πρώτη συνάντηση στο χώρο του Πεδίου του Άρεως, με σύνεργα ζωγραφικής (μολύβια, μαρκαδόρους, κηρομπογιές, χαρτιά), μπαλόνια και καραμέλες.

Τα απλώσαμε πάνω σε χαρτί οντουλέ και άρχισαν να έρχονται σιγά-σιγά όλα τα παιδιά και όχι μόνο!!

Σας παραθέτουμε τη γλαφυρή περιγραφή της συναδέλφου μας Έλενας Καραγιάννη:

«Χθες ήμασταν εκεί με τα μπαλόνια μας, όπως υποσχεθήκαμε.

Δεκάδες άτομα, απλοί πολίτες, σε παρέες ή μόνοι τους, με τα ποδήλατά τους, με τα παιδιά τους, φορτωμένοι με σακούλες και κουτιά να ψάχνουν που πρέπει να τα αφήσουν. Οι περισσότεροι είχαν έρθει από κάποια ανάρτηση στο Face book. Κάποια στιγμή δεν είχε και τόσο σημασία ποιος ήρθε για ποιον αφού οι ομάδες, το ίδιο και τα πράγματα που είχαμε φέρει, μπερδεύτηκαν. 

Είχαμε γίνει μια Μεγάλη χαρούμενη παρέα Αγάπης.
Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος, που κάποια στιγμή είχες την αίσθηση πως οι εθελοντές ήταν πιο πολλοί από τους πρόσφυγες. Οργανώσεις, εθελοντές, φωτογράφοι, κοινωνική κουζίνα, στέκια μεταναστών, αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες κ.α.

 Όλοι έκαναν κάτι. Άλλος καθάριζε, άλλος μοίραζε ψωμί, νερό ή φρούτα, άλλος βοηθούσε στην αξιολόγηση των πραγμάτων που έφερνε ο κόσμος, άλλος στα φάρμακα, άλλος στην καταγραφή του πληθυσμού. Η πρώτη σου αίσθηση ήταν πως επικρατούσε το χάος, αλλά τελικά νομίζω πως μέσα σε αυτήν την βαβούρα όλοι είχαν βρει το χώρο τους για να προσφέρουν κάτι.

Εκεί ήμασταν κι εμείς. Φίλοι καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, αλλά και μέλη από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Κάτσαμε στο πλακόστρωτο και ζωγραφίσαμε μαζί με τα παιδιά αλλά και με πολλούς ενήλικες. (Να βλέπατε τους μεγάλους ανθρώπους με πόση λαχτάρα ήρθαν για να ζωγραφίσουν!)
Και φυσικά τα μπαλόνια. Πολλά μπαλόνια και ο φίλος μας ο Γιάννης Λαχανάς, αδιαμαρτύρητα να φτιάχνει σχήματα με μπαλόνια ανάλογα με αυτά που του ζητούσαν τα παιδιά, με τη βοήθεια του μεταφραστή μας.
Στην παρέα μας ήταν και οι Graduado Tucano Abadá-capoeira. Πόσο συγκινητικό ήταν που μπήκαμε στο πάρκο σαν μια μικρή παρέλαση που οδήγησαν τα παιδιά με τα μουσικά όργανα της Καποέιρα. Δεν φαντάζεστε τι έγινε όταν άρχισαν τον “χορό” τους».

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Είναι γνωστό, ότι μέχρι τώρα η κρατική μέριμνα είναι ανύπαρκτη. Ο Δήμος έχει τοποθετήσει 2 χημικές τουαλέτες (για 400 άτομα) και είναι απών γενικά στο θέμα της καθαριότητας. Τα σκουπίδια τα απομακρύνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι εθελοντές. Πρέπει να είναι περισσότερο από ένας μήνας που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι εκεί, και ακόμα συνεδριάζουν οι σχετικοί αρμόδιοι για το που θα φιλοξενηθούν.

Ωστόσο μέχρι να βρεθεί αυτή η λύση από τους αρμόδιους, όσοι ήμασταν χθες εκεί αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε.

Είμαστε σε συνεργασία με το Στέκι Μεταναστών, έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλες καλλιτεχνικές ομάδες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών (θεάτρου, χορού, μουσικής κλπ).

Για την ώρα, προγραμματίζεται από την Ένωσή μας αλλά και από άλλους φίλους καλλιτέχνες, να γίνεται ένα εικαστικό εργαστήριο κάθε Τετάρτη απόγευμα 7 μμ στο Πεδίον του Άρεως.

 

Όσοι βρίσκεστε στην Αθήνα και επιθυμείτε να συμβάλλετε σ’ αυτή την δημιουργική απασχόληση των παιδιών διαθέτοντας λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας,  παρακαλούμε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά με την Ένωσή μας. (e-mail: enoshkkm@otenet.gr, enosieem@gmail.com)

Έχουμε ζητήσει επίσης την ενίσχυση από το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη και από τη βιομηχανία μπισκότων Παπαδοπούλου, επειδή γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι.

Περιμένοντας την απάντησή τους, σας ζητούμε, εφ’ όσον έχετε τη δυνατότητα, να προσφέρετε ορισμένα από τα είδη ζωγραφικής (μαρκαδόρους, κηρομπογιές, δαχτυλομπογιές, μολύβια, μπαλόνια, καραμέλες) και ότι άλλο αρέσει σε ένα παιδί.

 

Last modified: 31 Ιουλίου 2015

Close