Written by 10:23 Αρχική Σελίδα

Δεν γίνονται προσλήψεις ΕΣΠΑ σε Αττική, Ν.Αιγαίο και Δυτ. Μακεδονία

 

Με στοιχεία του 2011 αυτές οι περιοχές έχουν υψηλότερο μ.ό,

του κατά κεφαλή ΑΕΠ από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη!

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης «Για φέτος ειδικά που για πρώτη φορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι περιορισμένα, αφού οι περιφέρειες Αττικής, Ν. Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας εξαιρούνται».

Και γιατί αυτό;

Επειδή με στοιχεία του 2011 έγινε ο φετινός προγραμματισμός της χρηματοδότησης.


Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου:

Έχουμε μπει στον Οκτώβρη και το πρόβλημα των κενών στα σχολεία παραμένει άλυτο. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και αναμένεται κάποια σχολεία να υπολειτουργήσουν ολόκληρη τη φετινή σχολική χρονιά. Με την παρούσα ανακοίνωση σας ενημερώνουμε για την κατάσταση των διορισμών συναδέλφων αναπληρωτών και το μεγάλο θέμα που προέκυψε με τον αποκλεισμό όσων διορίζονται μέσω ΕΣΠΑ από συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας.

Από τις 25/09/2015 έως και τη σημερινή ημέρα, 08/10/2015, έχουνε γίνει συνολικά 7.695 διορισμοί αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου μέσω Κρατικού Προϋπολογισμού και ΕΣΠΑ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε δασκάλους και νηπιαγωγούς Γενικής Παιδείας, Ολοήμερων, Ειδικής αγωγής και Τμημάτων Ένταξης, ειδικοτήτων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ορισμένων μόνο ειδικοτήτων καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολεία Γενικής Παιδείας, τα Μουσικά, καθώς και ειδικοτήτων για τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Τμημάτων Ένταξης. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκτιμήσεις για τα κενά στα σχολεία έφθαναν τις 20.000 πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα σχολεία, λοιπόν, παραμένουν υποστελεχωμένα και οι συνάδελφοι σε μεγάλη αγωνία. Ιδιαίτερα για τους αναπληρωτές ειδικοτήτων που διδάσκουν στα ΕΑΕΠ (Θεατρικής Αγωγής, Δραματικής Τέχνης, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Αγγλικής, Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής) και ειδικοτήτων που στελεχώνουν την Ειδική Αγωγή (Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό Ειδικών Σχολείων, Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης) η κατάσταση βαραίνει ακόμα περισσότερο αφού έχουν εξαιρεθεί από τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ οι περιφέρειες της Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η στοχοθεσία – αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 έγινε με  στοιχεία  του 2011 που έδειχναν πως ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των πολιτών  σε κάθε μια από τις τρεις αυτές περιφέρειες ήταν υψηλότερος σε σχέση με τον αυτόν του μέσου Ευρωπαίου πολίτη και συγκεκριμένα κατά 107% στην Αττική, στο Νότιο Αιγαίο 89% και στη Δυτική Μακεδονία 80%. Με λίγα λόγια, οι εν λόγω περιφέρειες της χώρας μας θεωρήθηκαν πλούσιες και «κόπηκαν» στη χρηματοδότηση που από ότι φαίνεται θα λαμβάνεται μόνο όταν βρισκόμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του ΑΕΠ!

Αδυνατούμε να συλλάβουμε τον παραλογισμό του να πιστώνονται προσλήψεις στη Δημόσια Εκπαίδευση με βάση τον μέσο όρο κατά κεφαλήν ΑΕΠ  και εν προκειμένω, την κατάφωρη αδικία της αντιστοίχησης των εισοδημάτων του 2011 με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι των περιφερειών της χώρας μας μετά από τόσα χρόνια βαθειάς κρίσης με μισθούς πείνας, χρόνιας ανεργίας και διαβίωσης κάτω από το όριο της φτώχειας. Το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία έχει εγκαταλειφθεί στο όνομα των μνημονίων στα οποία η χώρα μας δεσμεύτηκε από την τωρινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στο θέμα, πρέπει να αναφέρουμε πως η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2014 -2020 έγινε στις 09/12/2013 (Το Νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Προτεραιότητες και Αρχιτεκτονική https://www.espa.gr/). Ήταν λοιπόν σε γνώση του Υπουργείου ότι οι τρείς προαναφερθείσες περιφέρειες εξαιρούνται από τις προσλήψεις. Παρ’ όλα αυτά άφησαν να φανεί το πρόβλημα με την λήξη του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και ενημέρωσαν για αυτό τους εκπαιδευτικούς μόλις την πρώτη του Οκτώβρη 2015 όταν ο Υπουργός Ν. Φίλης δήλωσε «Για φέτος ειδικά που για πρώτη φορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι περιορισμένα, αφού οι περιφέρειες Αττικής, Ν. Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας εξαιρούνται». Και όλα αυτά ενώ οι συνάδελφοι είχαν κληθεί να καταθέσουν για δεύτερη φορά αιτήσεις για ένταξη τους στους πίνακες αναπληρωτών.

Οι επόμενες προσλήψεις αναμένονται να είναι ελάχιστες αφού οι πιστώσεις για το ΕΣΠΑ σε αυτές τις περιφέρειες δεν προβλέπονται. Έχει ζητηθεί από το Υπουργείο μέσω Συλλόγων, Ενώσεων και Σωματείων θιγόμενων συναδέλφων να εγκριθεί η χρηματοδότηση προσλήψεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα είναι εφικτό τελικά και αν θα περιλαμβάνει τις εν λόγω ειδικότητες (για μόνιμους διορισμούς, ούτε λόγος φυσικά…).

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται ο ρόλος της Ε.Ε. που στην εκπαίδευση στόχο έχει τη μείωση των προσλήψεων, τη συνέχιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την στέρηση του δικαιώματος της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση των παιδιών της.

Οι συνάδελφοι αναπληρωτές δεν μπορούν πλέον να στηρίζουν το μέλλον τους σε προγράμματα της Ε.Ε., πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να καλυφθεί άμεσα η ανάγκη τους για εργασία και τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς κενά από την 1η Σεπτέμβρη.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα του κλάδου για βελτίωση των συνθηκών στην εκπαίδευση.

Καλούμε τους συναδέλφους να κινητοποιηθούν και μαζί με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, μαζί με τους μαθητές να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Ενημερωνόμαστε, συμμετέχουμε στις συνελεύσεις και παίρνουμε θέση.

Για  το  Δ.Σ.

Ο   Πρόεδρος                            Η   Γραμματέας

Ρούσσος   Μιχάλης                Αντωνίου  Θεοδώρα

 

 

Last modified: 11 Οκτωβρίου 2015

Close