Written by 22:59 Slider, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Γ.Σ., Αρχική Σελίδα

Απόφαση Γ.Σ. του συλλόγου μας για την επίσκεψη της Ομάδας  ΔΙ.ΑΣ.  στο 7ο Δημ. Σχολείο Αγ. Παρασκευής

 

ΑΠΟΦΑΣΗ της Γ.Σ. 29-11-2022

  Για  την επίσκεψη της Ομάδας  ΔΙ.ΑΣ.  στο 7ο Δημ. Σχολείο Αγ. Παρασκευής

Η Γ.Σ.  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. « Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ » καταδικάζει την επίσκεψη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.  της  ΕΛ.ΑΣ.   στο 7ο δημοτικό σχολείο Αγ. Παρασκευής μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου για μια «βιωματική»  παρουσίαση «του ρόλου και της αποστολής της Άμεσης Δράσης και γενικότερα της  Ελληνικής Αστυνομίας» στους μικρούς μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης!

Μια σειρά από σοβαρούς προβληματισμούς και ερωτήματα  εγείρονται μπροστά σε αυτή τη δράση που μας οδηγούν στην ανοιχτή και δημόσια καταγγελία της:

  • Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή της πήρε ο δήμαρχος της πόλης Β. Ζορμπάς  με αίτημά του προς την ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζοντάς την ως «επιμορφωτική»(!) για τους μαθητές  , ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Διευθυντή του σχολείου για τη «φιλοξενία» Αλήθεια από πότε ο Δήμαρχος μιας πόλης  αποφασίζει  για το παιδαγωγικό –επιμορφωτικό έργο του σχολείου;  Με ποια αρμοδιότητα και με ποια παιδαγωγική ιδιότητα;
  • Πρόκειται για τον δήμαρχο που επί θητείας του και μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου τα παιδιά στεγάζονται  ακόμη σε αίθουσες  κοντέινερ των 33 τ.μ. και  με βασικές ελλείψεις  εξοπλισμού που τις μέρες μάλιστα της βροχόπτωσης  οι οροφές στάζουν. Πρόκειται για τον δήμαρχο που με ευθύνη του δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες  για να διασφαλιστεί  το δάνειο για την ολοκλήρωση  της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου  ΟΤ 119  για την αναγκαία ανέγερση του ιδρυμένου 12ου Δημ. Σχολείου Αγ.Παρασκευής.
  • Πρόκειται για τον δήμαρχο που τον Μάιο του 2020 κάλεσε τα ΜΑΤ στην πλατεία Αγ. Ιωάννου που επιτέθηκαν με γκλομπ και δακρυγόνα σε 17χρονα παιδιά επειδή απλά κάθονταν στην πλατεία της γειτονιάς τους.
  • Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. δημιουργήθηκε το 2010 μπροστά στις μεγάλες κινητοποιήσεις της κοινωνίας  και το φαινόμενο των πλατειών και σε αυτές πήρε το βάπτισμα του πυρός  με περιστατικά άγριας καταστολής  τως λαϊκών αντιδράσεων.  Στο διάστημα αυτής της δωδεκαετίας έχει στο ενεργητικό της  στοχευμένες  επιθέσεις  και τραυματισμούς διαδηλωτών  με τις μηχανές (Φεβρουάριος 2011), τρομοκράτηση και εξευτελισμό εξαρτημένων ατόμων του «18 Άνω» (Σεπτέμβρης 2017), ), επίθεση σε ανήλικα παιδιά ρομά στο Μενίδι (Γενάρης 2020) , τραμπουκισμούς και βιαιοπραγίες κατά ανύποπτων πολιτών στην πλατεία  Ν. Σμύρνης  την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος 2021), τη δολοφονία του ρομά Ν. Σαμπάνη (Οκτώβρης 2021) μέχρι τον μόλις πρόσφατο βιασμό της 19χρονης  κοπέλας στο Α.Τ. Ομόνοιας. Θα μπορούσε  άραγε  να ισχυριστεί κάποιος ότι  η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για τη γνωριμία των μαθητών με « τη δύσκολη αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. που είναι η δίωξη τους εγκλήματος και η προστασία του πολίτη»;
  • Η αποδοχή της πρωτοβουλίας του Δημάρχου από  τον   Διευθυντή  του σχολείου  χωρίς μάλιστα η «επιμορφωτική» αυτή δράση να τεθεί και να αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων  ταιριάζει απόλυτα με τη στάση του ως άξιου τιμητή των νόμων Κεραμέως για την αξιολόγηση, γνωστή είναι άλλωστε η δημόσια προτροπή του  να απολυθούν οι εκπαιδευτικοί  που αντιδρούν στην αξιολόγηση και συμμετέχουν στην απεργία – αποχή  των εκπαιδευτικών σωματείων. Επιλέγει,   στα πλαίσια της συνεργασίας του σχολείου με άλλους φορείς,   την Ελληνική Αστυνομία. Δεν θα μπορούσε να αρκεστεί  στη συμβολή της Τροχαίας  για παράδειγμα, σε μια χώρα που πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο και κατέχει την 20η θέση στις 27 χώρες της ΕΕ στην κατάταξη με τα λιγότερα θανατηφόρα δυστυχήματα,  στην Κυκλοφοριακή Αγωγή των μαθητών και στην ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους του διαδικτύου από την Υπηρεσία Διώξης ηλεκτρονικού εγκληματος;  Ωστόσο  επιλέγει και την   Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.  
  • Η «επιμορφωτική δράση» απευθυνόταν στους μαθητές της Α΄και της Β΄τάξης  δηλαδή  στις μικρότερες και πιο ευαίσθητες  ηλικίες και περισσότερο ευπειθείς  αλλά όχι  στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων που η κριτική σκέψη είναι περισσότερο ανεπτυγμένη  και εν δυνάμει «επικίνδυνη»  για  ερωτήσεις και παρατηρήσεις  ανεπιθύμητες.
  • «Οι έξι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ «εισέβαλαν» το πρωί με τις μηχανές τους στην αίθουσα εκδηλώσεων…» διαβάζουμε στην ανάρτηση του σχολείου. Δεν αρκέστηκαν στην είσοδό τους στο προαύλιο του σχολείου. Επίδειξη ισχύος (;) αλλά και πανηγυρική αποδοχή  μιας  τέτοιας  ενέργειας  που τιμήθηκε με τις ευχαριστίες του Διευθυντή. Αλήθεια πόσο θεμιτή και παραδειγματικά σωστή είναι η ενέργεια αυτή απέναντι  στους μικρούς  μαθητές, οι αστυνομικοί με τις μηχανές τους όχι απλά να καβαλάνε το πεζοδρόμιο, όχι μόνο να μπαίνουν στο σχολείο, αλλά και να «εισβάλουν» με τις μηχανές μέσα σε αίθουσα;
  • Μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα του σχολείου  ότι τα μέλη της ομάδας  ΔΙ.ΑΣ. «…δικαιολογημένα απέσπασαν το αυθόρμητο χειροκρότημα  όλων μας και τις ρυθμικές επευφημίες «ΔΙΑΣ! ΔΙΑΣ! ΔΙΑΣ! …» κατά την αποχώρησή τους ». Θλιβερό και επικίνδυνο το σκηνικό αυτό που παραπέμπει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονταν την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε ότι πρωτοβουλία για επίσκεψη της Ομάδας  ΔΙ.ΑΣ. έλαβε ο Δήμαρχος και για άλλο  Δημοτικό Σχολείο της πόλης,  η οποία απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί διαπαιδαγωγούμε  τους μαθητές  μας με τις αξίες της ελευθερίας , της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης , της φιλίας , της αλληλεγγύης  και της συλλογικότητας . Θέλουμε να μάθουν να διεκδικούν χωρίς φόβο και με το κεφάλι ψηλά το μέλλον που τους ανήκει . Και αυτόν τον ρόλο οφείλει να υπηρετεί και το σχολείο.  Γι’ αυτό αρνούμαστε να δεχτούμε την εξοικείωση των παιδιών μας  από την τρυφερή ηλικία  ακόμα και του δημοτικού με τους μηχανισμούς  καταστολής του κράτους .

Η «εισβολή»  της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.  πάνω  στις μηχανές  στον χώρο του σχολείου και με στόχο την «επιμορφωτική» δράση για  τους  μαθητές  της Α΄ και Β΄τάξης  μόνο τον φόβο και την υποταγή μπορεί να καλλιεργήσει .

Η «επιμορφωτική» επίσκεψη της  ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο 7ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε  μέσα στον  Νοέμβρη,  λίγες μέρες πριν από την επέτειο της  εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη  διαρκές  χρέος  αγώνα ιδιαίτερα για εμάς τους εκπαιδευτικούς  για  Ψωμί , Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία και ζωή  με δικαιώματα.

Σε μια εποχή με  τα αποτελέσματα της πανδημίας , τα προβλήματα της ανεργίας  , της ακρίβειας που όλοι βιώνουμε , της  περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, οι μαθητές μας και τα σχολεία χρειάζονται άλλου τύπου υποστήριξη και  ο Δήμος οφείλει να  σταθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς και το γονεϊκό κίνημα  της περιοχής . Οφείλει να μεριμνήσει  για την εξασφάλιση στέγης των σχολείων της πόλης μας , για σχολεία που θα λειτουργούν  με ασφάλεια , σωστή συντήρηση των υποδομών , μόνιμο βοηθητικό προσωπικό , αυξημένη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών  για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους .

                         Καμία θέση δεν έχει η ΔΙ.ΑΣ στα σχολεία!

                                         ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

Last modified: 2 Δεκεμβρίου 2022

Close