Written by 20:49 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Απαιτούμε την παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

  Αγ. Παρασκευή,  16 Νοεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ. 181Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας

 

              ΘΕΜΑ: Απαιτούμε την παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη!

 

Παράλληλη στήριξη; Όχι!

Παράλληλος εμπαιγμός ακρωτηριασμού των παιδιών με αναπηρίες και των υποστηρικτικών δομών!

Πώς η παράλληλη έπαψε να είναι παράλληλη!

 

Δυο μήνες τώρα, χιλιάδες μαθητές, ξεπερνούν τις 5.000 οι αιτήσεις με απόφαση των ΚΕΔΔΥ, περιμένουν να προσληφθούν εκπαιδευτικοί ως προσωπικό για την παράλληλη στήριξη. Δυο μήνες τώρα χιλιάδες μαθητές, παιδιά με σοβαρότατες αναπηρίες, όπως ο αυτισμός, περιμένουν να λειτουργήσουν οι υποστηρικτικές δομές. Ταυτόχρονα, χιλιάδες αναπληρωτών περίμεναν με αγωνία πότε θα γίνουν οι πολυπόθητες προσλήψεις της «Παράλληλης Στήριξης», για να αποκτήσουν κι αυτοί το «προνόμιο» να εργαστούν. Και όταν έφτασε η ώρα των προσλήψεων όλα αποκαλύφθηκαν! Η Παράλληλη Στήριξη δεν είναι πια αυτό που ξέραμε! Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η Π.Σ. είναι ατομική, δηλαδή προσλαμβανόταν ένας εκπαιδευτικός για αποκλειστικά ένα μαθητή για το εκάστοτε έτος. Φέτος όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Με προφορική εντολή καλούνται οι συνάδελφοι αναπληρωτές να καλύψουν 2 και 3 μαθητές, ακόμα και σε 2 και 3 διαφορετικά σχολεία. Ξεπερνώντας κάθε φαντασία, δημιούργησαν άκρως επικίνδυνο έκτρωμα «παράλληλης στήριξης» όπου το παιδί μπορεί να βλέπει τον εκπαιδευτικό της παράλληλης για 6 φορές το μήνα!!!

Η «παιδαγωγική» λογική πίσω απ’ αυτή τη νέα διευθέτηση; ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ! Καμία, μα καμία παιδαγωγική λογική δε συνάδει με το απαράδεκτο αυτό μέτρο του Υπουργείου «Παιδείας». Αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια, αλλά λεφτά για την εκπαίδευση δεν έχουν! Δολοφονικές περικοπές λοιπόν, στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής…

 

Είναι επικίνδυνοι και δολοφονικοί! Δεν υπολογίζουν απολύτως τίποτα αρκεί να συμμορφωθούν με τα δημοσιονομικά όρια που θέτει η ΕΕ και το ΔΝΤ!

Από παιδαγωγική και μόνο σκοπιά, αυτό το μέτρο είναι καταστροφικό για τα παιδιά αυτά. Είναι μια ευαίσθητη κατηγορία που χρειάζεται συνεχή φροντίδα και προσοχή, και φυσικά πολύ χρόνο για εμπιστευτούν τον εκπαιδευτικό, ώστε να επιτευχθεί το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Πώς να νιώσει ο μαθητής αυτός οικειότητα και εμπιστοσύνη όταν -για λόγους ακατανόητους φυσικά σε αυτόν- ο δάσκαλος έρχεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα (με δυο μήνες καθυστέρηση από την έναρξη των σχολείων); To πιο πιθανό είναι ότι θα βιώσει την απουσία αυτή ως μια ακόμα απόρριψη. Τα διάφορα προβλήματα των μαθητών προϋποθέτουν μονιμότητα, σταθερότητα και τριβή με το δάσκαλο για να έχουμε το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Όλοι ξέρουμε για παράδειγμα πόσο θα δυσκολευτούν και θα διαταραχθούν τα παιδιά με αυτισμό όταν ένα πρόσωπο δεν είναι σταθερό δίπλα τους, αλλά έρχεται και φεύγει όλη τη χρονιά. Το μέτρο αυτό εναντιώνεται στην ίδια τη φύση των προβλημάτων των μαθητών!

 Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ με χρυσαυγίτικες λογικές πετούν τους ανθρώπους με δυσκολίες στον Καιάδα

Από τη σκοπιά του εργαζόμενου εκπαιδευτικού, νομιμοποιείται πλέον ένα καθεστώς πλήρως ελαστικής εργασίας, όπου οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης τρέχουν από παιδί σε παιδί είτε από σχολείο σε σχολείο είτε και από περιοχή σε περιοχή, συχνά την ίδια μέρα, μπαλάκι του πινγκ πονγκ, αδυνατώντας να ανταποκριθούν επαρκώς, επειδή η δημοσιονομική προσαρμογή και το πρωτογενές πλεόνασμα απαγορεύει προσλήψεις. Aπό τη μία στρατιές άνεργων εκπαιδευτικών και από την άλλη λιγοστοί προσληφθέντες να τρέχουν από σχολείο σε σχολείο και να μην προλαβαίνουν και φυσικά να μη μιλήσουμε για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που τους αφήνουν να προσφέρουν.

 

Ακρωτηριασμός της εκπαίδευσης! Να τα λέμε καθαρά, αυτό κάνουν! Την πληρώνουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί! Και πρώτοι όσοι βρίσκονται στην Ειδική Εκπαίδευση! Τόση ευαισθησία έχουν οι κατά τ’ άλλα ελεήμονες που μας κυβερνούν. Αλλά τί τους νοιάζει; Σαν πως τα παιδιά τους φοιτούν στη Δημόσια Εκπαίδευση; Η τρόικα λέει περικοπές και παρατρεχάμενοι ενισχύουν και εφαρμόζουν!

 

Στη Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας  υπήρξαν 250 εγκεκριμένες αιτήσεις  παράλληλης στήριξης από το ΚΕΔΔΥ και οι προσλήψεις αναπληρωτών μόλις  ξεπέρασαν  τις 70.  Σε σχολείο με 6 εγκεκριμένες αιτήσεις στάλθηκε ένας εκπαιδευτικός.

 

Ταυτόχρονα, οι σχολικοί σύμβουλοι αντί να τιμήσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο και να βγουν ανοιχτά να καταγγείλουν αυτή την πολιτική, διαλέγουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και μοιράζουν ισόνομα τη φτώχεια, με επίγνωση ότι αυτό μπορεί να είναι και καταστροφικό για τα παιδιά με τέτοιους είδους αναπηρίες!

 

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις εκπαιδευτικών έτσι ώστε να καλυφθούν ΟΛΕΣ οι αιτήσεις με έναν εκπαιδευτικό για κάθε παιδί.

 

Αγωνιζόμαστε, ενωμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς, ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση των δομών της ειδικής αγωγής που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών αυτών δομών μεταβιβάζοντας τα βάρη στους ίδιους τους γονείς. Τα αποτελέσματα των περικοπών αυτών έχουν άμεση συνέπεια στην εκπαίδευση των μαθητών και συνολικά στη ζωή τους.

Απαιτούμε την παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη!

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας την  Τρίτη 18 Νοεμβρίου, ώρα 2μ.μ. στη Διεύθυνση Π.Ε.  Β΄ Αθήνας.

 

Για τη συμμετοχή των συναδέλφων στην κινητοποίηση, ο Σύλλογός μας κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας την ίδια μέρα 2 μ.μ. μέχρι 4 μ.μ.

 

 

                                                    Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

          Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              

 

             Ηλέκτρα Μήτσουρα                                             Άννα Μάγια Σταυροπούλου

Last modified: 17 Νοεμβρίου 2014

Close