Written by 19:48 Παλότερες Παρατάξεις, ΡΩΓΜΗ στο «Αδιέξοδο..»

Αίτηση για προσμέτρηση της ώρας σίτησης

ΑΙΤΗΣΗ – ΕΡΩΤΗΜΑ

Επώνυμο :

Όνομα :

Ειδικότητα :

Οργανική Θέση :  1

Σχολείο που Υπηρετώ

Τηλ :

ΘΕΜΑ:

Παραβίαση του διδακτικού  ωραρίου

Ημερομηνία :

ΠΡΟΣ:

1.Τον Διευθυντή Δ.Π.Ε. Β΄Αθήνας

1. Σχολικό Σύμβουλο κ.

ΚΟΙΝ.:

• Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής»
  • Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε βάσει ποιων διατάξεων, που καταργούν τις διατάξεις του νόμου 1566/85 και 2517/97 περί του εργασιακού και διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλούμαστε ως εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) στα σχολεία μας  να υπερβούμε το διδακτικό μας ωράριο κάνοντας την ώρα της σίτισης στο ολοήμερο πρόγραμμα, είτε γίνεται ομαδικά στην αίθουσα εκδηλώσεων είτε ανά τμήμα στην αίθουσα  διδασκαλίας και να μου δοθεί έγγραφη εντολή για την υπέρβαση του διδακτικού μου ωραρίου, που να απορρέει  από την κατάργηση του παραπάνω νομοθετικού πλαισίου για την οποία δεν έχουμε ενημερωθεί από την υπηρεσία.

Στη βάση αυτή, αιτούμαι, σε κάθε περίπτωση που καλούμαι να εργαστώ τη συγκεκριμένη ώρα, να προσμετράται  στο διδακτικό μου ωράριο στο σχολείο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί ωραρίου τις οποίες προανέφερα, η ώρα της σίτισης. Επιπρόσθετα δε αναφέρω ότι, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών και με βάση τις διατάξεις για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά συγκροτούμενο τμήμα και ανά υπεύθυνο εκπαιδευτικό, η αναλογία μαθητών που σιτίζονται και εκπαιδευτικών που επιβλέπουν δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σχέση 1:25.

Επισημαίνω ότι ακόμα κι αν καθ’ υπέρβαση της παιδαγωγικής διάστασης που έχει η ώρα της σίτισης και της ομαδικής εστίασης, θεωρηθεί ως απασχόληση-επιτήρηση των μαθητών, αυτή- όπως και κάθε άλλη «απασχόληση» μαθητών δεν εμπίπτει στις πέραν του διδακτικού μου ωραρίου εξωδιδακτικές εργασίες που προβλέπονται στο νόμο 1566/85.

Παραθέτω δε από τις απόφασεις της ΔΟΕ τα παρακάτω αποσπάσματα σχετικά με το θέμα: «Διευκρινήσεις σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών»,  ΔΟΕ 04/11/2015, στο οποίο έγγραφο-απόφαση με νομική τεκμηρίωση  καταγράφεται ότι  «η απασχόληση των μαθητών με οποιονδήποτε τρόπο, σαφώς συνιστά παροχή διδακτικού έργου». Επίσης ότι «η επίβλεψη της σίτισης, εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και υπό την έννοια αυτή, συνιστά εκπαιδευτικό έργο και δεν είναι δυνατό να μην προσμετράται ως διδακτική ώρα σε όλους τους εκπαιδευτικούς» , ΔΟΕ 23/9/2016.

Η/Ο ΑΙΤΟΥΣΑ/ΩΝ

Last modified: 10 Οκτωβρίου 2022