Written by 18:49 Slider, Αρχική Σελίδα

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ανατρέπουν: αξιολόγηση, ωράριο, Νέο Σχολείο, ΑΕΙ

 

Το νέο μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς

Το Σχέδιο Νόμου (“Συμφωνία” – 3ο Μνημόνιο) που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση) περιλαμβάνει τις εξής δεσμέυσεις για την Παιδεία:

1. Eυθυγράμμιση αναλογίας μαθητών ανά τάξη και εκπαιδευτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2018 (Με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ). Περιλαμβάνεται στην ενότητα «Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο» των διαρθρωτικών πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, της παραγράφου Γ: Συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και στρατηγικών μεταρρυθμίσεων:

Οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό των διδακτικών ωρών ανά μέλος προσωπικού, καθώς και την αναλογία των μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. Το παραπάνω περιέχεται μεταξύ των άλλων στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στην ενότητα «Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο» των διαρθρωτικών πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, της παραγράφου Γ: Συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και στρατηγικών μεταρρυθμίσεων.

2.Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.
Οι αρχές σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011.

3. Νέο Σχολείο – Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Μεταξύ άλλων η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του “Νέου Σχολείου”, το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και Πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημοσίων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Με βάση τις συστάσεις της επανεξέτασης, οι αρχές θα εκπονήσουν επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης και θα υποβάλουν προτάσεις για δράσεις το αργότερο έως τον Μάιο του 2016, οι οποίες θα εγκριθούν έως τον Ιούλιο του 2016, εφόσον είναι δυνατόν, τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.
Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ
 
4. Διασφάλιση και δίκαιη μεταχείριση όλων των φορέων παροχής εκπαιδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, καθορίζοντας ελάχιστα πρότυπα.

Δείτε την Έκθεση του ΟΟΣΑ “Καλύτερες Επιδόσεις και Επιτυχείς Μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση” στην οποία αναφέρεται η “Συμφωνία” ΕΔΩ

 

Last modified: 12 Αυγούστου 2015

Close