Written by 03:16 Slider, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Γ.Σ., Αρχική Σελίδα

Ψήφισμα της Γ.Σ. του Συλλόγου μας “Ο Περικλής” για το μεγάλο ζήτημα της Υγείας του λαού

ΑΠΟΦΑΣΗ  Γ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

29-11-2022

Ψήφισμα για το μεγάλο ζήτημα της Υγείας του λαού

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού μας συνεχώς χειροτερεύει. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες ή και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό , με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική- επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς , τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών.

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα του λαού και να θεσμοθετήσει και επίσημα την υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενή. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων, ενώσεων, συλλόγων.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε:
– κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
– αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση
κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία
– μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών
– ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Ο σύλλογος  Π.Ε. « Ο Περικλής»  καλεί όλες και όλους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/12 στις 1μμ στο Σύνταγμα. Κλείνουμε τα σχολεία στις 12 το μεσημέρι και κατεβαίνουμε στη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας. Η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ καλύπτει από της 12 μέχρι τη λήξη του ωραρίου δηλαδή και όλο το ολοήμερο.  (κάθε συνάδελφος θα δηλώσει τις ώρες της στάσης εργασίας που χρειάζεται αναλογα με το πρόγραμμά του -η στάση εργασίας υπολογίζεται 60λεπτη – δηλαδή δηλώνουμε από 1 – για το πρωινό έως 4 ώρες για το ολοήμερο ή 5 για το διευρημένο)

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

Last modified: 1 Δεκεμβρίου 2022