Written by 18:53 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα

UNICEF: Εφιάλτης για τα παιδιά η σφαγή στη Γάζα 469 έχουν σκοτωθεί, 370.000 χρήζουν ψυχοκοινωνικής βοήθειας

Εφιάλτης για τα παιδιά η σφαγή στη Γάζα

469 έχουν σκοτωθεί, 370.000 χρήζουν ψυχοκοινωνικής βοήθειας

Palestinian children make their way through the rubble of a building destroyed following an Israeli military strike in Rafah in the south of the Gaza Strip on August 21, 2014. (AFP Photo / Said Khatib)

«Ο αντίκτυπος πραγματικά ήταν τεράστιος, τόσο σε φυσικό επίπεδο, από την άποψη των θυμάτων, τους τραυματισμούς, την υποδομή που έχει υποστεί βλάβη, αλλά και το σημαντικότερο, συναισθηματικά και ψυχολογικά σε σχέση με την αποσταθεροποιητική επίδραση που δεν γνωρίζουν, που αισθάνονται σαν να μην υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε στη Γάζα» δηλώνει η η επικεφαλής του γραφείου της UNICEF

Τουλάχιστον 469 παιδιά έχουν σκοτωθεί και πάνω από 3.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), προσθέτοντας ότι πάνω από 370.000 παιδιά Παλαιστινίων χρήζουν «άμεσης ψυχοκοινωνικής βοήθειας».

Εννέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα από την Τετάρτη, είπε η επικεφαλής του γραφείου της UNICEF στην περιοχή, Pernille Ironside, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. «Δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια στη Γάζα που δεν έχει βιώσει προσωπικά θάνατο, τραυματισμό, την απώλεια του σπιτιού της, εκτεταμένες ζημιές, μετατόπιση», δήλωσε η Ironside. Τόνισε ότι ενώ 373.000 παιδιά Παλαιστινίων έχουν ανάγκη «άμεσης ψυχοκοινωνικής βοήθειας», η UNICEF έχει μόνο 50 ψυχολόγους και συμβούλους στη Γάζα. Οι ειδικοί ήταν σε θέση να φθάσουν μόλις σε 3.000 παιδιά.

«Ο αντίκτυπος πραγματικά ήταν τεράστιος, τόσο σε φυσικό επίπεδο, από την άποψη των θυμάτων, τους τραυματισμούς, την υποδομή που έχει υποστεί βλάβη, αλλά και το σημαντικότερο, συναισθηματικά και ψυχολογικά σε σχέση με την αποσταθεροποιητική επίδραση που δεν γνωρίζουν, που αισθάνονται σαν να μην υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε στη Γάζα».

«Το μόνο που θέλουν είναι η αίσθηση της ασφάλειας», πρόσθεσε. «Βασικά θέλουν απλά να σταματήσει». Η UNICEF εκτίμησε ότι τουλάχιστον 219 σχολεία έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ 22 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Για να αποδείξει την έκταση των ζημιών στη Γάζα, η Ironside εκτίμησε ότι θα μπορούσε να πάρει μέχρι και 18 χρόνια για την ανοικοδόμηση των 17.000 οικιστικών μονάδων που υπέστησαν ζημιές στη σύγκρουση και υπό το φως του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της περιοχής, περιορίζοντας τη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει υπερβεί τους 2.000 από όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση Protective Edge στις 8 Ιουλίου.

Last modified: 22 Αυγούστου 2014