Written by 19:23 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα

Το ωράριο και τα καθήκοντα των εργαζομένων στην Α/θμια Εκπ/ση μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα

kathikonta-wrario-koinofelous-ergasias

Συναδέλφισσες,οι

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται  την απελπισία των χιλιάδων ανέργων,  για να προωθήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και να αντικαταστήσει τους παλιούς μισθούς και τη σταθερή και μόνιμη εργασία, με ψίχουλα.

50.000 «ωφελούμενοι» προσλαμβάνονται σε εφαρμογή της διάταξης ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΔ.1. του Νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ  107/9-5-2013), με τον οποίο νομοθετήθηκε  η νέα μείωση στην πράξη του κατώτερου μισθού, χάρη στην τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε η βουλή και υλοποιεί η συγκυβέρνηση. Η διάταξη προβλέπει ολιγόμηνη πρόσληψη ανέργων σε ΟΤΑ, περιφέρειες ή άλλες υπηρεσίες όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών είναι από το ΕΣΠΑ. Εισάγεται επισήμως ο όρος «ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ» και όχι εργαζόμενοι. Οι ωφελούμενοι λοιπόν, «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», θα έχουν καθαρές αμοιβές  «όχι μεγαλύτερες» από 490  ευρώ ή 19,6 ευρώ καθαρά την ημέρα όσοι είναι άνω των 25 ετών και 427 ευρώ μηνιαία ή 17 ευρώ την ημέρα για όσους είναι κάτω των 25 ετών. Μια ακόμη αντιδραστική καινοτομία εισάγεται: ο μισθός των 490 και 427 μισθών δεν είναι κατώτατος αλλά ανώτατος! Ακόμη, η ασφάλιση των «ωφελουμένων» είναι στο ΙΚΑ, αλλά «εκτός από τα παραπάνω καταβαλλόμενα ποσά οι δικαιούχοι φορείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση προς τους ωφελούμενους». Επίσης, η κατάρτιση του τελικού πίνακα κατάταξης γίνεται από τον ΟΑΕΔ (με κριτήρια που θα καθορίζονται από υπ. Αποφάσεις και τον εποπτεύει το ΑΣΕΠ).Ακόμη και το δικαίωμα στην απεργία και στις αγωνιστικές διεκδικήσεις στερούνται αφού δεν είναι εργαζόμενοι αλλά «ωφελούμενοι». Δε δικαιούνται αδείας!

Αυτό είναι λοιπόν  το success story της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τους εργαζόμενους. Εργαζόμενοι με 490€ και 427€ το μήνα σε θέση μόνιμων εργαζομένων για τη φύλαξη και καθαριότητα των σχολείων, για τη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες με μισθούς φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης. Εργαζόμενοι που μετατρέπονται απλά σε «ωφελούμενους»

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ με ελαστικές σχέσεις εργασίας κατακλύζουν την εκπαίδευση και προδιαγράφουν το μέλλον όλων μας. Αφού απολύουν τους μόνιμους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα(απέλυσαν τους σχολικούς φύλακες) προσλαμβάνουν στη θέση τους άνεργους με εξευτελιστικούς μισθούς και χωρίς ουσιαστική ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Με το πρόγραμμα αυτό του ΟΑΕΔ επιχειρήθηκε πριν λίγο καιρό να προσληφθούν συνάδελφοι νηπιαγωγοί για να στελεχώσουν τα νηπιαγωγεία στα οποία υπήρχαν κενές θέσεις γιατί δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Σταμάτησε, γιατί είναι μέχρι στιγμής είναι αντισυνταγματικό η πρόληψη εκπαιδευτικών από φορέα που είναι διαφορετικός από το υπουργείο Παιδείας. Σκόπελος που «πολυμήχανη» κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπεράσει.

Last modified: 16 Ιανουαρίου 2014