Written by 22:44 Αρχική Σελίδα

Η χρήση του χιούμορ και του γέλιου είναι πανταχού παρούσα στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αποτελεί παράγοντα ανακούφισης του πόνου, του φόβου και μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα από ένα πιο θετικό πρίσμα…

Το χιούμορ θα είναι πάντα καρπός αυτογνωσίας, γνώσης των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και της ιστορίας της ίδιας. Δεν επιθυμούμε να στοχεύει στο να πλήξει τον άλλο. Είναι ο υπαινιγμός για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή μας σε σχέση με τα κακώς κείμενα εντός του οποίου κατοικούμε .

Στην Ελλάδα παραδοθήκαμε στην αστειότητα, στην απλή λοιδορία, στη χαιρεκακία ενίοτε για την αστεία θέση του διπλανού μας.  Το χιούμορ περιορίστηκε σε λίγους ευφυείς συγγραφείς και σε ακόμη πιο ελάχιστους καλλιτέχνες, σε ό,τι αφορά την αντιστασιακή του δομή και την ανατρεπτικότητα του. Το χιούμορ ή θα είναι ανατρεπτικό ή δεν θα υφίσταται ως χιούμορ. Δεν γίνεται να γελάμε ανώδυνα με το τίποτα! Δεν μπορούμε να γελάμε με την κατάσταση των διπλανών μας.

Το χιούμορ είναι η ακονισμένη ευαισθησία όλων όσων δεν έπαψαν να συμμετέχουν στα κοινά και να αρθρώνουν λόγο, να κρατούν στάση απέναντι στα δρώμενα και στις καταπιεστικές και ανελεύθερες αποφάσεις αλλά και στο λαϊκίστικο λόγο. Δεν λυτρώνει το χιούμορ αλλά ενεργοποιεί, ζωογονεί, πυρώνει και είναι η θρυαλλίδα της εξέγερσης. Αυτό όμως που κυριαρχεί σήμερα γλυκανάλατες σούπες παντού και ανώδυνες επιθεωρησιακές προσεγγίσεις.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης παρόλο που οι Έλληνες είναι γεμάτοι θλίψη, άγχος και οργή, επιλέγουν με τη χρήση του χιούμορ και της σάτιρας να ξεσπάσουν, να αντιδράσουν, να αμυνθούν. Λειτουργεί δηλαδή και ως ένστικτο αυτοσυντήρησης των ανθρώπων, ως αμυντικός μηχανισμός για να μην καταλήξουν να κάνουν κακό στον ίδιο τους τον εαυτό και για να ξεφύγουν από το μέλλον που προβλέπεται δυσοίωνο.

Θέλοντας να συνεισφέρουμε λοιπόν σε αυτό το κάτι που μας κρατάει ζωντανούς, στην ικανότητά μας να γελάμε ακόμα δηλαδή, ετοιμάσαμε την παρακάτω παρουσίαση από γελοιογραφίες του Αρκά. Είναι γυναίκα; Είναι άνδρας; Πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο θα μπορούσαν να απαντήσουν με σιγουριά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αρκάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους της εποχής μας.

για τη συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από «Το γέλιο και το χιούμορ σε περίοδο κρίσης» της Κατερίνας Φωτιάδου

(κάντε κλικ πάνω στις γελοιογραφίες)

Last modified: 9 Ιουνίου 2016