Written by 10:41 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

 

 

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ 

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου του Συλλόγου μας «Ο Περικλής» πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 2/4, την Τρίτη 3/4, και την Τετάρτη 4/4, οι συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4521/2018 για την «έναρξη εφαρμογής» της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης , για τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Βριλησσίων, Φιλοθέης-Ψυχικού, και Χαλανδρίου.

Αντίθετα,  η συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής στον Δήμο Πεντέλης παρότι είχε οριστεί για την Τρίτη 3/4  αναβλήθηκε για την Τετάρτη 4/4 και εντέλει ακυρώθηκε από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο συγκαλεί τις εν λόγω συνεδριάσεις με το αιτιολόγικό της    άρνησης του Δημάρχου κ. Στεργίου να συμμετάσχει σε αυτήν! Είναι σαφές  ότι η ακύρωση της συνεδρίασης  είναι  αυθαίρετη  εφόσον τα άλλα δύο μέλη της τριμερούς επιτροπής δήλωσαν συμμετοχή.

 Ως Διέξοδος Η Αγωνιστική Συσπείρωση  καταγγέλλουμε το γεγονός. Είναι προφανές ότι η Διοίκηση και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ανάγουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμαρχο σε ρυθμιστή για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.  Η στάση αυτή αντανακλά την επιλογή της κυβέρνησης, με την οποία διαφωνούμε κάθετα,  να παραπέμψει την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και Εκπαίδευσης σε επιτροπές με τη συμμετοχή μάλιστα των Δημάρχων προκειμένου να γνωμοδοτούν για τη «δυνατότητα» εφαρμογής της,ενώ αυτό αφορά κεντρική κυβερνητική πολιτική απόφαση και ευθύνη.

Στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν    συμμετείχαν: ο Δ/ντής Π.Ε. Β΄Αθήνας Ανδρώνης Αθανάσιος, οι Δήμαρχοι των παραπάνω Δήμων και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Τσιρίγος Νικήτας.

Ο Δ/ντης Π.Ε. Β Αθήνας  σε όλες τις συνεδριάσεις των επιτροπών πρότεινε την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από το σχολ. έτος 2018-2019.

Ο Σύλλογος μας «Ο Περικλής» κατέθεσε σε όλες τις επιτροπές οι οποίες συνεδρίασαν αλλά και στον Διευθυντή Εκπαίδευσης  , με την μορφή υπομνήματος (επισυνάπτεται παρακάτω),  την απόφαση του Συλλόγου μας για ΑΜΕΣΗ και  ΚΑΘΟΛΙΚΗ εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλα τα Νηπιαγωγεία των Δήμων ευθύνης του Συλλόγου μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι ανάγκες αιθουσών για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης  σε κάθε κάθε Δήμο του Συλλόγου μας  σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν  στις επιτροπές από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης και τους  Δημάρχους παρουσιάζονται ως εξής:  

 1. Δήμος Αγίας Παρασκευής: 10 αίθουσες (250 προνήπια).
 2. Δήμος Παπάγου-Χολαργού: 6 αίθουσες (150 προνήπια).
 3. Δήμος Βριλησσίων: 4 αίθουσες (100 προνήπια).
 4. Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: 4 αίθουσες (100 προνήπια).
 5. Δήμος Χαλανδρίου: 14 αίθουσες (350 προνήπια).
 6. Δήμος Πεντέλης: 4 αίθουσες (100 προνήπια).

Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου του Συλλόγου μας «Ο Περικλής»  όλες οι επιτροπές που συνεδρίασαν γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία (2/1) ή ομόφωνα υπέρ της άμεσης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  στους Δήμους της αρμοδιότητάς τους, ωστόσο  κανένας από τους Δημάρχους δεν εγγυήθηκε ότι θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες αίθουσες που χρειάζονται στον Δήμο του, για την εφαρμογή του Νόμου 4521/2018 από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Κατά συνέπεια ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεσμεύεται να εισηγηθεί στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης   την εφαρμογή της  δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  σε όλους τους Δήμους της αρμοδιότητας του Συλλόγου μας ,  συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Δήμου Πεντέλης εάν και εφόσον τίθεται και ο ίδιος υπέρ της άμεσης εφαρμογής στο Δήμο Πεντέλης.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κατάκτηση αυτή δεν ακυρώνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν εδώ και καιρό για την προσχολική αγωγή από τις προσπάθειες ΕΕ-ΟΟΣΑ-κυβέρνησης-ΚΕΔΕ-ιδιωτικού κεφαλαίου στα πλαίσια της λεγόμενης αποκέντρωσης και της λειτουργίας της εκπαίδευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του κινήματος να ακυρώσει αυτά τα σχέδια και να επιβάλει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΟΥ χωρίς όρους και προϋποθέσεις με ταυτόχρονη ένταση των αγώνων και των διεκδικήσεών μας ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί με ικανοποίηση των αιτημάτων μας!

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα όφειλαν να υιοθετήσουν την άμεση και καθολική θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, εξασφαλίζοντας όλα  τα απαραίτητα μέτρα με γενναία κρατική χρηματοδότηση για κτίρια και διορισμούς ώστε όχι μόνο να καλυφθεί οριακά και σε προοπτική τριετίας η υποδοχή όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο αλλά να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση με μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη σε 1 προς 15, δημιουργία νέων νηπιαγωγείων με νέα σύγχρονα κτίρια, μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών, ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών, πλήρη εξοπλισμό των δημόσιων νηπιαγωγείων και διορισμό αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμοι, ψυχολόγοι κλπ).

Διαφωνούμε με  την παραπομπή της εφαρμογής σε 3ετές χρονοδιαγραμμα και στην μη δέσμευση των αναγκαίων κονδυλίων και μέτρων για την χρηματοδότηση της και την αντιμετώπιση όλων των αναγκών.

Δεν αποδεχόμαστε να αποφασίσουμε για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και με τα όρια των μνημονιακών περικοπών και της μη κρατικής χρηματοδότησης. Δεν αποδεχόμαστε να προχωρήσει η εφαρμογή μόνο όπου δεν δημιουργεί ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση αλλά μπορεί να καλυφθεί με τις υφιστάμενες δομές.

Δεν αποδεχόμαστε λογικές τμηματικής εφαρμογής που επιτρέπουν να συνεχίζεται η ύπαρξη διπλού δικτύου – φοίτηση παιδιών 4-5 ετών τόσο στο δημόσιο νηπιαγωγείο όσο και στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και των ιδιωτών.

Δεν αποδεχόμαστε τη λογική που θεωρεί ότι και να μην υπάρχουν υποδομές στο δημόσιο νηπιαγωγείο μπορούν οι ανάγκες της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής να καλυφθούν και από τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Να προσφέρει δηλαδή πελατεία στους ιδιώτες και να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και να επιβαρύνει τους γονείς για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Η Πολιτεία, η κυβέρνηση, το κράτος οφείλει εδώ και τώρα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στην δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική πρόσβαση στη 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και αυτό γίνεται μόνο μέσα στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Αυτό θα διευκολύνει τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων να υποδεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών που οι γονείς τους το επιθυμούν, μετατρέποντας  όλους τους παιδικούς σταθμούς σε βρεφονηπιακούς, με ανάλογη υποδομή και προσλήψεις που θα προκύψουν ως ανάγκη, ώστε να επιδιώξουν να καλύψουν την κοινωνική ανάγκη για  όλα τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρονών, χωρίς τροφεία δίδακτρα και με κατάργηση των voucher  και κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας με κρατική χρηματοδότηση.

 

Δεν υπάρχουν για μας άλυτα προβλήματα για την άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε καμία περιοχή.

 Διεκδικούμε ανυποχώρητα:

 • Άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους της Διεύθυνσης Β΄Αθήνας και ολόκληρης της χώρας.
 • Ενέργειες από την πλευρά της Διοίκησης για ενημέρωση όλων των γονέων για την υποχρέωση τους να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της περιοχής τους στην περίοδο των εγγραφών από1 έως 20 Μαΐου 2018.
 • Να καταργηθεί το όριο των 14 μαθητών για την ίδρυση Νηπιαγωγείου και να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού/νηπίων στο  1/15. Να επανέλθει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας  του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου
 • Λήψη άμεσων μέτρων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν, με άμεση ενοικίαση των αναγκαίων κατάλληλων κτιρίων στις περιπτώσεις εκείνες που δεν επαρκούν τα υπάρχοντα.
 • Άμεσος και συγκεκριμένος προγραμματισμός από τους Δήμους, την ΚΤΥΠ και την Κυβέρνηση για την ανέγερση σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών για Νηπιαγωγεία.
 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί Νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
 • Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
 • Κρατική χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών όλων των Νηπιαγωγείων.

 

Δηλώνουμε ότι  θα μας βρει απέναντι κάθε απόπειρα:

 α. Παραβίασης των ορίων των νηπιαγωγείων και εφαρμογής των τριμελών επιτροπών του ΠΔ 79 με στόχο τη μετακίνηση νηπίων α΄ και β’ ηλικίας

 β. Συμπτύξεων  και συγχωνεύσεων  τμημάτων

γ. Αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα

δ. Εφαρμογής διπλού δικτύου – φοίτηση παιδιών 4-5 ετών τόσο στο δημόσιο νηπιαγωγείο όσο και στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και των ιδιωτών

Δεν υπάρχουν για εμάς αξεπέραστα προβλήματα για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής και Εκπαίδευσης σε κανένα Δήμο στη Β΄Αθήνας και σε όλη τη χώρα.

Δείτε το υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος μας “Ο Περικλής” στις συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών:

Η θέση του  Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.  “ΠΕΡΙΚΛΗΣ” στις τριμερείς επιτροπές των Δήμων ευθύνης  του, σχετικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-2019.

 

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο με τον Νόμο 4521/2018, αποτελούσε ένα κυρίαρχο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια και γι αυτό τον λόγο είναι μια ιστορικής σημασίας κατάκτηση για τον κλάδο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. “Περικλής”, με την παρουσία του Προέδρου του ως μέλους των τριμερών επιτροπών, διεκδικεί:

την άμεση και καθολική εφαρμογή του νόμου 4521/2018, για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σε όλους τους Δήμους ευθύνης του, από το σχολικό 2018-2019.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται και να σταθεί δίπλα στους Δήμους, όπου χρειάζεται. Οι δήμαρχοι  οφείλουν να δημοσιοποιήσουν σαφές  πλάνο με τις ενέργειες τους για την άμεση δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

 

 Καλούμε όλους τους Γονείς των νηπίων και προνηπίων να εγγράψουν από 1 έως 20 Μαΐου του 2018 τα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας μας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:

                Το ΔΣ του  Συλλόγου μας  θα καταγγείλει άμεσα κάθε προσπάθεια,  μη άμεσης και πλήρους εφαρμογής του Νόμου.

Στην κατεύθυνση αυτή η θέση μας στις τριμερείς επιτροπές στις όλους τους Δήμους ευθύνης μας θα είναι:

 1. Από τους Δημάρχους Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου –Χολαργού, Φιλοθέης-Ψυχικού, Βριλησσίων και Πεντέλης-Μελισσίων, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς των συγκεκριμένων Δήμων για ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής και εξεύρεση κατάλληλων αιθουσών για τη στέγαση των νέων τμημάτων όπου δεν υπάρχουν.

Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό με ενοικίαση κατάλληλων χώρων όπου χρειάζεται (απαίτηση των σχετικών κονδυλίων από την Περιφέρεια) και να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.

 1. Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (ιδρύσεις νέων Νηπιαγωγείων, αναβάθμισης  οργανικότητας  Νηπιαγωγείων και ίδρυσης παραρτημάτων), ώστε να εγγραφούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της περιοχής μας όλα τα νήπια και προνήπια ηλικίας 4-5 ετών κατά το σχολικό έτος 2018-2019.
 2. Από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων.

 

 

 

 

 

 

Last modified: 13 Απριλίου 2018

Close