Written by 20:37 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Θεσσαλονίκη: ΜΑΤ, ξύλο και χημικά κατά την επίσκεψη Τσίπρα και Γιούνκερ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

ΓΙΟΥΝΚΕΡ  ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκαν σκηνές που θυμίζουν άλλες εποχές, μαύρες σελίδες στην ιστορία… ΜΑΤ, ξύλο και χημικά στην πορεία ενάντια στον Γιούνκερ.
Η Θεσσαλονίκη ήταν από την Τετάρτη μια αστυνομοκρατούμενη πόλη, κι επειδή οι αστυνομικοί έκριναν ότι ήταν λίγοι στην πόλη, είχαν αποφασίσει πως θα έφερναν ενισχύσεις κι από όμορους νομούς. Όπως κι έγινε.
Την Πέμπτη το πρωί από νωρίς το Μέγαρο Μουσικής ήταν “φρούριο”. Δεν μπορούσε κανείς να πλησιάσει αν δεν είχε διαπίστευση.
Γινόταν διάφορες φιέστες. Ηταν από το πρωί η τριμερούς με Τσίπρα, πρόεδρο της Σερβίας και αργότερα της Βουλγαρίας. Συναντήσεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις Τύπου. Κι από έξω, κιγκλιδώματα, αστυνομία, μέχρι και το λιμενικό έκανε περιπολίες. Ούτε από το δρόμο, αλλά, ούτε κι από τη θάλασσα μπορούσε κάποιος να πλησιάσει.
Και το απόγευμα η αποκορύφωση. Ήταν η αναγόρευση του Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα Νομικής του ΑΠΘ, του αρχιτέκτονα των μνημονίων, τα μέτρα του οποίου ο κόσμος τα είχε καταψηφίσει με 62% στο δημοψήφισμα του 2015. Ποιος θυμάται; Ψηλά καπέλα αυτά για τους κυβερνώντες…
Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται και πρόσωπα και καταστάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν. Που επιμένουν πως “Δε θα λυγίσω αν αυτή την πολιτική δεν την τσακίσω”.
Γιατί στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν αντιδράσεις.

Η συγκέντρωση φοιτητών στη Νομική ΑΠΘ

Στις 17.30 υπήρχε κάλεσμα των φοιτητών στη Νομική Σχολή για διαμαρτυρία ενάντια στην αναγόρευση του Γιούνκερ. “Είναι ανεπιθύμητος στην σχολή μας, στο Πανεπιστήμιο, στην πόλη”.
Οι φοιτητές στις 18.30 έφτασαν στον Λευκό Πύργο και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο

“Ανεπιθύμητος ο Γιούνκερ” ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στην συγκέντρωση του Λευκού Πύργου.
Μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Ενότητας, της ΟΚΔΕ, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, οι φοιτητές, συνταξιούχοι είχαν δώσει ραντεβού στις 18.30 στον Λευκό Πύργο. Ξεκίνησαν στις 18.40 την πορεία με κατεύθυνση το Μέγαρο Μουσικής ώστε να μπορέσουν να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία του Τσίπρα, αλλά και την αναγόρευση του Γιούνκερ.

 

Πρώτο μπλόκο από την αστυνομία λίγα μέτρα παρακάτω

Πριν καν οι διαδηλωτές κάνουν περισσότερα από 800 μέτρα είδαν μπροστά τους το πρώτο μπλόκο. Κλούβες των ΜΑΤ είχαν κλείσει το δρόμο.


Με το πρώτο “κιχ” έπεσαν χημικά

Τα ΜΑΤ είχαν μια εντολή και φάνηκε ξεκάθαρα. Να μην περάσει κανείς και να μη χαλάσει η φιέστα.

Οταν λοιπόν οι διαδηλωτές έφτασαν στο ύψος του σινέ Ναταλί, ούτε καν δηλαδή, στο Μακεδονία Παλλάς, είδαν μπροστά τους τις πρώτες κλούβες να κλείνουν το δρόμο. Και φυσικά παραταγμένα ΜΑΤ.

Στην πρώτη προσπάθεια των διαδηλωτών να περάσουν, έπεσαν τα πρώτα χημικά. Τα μάτια έτσουζαν, ο λαιμός έκαιγε, η ανάσα ήταν δύσκολη.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν ξανά. Ξανά λοιπόν χρήση χημικών. Μάλιστα, ήμασταν μάρτυρες όπου η μπουκάλα με το χημικό είχε τελειώσει και ο αστυνομικός την κουνούσε μήπως και βγάλει λίγο ακόμη.

Κι άλλη προσπάθεια να σπάσει ο κλοιός, το ίδιο σκηνικό. Και μάλιστα, επειδή χρειαζόμασταν πλάνα έτσι ώστε να υπάρχουν τα βίντεο και κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει τα γραφόμενα, είχαμε σκαρφαλώσει – αφού την πρώτη φορά που προσπάθησαν οι διαδηλωτές να περάσουν, ήμασταν πίσω από την πρώτη γραμμή για να καταγράψουμε και στην απώθηση των ΜΑΤ με τα χημικά και το ξύλο, πέσαμε (οι διαδηλωτές μας σήκωσαν γρήγορα)- είδαμε και τις ενισχύσεις να έρχονται.

Χημικα και στον επάνω δρόμο, στην Β. Ολγας, στο ύψος του δημαρχείου

Φεύγοντας από εκεί, η πορεία κατευθύνθηκε στον επάνω δρόμο και έπειτα από λίγα μέτρα και πάλι αστυνομία…και πάλι κλούβες έκλειναν τον δρόμο.

Και τα χημικά, όπως και το ξύλο δεν άργησαν. Και πάλι προσπάθεια από τους διαδηλωτές να περάσουν και πάλι τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών. Κι όχι μια φορά, αλλά ξανά και ξανά.

Επεισόδια, ξύλο και χημικά έξω απο την ΕΡΤ3

Φτάνοντας η πορεία έξω από την ΕΡΤ3 , διαδραματίστηκαν απίστευτα σκηνικά. Πρώτα πρώτα τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, μπροστά στη μισή πόρτα της ΕΡΤ3.

Επειδή δεν ήταν έτοιμοι και διαδηλωτές προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό, δούλεψαν αμέσως τα χημικά. Σπρωξίματα και ξύλο.Η πόρτα της ΕΡΤ3 μέχρι εκείνη τη στιγμή κλειστή. λίγα λεπτά αργότερα άνοιξε και μαζί με διαδηλωτές περάσαμε μέσα και καταγράψαμε την άρνηση της διοίκησης να μεταδώσει ζωντανά τηλεοπτικό μήνυμα ενάντια στην επίσκεψη του Γιούνκερ.

 

Δεν ήθελε όπως γίνεται κατανοητό η διοίκηση της ΕΡΤ3 να χαλάσει η φιέστα… Μη φανούν και κακοί και λογοδοτήσουν… Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε, είναι πως, και δημοσιογράφος και κάμεραμαν της ΕΡΤ3 και μάλιστα από τα παιδιά που έδωσαν αγώνες στα χρόνια του “μαύρου” ήταν δίπλα μας και κατέγραφαν καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας. Άλλο ορισμένοι εργαζόμενοι, που προσπαθούν ακόμη και δίνουν τον αγώνα τους μέσα στην ίδια την ΕΡΤ κι άλλο η διοίκηση και οι αποφάσεις της.

Ενώ είχε αποφασιστεί πως τελείωσε και οι διαδηλωτές που ήταν μέσα στην ΕΡΤ είχαν ετοιμαστεί να φύγουν, ξαφνικά τα ΜΑΤ αποφάσισαν τελείως εκδικητικά να κάνουν για άλλη μια φορά χρήση χημικων και να αποκλείσουν την έξοδο, αλλά, και είσοδο των διαδηλωτών.

Για πολύ ώρα υπήρχαν εγκλωβισμένοι διαδηλωτές εντός της ΕΡΤ και 120 αστυνομικοί να είναι μπροστά στην είσοδο και παραταγμένοι σε δύο σειρές.

Περίπου στις 22.00 αποφάσισαν να υποχωρήσουν και οι διαδηλωτές να καταφέρουν να βγουν από το κτίριο.

Τα ΜΑΤ απώθησαν και τους οπαδούς του Ηρακλή
Οι οπαδοί του Ηρακλή είχαν συγκέντρωση στο Καστάνειο στις 18.30 για να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς το Μέγαρο Μουσικής για διαμαρτυρία προς τον Τσίπρα.
Η μηχανοκινητη πορεια τους δεν επιτράπηκε και όταν προσπαθησαν να κατεβουν πεζοι απο Αγ.Δημητριου προς το Μεγαρο τους απώθησαν από μπλοκο των ΜΑΤ στο υψος Ν.Εγνατια με Μαρτιου.

πηγή: https://newreport.gr/

Last modified: 14 Ιουλίου 2017

Close