Written by 11:58 Αρχική Σελίδα

Συνέλαβαν και χτύπησαν απεργούς στον Ιανό και στο Α.Τ Ακροπόλεως

 

Τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς που υπερασπίζονταν την κυριακάτικη αργία έξω από τον Ιανό

Με μερικές διμοιρίες ΜΑΤ αντιμετωπίστηκαν οι απεργοί-εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός στην οδό Σταδίου.

4 προσαγωγές από την αστυνομία.

 

Embedded image permalink

Τα ΜΑΤ έξω από τον Ιανό μετά τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Embedded image permalink

 

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Σε επτά συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τέσσερις συνελήφθησαν το μεσημέρι έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ κατά τη διάρκεια απεργιακής συγκέντρωσης του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής  (ΣΥΒΧΑ),  όταν τα ΜΑΤ διέλυσαν τη συγκέντρωση με ξύλο και χημικά.  Δύο από τους συλληφθέντες είναι περαστικοί, πατέρας και γιος, που περνούσαν τυχαία από το σημείο και χτυπήθηκαν επίσης.

Άλλοι τρεις έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως πριν τις 4.00 το απόγευμα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης.  Οι δύο από τους απογευματινούς συλληφθέντες, που σύμφωνα με μαρτυρίες χτυπήθηκαν και σύρθηκαν βίαια μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα, είναι συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων της WIND και της NOKIA-Siemens, που συμμετέχουν στο «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας».  Οι συλληφθέντες θα περάσουν από τον εισαγγελέα τη Δευτέρα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, μετά από μήνυση της εμπορικής διευθύντριας του ΙΑΝΟΥ για παρεμπόδιση της λειτουργίας του καταστήματος. Μολονότι το σωματείο προχώρησε σε μήνυση κατά της εμπορικής διευθύντριας για ψευδή καταμήνυση, μέχρι στιγμής η ίδια δεν έχει προσαχθή. Οι τρεις απογευματινοί συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ οι αλληλέγγυοι αποχώρησαν από το Α.Τ. Ακροπόλεως φωνάζοντας συνθήματα.

Το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ εξέδωσε ανακοίνωση, στο οποίο καταγγέλλει «φαινόμενα βίας  και ασυδοσίας», κατηγορώντας το ΣΥΒΧΑ ότι στοχοποίησε επιλεκτικά τον ΙΑΝΟ χωρίς να κλείσει άλλα βιβλιοπωλεία. Ωστόσο απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και έξω από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Πάντως βία και ασυδοσία υπήρξε  από την πλευρά των ΜΑΤ, που επιτέθηκαν απρόκλητα όχι μόνο σε συγκεντρωθέντες αλλά και σε περαστικούς..Χτυπημένοι είναι και οι συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ ενδέχεται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με την εξέταση γιατρού, φέρουν κακώσεις στο κεφάλι και σημάδια στο σώμα, ενώ βαρύτερα τραυματίας είναι ο Στέφανος Μάλαμας, συνδικαλιστής του σωματείου εργαζομένων της WIND. Στο Α.Τ. Ακροπόλεως αλλά και στη ΓΑΔΑ βρέθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την επέμβαση των ΜΑΤ στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και τις συλλήψεις απεργών, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης που επικρατούν στην επιχείρηση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα μας για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, τα τελευταία χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση το 2014 έχουμε δώσει μια σειρά από μεγάλες μάχες ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Το τι παίζεται είναι πλέον γνωστό σε όλους μας. Το τι επιδιώκεται από το κράτος και τους εργοδότες (ακόμα και οι όποιες κόντρες ανάμεσά τους), το σιγοντάρισμα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, το ποιες είναι οι επιπτώσεις στη ζωή μας, το τι οφείλουμε να κάνουμε εμείς ως εργαζόμενοι… Τα έχουμε γράψει σε τόσες και τόσες προκηρύξεις. Και ακόμα και οι πιο «εξωπραγματικές» προβλέψεις/εκτιμήσεις μας –έτσι χαρακτηρίζονταν τα όσα ανά καιρούς γράφαμε, όπως πχ ότι στόχευαν στην ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (βλ. «52 Κυριακές»)– βλέπουμε να είναι πλέον κομμάτι της ζοφερής εργασιακής πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα. Και βέβαια πολλοί από εμάς έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει το να σου επιβάλλουν να δουλεύεις Κυριακάτικα. Βέβαια, από την άλλη, πολλοί από εμάς έχουν βιώσει και το τι σημαίνει να αντιστέκεσαι απέναντι στην επιβολή αυτή, όπως άλλωστε και απέναντι σε ότι συνιστά κατρακύλα στον εργασιακό μεσαίωνα.

Και δε θα κάνουμε πίσω ούτε απέναντι στη μεθόδευση (μέσω τροπολογίας σε νόμο που ψηφίστηκε χθες) για άνοιγμα των καταστημάτων και την Κυριακή 28 Δεκέμβρη. Για μια 8η Κυριακή! Για μια τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μετά την 14η Δεκέμβρη και την 21η Δεκέμβρη (η οποία εδώ και χρόνια πολλά αποτελεί το όριο που γίνεται -στην πράξη- «αποδεκτό» από την πλευρά μας, και πέρα από το οποίο δεν κάνουμε «ούτε βήμα πίσω»).Μια τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μέσα στην εορταστική περίοδο που οι ρυθμοί δουλειάς είναι ούτως ή άλλως εξοντωτικοί! Σε παλιότερη ανακοίνωσή μας σημειώναμε ότι «το εν ισχύ μέτρο των 7 Κυριακών του χρόνου πέρα από το ότι από μόνο του συνιστά σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα και τη ζωή μας, αφήνει πάντα ανοιχτό το ¨παράθυρο¨ και για ακόμα περισσότερες Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά».

Η συνέχιση και το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όπως άλλωστε και του αγώνα ενάντια στη συνολική επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε, είναι στο χέρι όλων μας, όλων των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα, όλων των συναδέλφων μας, όλου του κόσμου του αγώνα.

Η απάθεια και η μοιρολατρία δυσχεραίνουν διαρκώς τη θέση μας και τους όρους της εκμετάλλευσής μας. Η οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς μας, ηαλληλεγγύη μεταξύ μας και η συλλογική αντίστασή είναι η μόνη λύση. Και είναι και μια καλή βάση και για τον αγώνα μας ακόμα και για την ολοκληρωτική κατάργηση της εκμετάλλευσή μας.

Όλα συνεχίζονται…

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΔΕΚ. 2014 :: ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ ΚΙ 8, ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟ

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ
ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΚΑΤΩ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ!

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

Last modified: 28 Δεκεμβρίου 2014

Close