Written by 20:52 Slider, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης! Όλοι στη Γενική Απεργία 4 Φλεβάρη

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 26

Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου     μας, ΔΟΕ 

 

Θέμα: Όχι  στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Όχι στη διάλυση της κοινωνικής

                  ασφάλισης!

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας ψήφισης άλλου ενός  αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου σε συνέχεια των προηγούμενων εκτρωμάτων έχει μπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε πλήρη συμπόρευση με την αντιπολίτευση , η οποία επίσης ψήφισε το 3ο μνημόνιο, καθώς και με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και τα πιο ισχυρά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου που έχουν «δέσει» τον λαό με τα Μνημόνια. Σκοπός του, η συνέχιση της διάλυσης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που είναι δικαίωμα των πολιτών -εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Η Ασφάλιση αποτελεί γι’αυτούς βάρος και κόστος που μειώνει τα κέρδη. Αλλά όχι μόνο. Με τη συνειδητή απαξίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Συντάξεων και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας εκπληρώνουν άλλο έναν πόθο όσων επέβαλαν και στηρίζουν τα μνημόνια, την αποχώρηση του Δημοσίου από άλλο ένα πεδίο της οικονομίας για να αφήσει «χώρο» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προσφέροντας χρυσές ευκαιρίες στα αρπαχτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Μετατρέποντας την Ασφάλιση αλλά και την Υγεία από κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα σε πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης, υπόθεση των λιγότερων και όσων μπορούν!

Με το νομοσχέδιο αυτό γενικεύεται και κλιμακώνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης.
Συνεχίζοντας την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού επιβάλλεται ένας πραγματικός  ρατσισμός απέναντι στη νέα γενιά που την «αξιολογούν» για μια σύνταξη των 170 ευρώ, ένα μισθό των 300 ευρώ και  μια δουλειά 5μηνίτη ,όταν τη βρίσκει, μέσα στην ασφυξία της ανεργίας  και της μετανάστευσης. Ετοιμάζουν σε όλο το λαό «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου» σε νοσοκομεία αποθήκες ανθρώπων.

Η πρώτη και πιο ισχυρή δόση των αλλαγών θα περιλαμβάνει συνοπτικά 10 μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2016:

 1. Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα ξαναϋπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
 2. Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Τα νέα ποσά για τις κατώτερες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.
 3. Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.
 4. Δραματική αύξηση εισφορών για ασφάλιση και υγεία, που οδηγεί και σε μεγάλη μείωση μισθών.
 5. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
 6. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
 7. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
 8. Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.
 9. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο.
 10. Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση θα φέρει και την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο! Αλλά μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, μια αγωνιώδης προσπάθεια να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων και την μετατροπή της χασούρας τους σε δημόσιο χρέος. Τις τράπεζες προσπαθούν επανειλημμένως να τις διασώσουν ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολιτικοί της σύμμαχοι και οι «δανειστές» έχουν αποφασίσει να μας τελειώσουν. Ετοιμάζονται να δώσουν άλλη μια χαριστική βολή στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, σε συνδυασμό με την επίθεση στους φτωχομεσαίους αγρότες και τη συγκρότηση του Ταμείου πλήρους εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας , που ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Έχουν ακέραια την ευθύνη της κοινωνικής λεηλασίας!  Τα ίδια ψέματα έλεγαν στο λαό, με τα ίδια ακριβώς λόγια με όλους τους προηγούμενους. Ότι θα βγούμε από τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα! Ότι κόβουμε συντάξεις για να τις σώσουμε! Ότι απολύουμε για να έρθουν δουλειές! Ότι εφαρμόζουμε «παράλληλο» πρόγραμμα για το μοίρασμα της φτώχειας. Και ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία των «θυσιών». Και έχουν περάσει 7 «μαύρα» χρόνια εργατικού εξανδραποδισμού.

Απέναντι στη συναίνεσή τους για την καταστροφή μας απαντάμε με μαζικό, λαϊκό ξεσηκωμό. Δεν πρέπει να φοβηθούμε. Δεν ζητάμε «δικαιοσύνη στην εξαθλίωση». Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.
Να σώσουμε το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας!

 • Καλούμε όλες και όλους να ενημερωνόμαστε και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Να ενημερωνόμαστε εμείς αλλά και να ενημερώνουμε τους γύρω μας καθώς με τα ψέματα των πολιτικών ηγεσιών αλλά και την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ  προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να παραπλανήσουν
 • Καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό ΑΜΕΣΑ. Η «διαπραγμάτευση»  αποτελεί  εμπαιγμό. Η «διαπραγμάτευση» θα φέρει και νέα επιδείνωση. Το γνωρίζουμε. Το ζήσαμε με την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Χρειαζόμαστε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Σε έναν αγώνα πραγματικό αγώνα κι όχι σε έναν αγώνα για την τιμή των όπλων.
 • Για να μπλοκάρουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο και κάθε αντιλαϊκή επιλογή. Να αναπτυχθεί καυτό έδαφος οργής που θα δυσκολέψει την ψήφιση του νόμου.
 • Για να ανατρέψουμε την κανιβαλική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνηση που εφαρμόζει την ίδια πολιτική.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίζουμε:

 • Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας
 • Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη 2016.
 • Κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη πανεργατική απεργία τις ημερομηνίες κατάθεσης προς συζήτηση στην βουλή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και  με όλα τα μέσα στη συνέχεια για την αποτροπή ψήφισης του.
 • Τοπικός συντονισμός με ΕΛΜΕ-Σωματεία-Συλλόγους γονιών-Λαϊκές Συνελεύσεις και συλλογικότητες
 • Πανό-αφίσες-κάθε μορφή κοινοποίησης των αιτημάτων μας. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες των ειδικοτήτων (εικαστικοί, θεατρολόγοι, πληροφορικής κ.λπ.) με τον πρωτότυπο τρόπο τους να συμβάλλουν αποφασιστικά στην έκδοση των υλικών
 • Κοινό μέτωπο, συντονισμός εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς.
 • Συμμετοχή του Συλλόγου μας στον Συντονισμό των πρωτοβάθμιων  σωματείων, για τη μάχη ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
 • Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
 • Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.
 • Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης  αποκλειστικά Δημόσιο.
 • Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

 

Άμεσα, το κίνημα απαιτεί:

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
 • Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασφάλιση.
 • Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:

 • Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: πλήρη διαγραφή του χρέους.
 • Από τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.
 • Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.
 • Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).
 • Από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι’ αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο από ευρώ και ΕΕ.
 • Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί.

                              Να μην παραιτηθούμε από τη ζωή μας!

           Να μην παραδώσουμε την ασφάλιση μας στα νύχια των αρπαχτικών!

 

Ενάντια στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που προσπαθούν να επιβάλλουν  Ε.Ε και ΔΝΤ στη  χώρα μας με τη συνδρομή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, ενάντια στην πολιτική που φορτώνει την οικονομική κρίση του συστήματος  στους ώμους του κόσμου της εργασίας, του ενεργού και του απόμαχου, η απάντηση είναι:

 

                Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας, στην αντίστασή μας.

Όλοι στη Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη

 

                                                        Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

                           Η Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας          

                  Άννα Μάγια Σταυροπούλου                        Γεωργία Γιανναρά

 

 

 

Last modified: 2 Φεβρουαρίου 2016

Close