Written by 20:14 Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής κινητοποίηση την Δευτέρα 5/10 για τις ισχνές τοποθετήσεις ειδικοτήτων

 

σχολειο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
  Αγ. Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. 1332Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας 

 

 

Θέμα: Κάλεσμα σε κινητοποίηση την Δευτέρα 5-10-2015 για τις ισχνές τοποθετήσεις ειδικοτήτων

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Πέμπτη 1-10 ανακοινώθηκαν από το Υ.Π.Ε.Θ. τοποθετήσεις αναπληρωτών ειδικοτήτων απαραίτητων για την λειτουργία των σχολείων Ε.Α.Ε.Π. για όλη την Ελλάδα.

Όλη την Ελλάδα;

Μάλλον όχι. Όπως πληροφορηθήκαμε από το Δελτίο τύπου συλλογικοτήτων που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στο Υ.Π.Ε.Θ. αλλά και τις ίδιες τις δηλώσεις του Υπουργού Νίκου Φίλη, από τις τοποθετήσεις αυτές βάση ευρωπαϊκής ρήτρας εισοδηματικών κριτηρίων (!) εξαιρούνται οι περιοχές της Αττικής, της Δυτικής Μακεδονίας και το Αιγαίο καθότι έχουν συγκλίνει εισοδηματικά βάση των στάνταρντς της Ε.Ε.. Δηλαδή στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων η Ε.Ε. θεωρώντας ότι οι περιοχές αυτές ευημερούν τις αποκλείει από τις τοποθετήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Στην Διεύθυνσή μας συγκεκριμένα καλύπτεται λιγότερο από  το 1/5 των πραγματικών αναγκών. Τα σχολεία μας είναι άδεια, το πρόγραμμα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στο σύνολο του, χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων. Καταρρίπτεται πλήρως η έννοια της ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Τα σωματεία των θιγόμενων κλάδων (ΠΕΣΥΘ, Εικαστικοί, Μουσικολόγοι, κ.α.) καλούν σε νέα κινητοποίηση στο Υ.Π.Ε.Θ. την Δευτέρα 5-10 και ώρα 10:00 με κύριο αίτημα την ανάκληση των  ισχνών τοποθετήσεων και την επανάληψη της διαδικασίας σε μια φάση πρόσληψης αναπληρωτών με ικανοποίηση των πραγματικών κενών ανά την Ελλάδα.

Ο σύλλογός μας συμμετέχει στην κινητοποίηση και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων.

Όλοι και όλες Δευτέρα 1-10-2015 στις 10:00 στο Υ.Π.Ε.Θ.

Η παιδεία είναι δικαίωμα!

                                     Για το Δ.Σ. του Συλλόγου                           

          Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                             

         Μαρία Κολόζη                                                      Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

 Επισυνάπτεται το Δελτίο τύπου των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Παρασκευής.

 

Δελτίο Τύπου

 

Σήμερα 2-10-2015 πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υ.Π.Ε.Θ. από θιγόμενους από τις χθεσινές ισχνές προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, συναδέλφους των κλάδων ΠΕ 32, ΠΕ 18.41, ΠΕ 11 ,ΠΕ 16.01, ΠΕ 19-20, ΠΕ 08 και ΠΕ 06. Στην συγκέντρωση συμμετείχε και ο Π.Ε.ΣΥ.Θ.. Εκπρόσωποι των κλάδων και του Π.Ε.ΣΥ.Θ. συναντήθηκαν με τον ειδικό σύμβουλο του Υπουργού Παιδείας, Παναγιώτη Κατσαρό. Συγκεκριμένα η αντιπροσωπία συζήτησε μαζί του τα παρακάτω:

Χθες 1-10-2015 ανακοινώθηκαν από το Υ.Π.Ε.Θ. 1574 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τα σχολεία ΕΑΕΠ. Οι προσλήψεις αυτές είναι πλήρως αναντίστοιχες με τα λειτουργικά κενά των σχολείων ΕΑΕΠ, 1380 σχολεία στο σύνολό τους ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα και με βάση το ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονται μόνο μέσω ΕΣΠΑ,  και με βάση ρήτρα εισοδηματικών κριτηρίων, η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και το Αιγαίο εξαιρούνται από την υλοποίηση του συγκεκριμένου άξονα όπως επιβεβαιώνει και ο Υπουργός με σημερινές δηλώσεις του.

Η συγκεκριμένη ρήτρα ουδέποτε ετέθη από το Υπουργείο σε γνώση των εκπαιδευτικών και μάλιστα των αναπληρωτών που φέτος έκαναν αιτήσεις δύο φορές για ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών. Οι περιοχές αυτές γίνεται προσπάθεια να  καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο (β΄ φάση αναπληρωτών) από άλλους πόρους (κρατικό προϋπολογισμό και Π.Δ.Ε.) που όμως όπως γλαφυρότατα αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο του Υ.Π.Ε.Θ. δεν έχουν πάρει ακόμα σχετική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Έγινε ξεκάθαρο ότι είτε  σε α, είτε σε β΄ φάση  το Υ.Π.Ε.Θ. αδυνατεί  να καλύψει το σύνολο των αναγκών των σχολείων, είτε με ΕΣΠΑ, είτε με ΠΔΕ είτε με κρατικό προϋπολογισμό.

Το αποτέλεσμα είναι συνάδελφοι με χρόνια προϋπηρεσίας να βρίσκονται είτε εκτός προσλήψεων, είτε μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και φυσικά τα σχολεία να μείνουν άδεια από εκπαιδευτικούς απαραίτητους για την λειτουργία τους.

Απαιτήσαμε :

 • άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγιναν στην 1-10.
 • επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων.
 • να ξεκαθαρίσει το Υ.Π.Ε.Θ. τι σκοπεύει να κάνει με τα χιλιάδες κενά που αφήνει ακάλυπτα ανά την Ελλάδα, με τα σχολεία ΕΑΕΠ που προκειμένου να λειτουργήσουν χρειάζονται πληθώρα ειδικοτήτων.
 • μαζικούς μόνιμους διορισμούς με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια οι μόνιμοι ΝΟΜΑΔΕΣ ανά την Ελλάδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ελληνικών Δημόσιων Σχολείων.
 • την τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά τις προσλήψεις των τριτέκνων, 20 % ανά φάση πρόσληψης και όχι συνολικά.
 • την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και για τις χρονιές 2010-2012.
 • την δυνατότητα τροποποίησης της αίτησης όσον αφορά τις περιοχές δεδομένου ότι διαχρονικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέκρυπτε ότι το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) εξαιρεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια περιοχές της Ελλάδος- περιοχές που πλήττονται από την κρίση.

 

Σε όλα τα παραπάνω οι απαντήσεις που λάβαμε από τον εκπρόσωπο του Υπουργού μετά από συνεννόηση με το γραφείο του Υπουργού ήταν απαράδεκτες και προσβλητικές για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και πρώτα απ’όλα τους μαθητές μας και τους γονείς τους:

 • Κάνοντας ουσιαστικά έναν ευθύ εκβιασμό αρνήθηκαν την ανάκληση των τοποθετήσεων. Επιλέγουν εφόσον δεν έχουν λάβει έγκριση για τις απαιτούμενες για τις περιοχές αυτές πιστώσεις να καλύψουν τώρα λιγότερο από το 1/5 των πραγματικών αναγκών.
 • Οι εγκρίσεις από άλλους πόρους (ΠΔΕ και κρατικό προϋπολογισμό) δεν έχουν εγκριθεί οπότε είναι σαφές πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατανομή τους ανά κλάδο και άρα σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων.
 • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για διορισμούς. Οι προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού θα έχουν στο κέντρο της θεματολογίας τους τους αναπληρωτές και όχι τους μόνιμους διορισμούς.
 • Η τήρηση της νομιμότητας στους τρίτεκνους δεν θα τηρηθεί!
 • Το πολυνομοσχέδιο ΘΑ περιλαμβάνει την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για το 2010-2012.
 • Ουδεμία τροποποίηση θα γίνει σε αιτήσεις.

Καταγγέλουμε το Υ.Π.Ε.Θ. που με την τακτική του αυτή, υπηρετώντας πλήρως τις νεομνημονιακές δεσμεύσεις και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση. Αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και τα υποβιβάζει σε παιδοφυλακτήρια.

Καλούμε σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 5-10 και ώρα 10:00 στο Υ.Π.Ε.Θ.

Απαιτούμε:

 • άμεση ανάκληση των τοποθετήσεων που έγινα την 1-10.
 • επανάληψη της διαδικασίας σε μία φάση πρόσληψης με άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων.
 • ΑΜΕΣΗ συνάντηση με τον Υπουργό.

Καλούμε την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν θέση και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα και να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ζητούμε από την ΑΣΓΜΕ και τις ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων να υιοθετήσουν το σύνολο των αιτημάτων μας και να παρίστανται την Δευτέρα στην κινητοποίηση.

Η παιδεία είναι δικαίωμα.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται…

…ΚΑΤΑΚΤΙΩΝΤΑΙ!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων- Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί

 

Last modified: 4 Οκτωβρίου 2015

Close