Written by 15:33 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: κινητοποίηση στη Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας 26/8 στις 9.30. Ανακοίνωση ΔΟΕ & ΑΔΕΔΥ

 

κιμωλί

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή, 25 Αυγούστου  2016
Αρ. Πρωτ.:106Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου     μας, Σύλλογος Π.Ε. Αμαρουσίου, Σύλλογος Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» ΔΟΕ 

ΘΕΜΑ: : Όχι στις πραξικοπηματικές διαδικασίες του Υπουργείου Παιδείας για περικοπές και μετακινήσεις με τις λειτουργικές υπεραριθμίες ερήμην των εκπαιδευτικών.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Β΄Αθήνας την Παρασκευή 26 Αυγούστου ώρα 9.30μ.μ. όπου καλείται σε συνεδρίαση το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Παιδείας με κατεπείγουσα εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να συνεδριάσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου, έτσι ώστε μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη να γίνει η «διαδικασία αποσπάσεων πλεοναζόντων εκπαιδευτικών».Σε περίπτωση αδυναμίας συνεδριάσεων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τονίζεται ότι η διαδικασία τοποθετήσεων πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Αυγούστου με απόφαση των Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Με την εγκύκλιο αυτή, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί με πραξικοπηματικό τρόπο και φέρνοντας τους εκπαιδευτικούς προ τετελεσμένων γεγονότων, να υλοποιήσει την εγκύκλιο για το «Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο», και το « Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο » με στόχο την ελαχιστοποίηση των κενών έτσι ώστε να μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών, να δημιουργηθούν τεχνητά «πλεονάσματα» εκπαιδευτικών προς μετακίνηση, κάτι που η εγκύκλιος το αναφέρει καθαρά. Μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη σκοπεύει να έχει « ρυθμίσει », ερήμην των εκπαιδευτικών, υπολογίζοντας με «λογιστικό τρόπο», τις ανάγκες των σχολικών μονάδων , χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι σύλλογοι διδασκόντων να εκτιμήσουν και να καθορίσουν τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των Σχολείων και των Νηπιαγωγείων .

Με τα σχολεία κλειστά και με μόνη βάση δεδομένων το my school και τα δεδομένα του Ιουνίου, πριν οριστικοποιηθούν τα τμήματα με τις μεταγραφές, πριν διαπιστωθούν υπεράριθμα τμήματα που θα προκύψουν, πριν καταγραφούν όλες οι ανάγκες του σχολείου επιδιώκουν να προχωρήσουν σε διαπίστωση και χαρακτηρισμό λειτουργικών υπεραριθμιών των σχολικών μονάδων της Δ/νσης.
Λειτουργώντας πραξικοπηματικά και αιφνιδιαστικά και μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να αποφύγει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και να ξεγελάσει τους γονείς και την κοινωνία παρουσιάζοντας μια πλασματική εικόνα των σχολείων με την έναρξη των μαθημάτων, όπου υποτίθεται ότι «όλα θα λειτουργούν κανονικά».

Ωστόσο η πραγματικότητα ειναι εντελώς διαφορετική: Μέσα σε ένα τοπίο πραγματικής διάλυσης του Σχολειου και του Νηπιαγωγείου θα επιχειρήσει τη λειτουργία τους με όσο
γίνεται λιγότερο προσωπικό και με απόλυτη ευελιξία στη διαχείριση των εκπαιδευτικών, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών. Οι Υ.Α. γαι το νέο Ενιαίο Δημοτικό και το νέο Ενιαίο Νηπιαγωγείο σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους της κυβέρνησης και του Υπουργείου εξυπηρετούν την υλοποίηση αυτών των στόχων σε εφαρμογή των δεσμεύσεων για τις περικοπές στην εκπαίδευση που έχουν συμφωνήσει με το Μνημόνιο και τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας:

 Καλεί τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς και τα Δ.Σ. και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των άλλων δύο Συλλόγων της Β΄ Αθήνας, Αμαρουσίου και «Γ. Σεφέρης» σε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Β΄Αθήνας την Παρασκευή 26 Αυγούστου ώρα 9.30μ.μ. όπου καλείται σε συνεδρίαση το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας, προκειμένου σύμφωνα και με την απόφαση της 85ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ να ακυρώσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

 Συμμετέχει και καλεί όλους τους συναδέλφους σε κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας που διοργανωνει η ΔΟΕ την Παρασκευή 26 Αυγούστου και ώρα 12.00, με αίτημα την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος                                                                         Η Γεν. Γραμματέας

Άννα Μάγια Σταυροπούλου                                                 Γεωργία Γιανναρά

 

Αρ. Πρωτ. 760 Αθήνα 258/2016

Προς

1. Τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη

2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών  Π.Ε.

Θέμα: Να αποσυρθεί τώρα η πραξικοπηματική εγκύκλιος για τις συνεδριάσεις Π.Υ.Σ.Π.Ε. και τον καθορισμό των λειτουργικών κενών με βάση τις Υ.Α. που διαλύουν το  δημόσιο σχολείο

   Η σχολική χρονιά που αρχίζει το Σεπτέμβριο αποτελεί μεγάλο επικοινωνιακό και μόνο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

   Έτσι παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια παιδεία και ειδικά αυτά που αφορούν την πρόσληψη αναπληρωτών μειώνονται διαρκώς, όλες οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας επικεντρώνονται στην κάλυψη των κενών στα σχολεία με την έναρξη των μαθημάτων. Πέρα από το επικοινωνιακό τρυκ ότι όλες οι δηλώσεις έχουν ως αναφορά μόνο το βασικό ωράριο και όχι το ολοήμερο, η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να κάνει την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς να ξεχάσουν ότι η προσπάθεια ομαλής  έναρξης στηρίζεται αποκλειστικά στην «αναμόρφωση» του ωρολογίου προγράμματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία ως μοναδικό στόχο είχε και έχει τη δραστική εξοικονόμηση ωρών των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών ώστε να ελαχιστοποιηθούν, όσο είναι δυνατό, οι ανάγκες σε προσλήψεις εκπαιδευτικών. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έγιναν ορατά με το ιστορικά χαμηλό αρνητικό ρεκόρ στην ικανοποίηση των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών.

   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στις μεθοδεύσεις αυτές με  δυναμικές κινητοποιήσεις και η 85η Γ.Σ. κάλεσε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις συνεδριάσεις των Π.Υ.Σ.Π.Ε. στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.

   Τώρα το Υπουργείο Παιδείας έρχεται με την πραξικοπηματικού χαρακτήρα εγκύκλιό του με αριθμ. πρωτ.  135933/E1/23-8-2016 και θέμα «Προγραμματισμός άμεσων ενεργειών προς τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες»   καλεί τα Π.Υ.Σ.Π.Ε.:

 «να συνεδριάσουν το αργότερο έως την Τρίτη 30/08 στις 14:00, προκειμένου να αποφασίσουν για την  τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 11 και 12 του ΠΔ  1/2003 (Α΄ 1), σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος «my school» υποχρεωτικά σε πραγματικά λειτουργικά κενά και λαμβάνοντας υπ’όψιν την α΄ και β΄ ανάθεση των εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και την αρ. Φ.12/657/70691/Δ1/26.4.2016 (Β΄1324)   ΥΑ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Εξαιρετικά, σε περίπτωση αδυναμίας συνεδρίασης των υπηρεσιακών συμβουλίων ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ, η κατά τα ανωτέρω  προσωρινή τοποθέτηση των εκπαιδευτικών θα διενεργηθεί το αργότερο έως την Τρίτη 30/8  στις 14:00, με απόφαση των οικείων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,..»

   Είναι σαφής ο στόχος του Υπουργείου. Να υπολογιστούν «πλεονάζοντες συνάδελφοι» εδώ και τώρα (όταν όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό πρακτικά και λειτουργικά μετά την 1η Σεπτεμβρίου) στη βάση των υπουργικών αποφάσεων και την εγκύκλιο για το Ενιαίο Ολοήμερο που αλλάζουν άρδην τη λειτουργία και τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, έξω από τα όρια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

   Η πολιτική ηγεσία με τα σχολεία κλειστά και με τους συναδέλφους σε διακοπές, δίχως να έχει καταγραφεί η πραγματικότητα στα σχολεία προσπαθεί, κατά την προσφιλή της τακτική, να αιφνιδιάσει και να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων.

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή πολιτική που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας. Είχαμε τονίσει σε ανακοίνωσή μας από τις 15-6-2016 ότι τόσο η Υπουργική Απόφαση για τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου όσο και οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, είναι παράνομες». Είναι ευνόητο ότι και όλοι οι υπολογισμοί των οργανικών και λειτουργικών κενών που στηρίζονται στα παραπάνω δεν είναι δυνατό και δεν πρέπει να αναγνωριστούν από τον Κλάδο.

   Οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. απαντούν δυναμικά μέσα από τις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η  Γ.Σ. του Κλάδου.

   Καλούμε τους αιρετούς των Π.Υ.Σ.Π.Ε. να καταγγείλουν την απαράδεκτη διαδικασία και να μην την νομιμοποιήσουν. Καλούμε, επίσης, τα διορισμένα μέλη των Π.Υ.Σ.Π.Ε. (εάν αισθάνονται  κομμάτι του Κλάδου και όχι κυβερνητικά στελέχη) να μη συναινέσουν στην εσπευσμένη πραγματοποίηση συνεδριάσεων για τον καθορισμό των λειτουργικών κενών, να μην αποδεχτούν τον καθορισμό με βάση τις αντιεκπαιδευτικές και παράνομες μεθοδεύσεις του Υπουργείου  Παιδείας και να μπλοκάρουν τις διαδικασίες ακόμη και με την παραίτησή τους. Το ίδιο καλούμε και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να πράξουν. Οφείλουν να σεβαστούν το δημοκρατικό τους ρόλο ως πρόεδροι των υπηρεσιακών συμβουλίων και να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις μόνοι τους, αγνοώντας τον κλάδο.

   Οι αιρετοί θα πρέπει να υπολογίσουν και να αποστείλουν στους Συλλόγους και τη Δ.Ο.Ε. τα κενά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τους αιρετούς πρέπει να μπλοκάρουν όλες τις προσπάθειες επιβολής των αποφάσεων που αποψιλώνουν την εκπαίδευση προς χάρη της εφαρμογής της πολιτικής των περικοπών των μνημονίων και των επιταγών του ΟΟΣΑ.

        Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση της Υ.Α. για τον  «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» καθώς και των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν την Προσχολική Αγωγή αλλά και της τελευταίας πραξικοπηματικής εγκυκλίου που αποτελεί ωμή παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία των Π.Υ.Σ.Π.Ε.

        Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους σε κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 26 Αυγούστου και ώρα 12.00, με αίτημα την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

     Παλεύουμε για  το σπάσιμο των αποκλεισμών, τη φοίτηση όλων των παιδιών στις εκπαιδευτικές δομές, το μπλοκάρισμα των υπεράριθμων, των απολύσεων και των μετακινήσεων.

 

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών

Με μια απαράδεκτη εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί από τα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ της χώρας να συνεδριάσουν και μέχρι τις 30 Αυγούστου 2016 να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές (τοποθετήσεις υπεράριθμων, διάθεση ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ και αποσπασμένων) με βάση τα στοιχεία του «myschool» λαμβάνοντας υπόψη α’ και β’ ανάθεση. Στις 31 Αυγούστου, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οφείλουν να δώσουν κενά και πλεονάσματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στην 1η Σεπτεμβρίου να γίνουν οι κοινές συνεδριάσεις ΠΥΣΔΕ/ ΠΥΣΠΕ για τη διαχείριση των κοινών ειδικοτήτων.

Δηλαδή, πρώτον, καλούνται οι διευθυντές σχολικών μονάδων να παρανομήσουν καταχωρώντας στο «myschool» αναθέσεις και κατανομές μαθημάτων χωρίς απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και μάλιστα βάζοντας πλασματική ανάληψη υπηρεσίας από τους καθηγητές, οι οποίοι θα παρουσιαστούν και θα αναλάβουν υπηρεσία την 1η Σεπτεμβρίου. Δεύτερον, καλούνται τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τοποθετήσουν συναδέλφους χωρίς να τους γνωστοποιηθούν κενά και χωρίς προηγούμενη αίτηση και επιλογή σχολείου.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης και η οδηγία που δίνει στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, αν δεν συνεδριάσουν τα Συμβούλια: να ενεργοποιήσουν το αντιδραστικότατο καθηκοντολόγιο και να κάνουν οι ίδιοι τις τοποθετήσεις που θα είναι προσωρινές και θα πρέπει να επικυρωθούν σε δύο μήνες από τα ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ.

Τι ενδιαφέρει τον Υπουργό αν όλα γίνουν πρόχειρα και μετά κληθούν τα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ να διευθετήσουν το «ρημαγμένο τοπίο»; Φτάνει που στις 11 Σεπτεμβρίου θα πει «τα είχαμε όλα έτοιμα και ήταν όλοι στη θέση τους».

Και μετά την κοινή συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις 2 Σεπτεμβρίου «όλοι οι πλεονάζοντες αποσπώνται με βάση τις κείμενες διατάξεις»! Αλήθεια, τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι οι πλεονάζοντες θα σταλούν στην περιφέρεια και θα αποσπαστούν παρά τη θέλησή τους σε άλλο ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ ή μήπως θα ενεργοποιηθεί ο ανενεργός νόμος Διαμαντοπούλου για υποχρεωτικές αποσπάσεις;

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει αμέσως αυτήν την εγκύκλιο και καλούμε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να μη συναινέσουν στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Αν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την ποιότητα της δημόσιας παιδείας, θα έκανε μόνιμους διορισμούς και θα τερμάτιζε τη λιτότητα και στην παιδεία και σε ολόκληρη την κοινωνία. Αντί αυτών, όμως, προτιμά την υποταγή στους μνημονιακούς κόφτες και καταφεύγει σε αλχημείες, μεθοδεύσεις και τεχνάσματα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Θα ήταν τουλάχιστον πιο σοφό για τον Υπουργό Παιδείας να σεβαστεί την κοινή λογική, να κατανοήσει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν και να αφήσει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να κάνουν τη δουλειά τους και προπαντός με σεβασμό στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που πρέπει να τοποθετηθούν, αφού γίνουν οι αναθέσεις και οι κατανομές από τους Συλλόγους Διδασκόντων, αφού λάβουν γνώση των κενών και υποβάλουν αιτήσεις προτίμησης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και Σωματείων με στόχο την ακύρωση των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας και τη διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Last modified: 25 Αυγούστου 2016

Close