Written by 09:42 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Σύλλογος Περικλής: Η Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η στάση της ΔΑΚΕ

 

 

      ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

      ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ”

 

Η Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η στάση της ΔΑΚΕ

Μέρες  γιορτών για όσους τυχερούς απολαμβάνουν τη σιγουριά μιας πατρίδας, την ασφάλεια της ειρήνης, την προστασία μιας στέγης, τη θαλπωρή μιας οικογένειας.

Για χιλιάδες όμως πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας , για αυτούς που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών  του κόσμου δεν λογαριάζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ευτυχία, η πραγματικότητα είναι φρικτά διαφορετική.

Η  «πολιτισμένη» Ευρώπη, συνένοχη και συνυπόλογη για την κατάσταση, η Ευρώπη του τρόμου, του ρατσισμού, του αποκλεισμού και της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων,  διαμορφώνει και αποφασίζει την πολιτική των κλειστών συνόρων υψώνοντας φράχτες, εγκλωβίζοντας ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς δικαιώματα και με άθλιες συνθήκες διαβίωσης ή πνίγοντάς τους στον υγρό τάφο της Μεσογείου. 

Στόχος της, η δημιουργία στρατιών από φθηνά, πάμφθηνα εργατικά χέρια, από όσους οριακά επιβιώσουν, στην εξυπηρέτηση του Κεφαλαίου.

Εμφανίζει ωστόσο υποκριτικά την εικόνα της Ευρώπης-ομπρέλας που προστατεύει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χωρίζοντάς τους σε λαθραίους και νόμιμους, λες και η ανθρώπινη ζωή μπορεί να είναι λαθραία, ποινικοποιώντας έτσι το δικαίωμα σε αυτήν και προσφέροντας άλλοθι στην εκμετάλλευσή τους, τις απελάσεις και τη βαρβαρότητα. Η πολιτική αυτή μεγεθύνει το πρόβλημα, αξιοποιώντας  τα ακροδεξιά, φασιστικά και ρατσιστικά ένστικτα. Αποκρύπτει και αποποιείται τις ευθύνες της για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που οδήγησαν στο ξερίζωμα των ανθρώπων από τις πατρίδες τους.

Στον αντίποδα της πολιτικής αυτής, δύο Βάσκοι ακτιβιστές, λειτουργώντας  στη λογική του διεθνισμού, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς, με μια πράξη αλληλεγγύης προσπάθησαν να μεταφέρουν οκτώ πρόσφυγες, στο πλαίσιο μιας μεγάλης καμπάνιας ελεύθερης μετακίνησης προσφύγων, με εξασφαλισμένη αξιοπρεπή στέγαση και εργασία, στον αγώνα για μια ζωή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2016 από το Λιμενικό της Ηγουμενίτσας .

Οι ίδιοι με δήλωσή τους, αποσαφηνίζουν πλήρως τα κίνητρά τους και αποκαλύπτουν το μεγαλείο της αλληλεγγύης: «…Πρόκειται για πράξη που δεν σκοπεύει στο κέρδος, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από διάφορα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά κινήματα, που δεν έχει άλλους στόχους από την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους και την πολιτική καταγγελία. (…) Αν τα κράτη δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτική ανυπακοή που θα τα εγγυηθεί δεν είναι μόνο νομιμοποιημένη αλλά και απόλυτα αναγκαία…».

Ως Διέξοδος Η Αγωνιστική Συσπείρωση συνηγορήσαμε στην έγκριση από το Δ.Σ. του συλλόγου μας, ψηφίσματος συμπαράστασης στους δύο συλληφθέντες ακτιβιστές αλληλέγγυους και σε δύο από τους πρόσφυγες που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες επειδή δεν είχαν χαρτιά και κινδυνεύουν με απέλαση.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ απάντησαν με το κείμενο που επισυνάπτουμε. Αν το κείμενο αυτό ήταν ανυπόγραφο, ο αναγνώστης θα μπορούσε να είναι σίγουρος ότι πρόκειται για χρυσαυγίτικο κείμενο παρά τη δηλωμένη αποποίηση της ταύτισης των θέσεων που κατατίθενται, με τις προθέσεις και τις θέσεις της εγκληματικής οργάνωσης.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: « Ανοιχτά σύνορα σημαίνει ελεύθερο εμπόριο ανθρώπων ».

Ανταπαντάμε ότι ανοιχτά σύνορα γα τους πρόσφυγες σημαίνει για τους κυνηγημένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια το δικαίωμα και τη δυνατότητα της ελεύθερης αναζήτησης μιας καινούριας πατρίδας για να στήσουν ξανά τη ζωή τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Προσθέτουν προκλητικά: «Οι αλληλέγγυοι των ανοιχτών συνόρων δουλεύουν για τους δουλέμπορους ….. διευκολύνουν όσο ποτέ άλλοτε το δίκτυο της οργανωμένης εμπορίας ανθρώπων – πάντα με το αζημίωτο »  . 

Ανατριχιαστική είναι η προσπάθεια της ταύτισης της πολιτικής ανυπακοής απέναντι στις συμφωνίες της βαρβαρότητας με τα κυκλώματα της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και της ελπίδας για διαφυγή και επιβίωση και εντάσσεται στο βρώμικο πόλεμο συγκάλυψης της πολιτικής των δυνάμεων που κατάφορα παραβιάζουν ακόμη και το νομοθετικό πλαίσιο που οι ίδιες έχουν θεσπίσει για την προστασία των προσφύγων.

Η πρωτοβουλία των δύο Βάσκων ακτιβιστών εκφράζει την προσπάθεια ακύρωσης στην πράξη της εφαρμογής της βαθιά αντιανθρωπιστικής πολιτικής των κλειστών συνόρων της Ε.Ε. πολιτικής που μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία συνυπέγραψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και στηρίζουν οι  πολιτικές δυνάμεις του τόξου Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ  – ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ  – Χ.Α.

Ως τέτοια τη στηρίζουμε, ενώ αντίθετα καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη την έκφραση θέσεων και απόψεων όπως αυτών του κειμένου της ΔΑΚΕ από εκπροσώπους μιας συνδικαλιστικής παράταξης εκπαιδευτικών, από δασκάλους λειτουργούς της Εκπαίδευσης που αποστολή τους είναι να διδάσκουν στους μαθητές τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη στον αγώνα του Ανθρώπου για μια κοινωνία ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και πολιτισμού.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΕΙΝΑΙ  ΤΟ  ΟΠΛΟ ΜΑΣ

 

Παρακάτω το ψήφισμα συμπαράστασης και η τοποθέτηση της ΔΑΚΕ:

 

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Θέμα: Άμεση απελευθέρωση των δύο Bάσκων αγωνιστών και των δύο προσφύγων της Ηγουμενίτσας

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δύο Βάσκων αγωνιστών και των δύο προσφύγων που αμφισβήτησαν έμπρακτα το ρατσιστικό συνοριακό καθεστώς της ΕΕ, συνελήφθησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και απειλούνται σήμερα με βαριές κατηγορίες για «παράνομη διακίνηση μεταναστών» οι μεν και με μακρά κράτηση και απέλαση οι δε.

 Δηλώνουμε ότι η πράξη πολιτικής ανυπακοής του Μικέλ και της Μπέγκο για τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στη Χώρα των Βάσκων είναι μια πράξη που όχι μόνο δεν πρέπει να διώκεται αλλά που αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, σε μια Ευρώπη που θυμίζει όλο και περισσότερο τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας της, μια Ευρώπη που υψώνει φράχτες και παρατάσσει στρατιωτικά σώματα απέναντι στους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.

Οι συλληφθέντες Mikel Zuloaga, Begoña Huarte, Reza Ali και Ahmet Awais έχουν κερδίσει τον πλήρη σεβασμό και τη στήριξη μας. Δεν θα δεχτούμε την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με το πρόσχημα της πάταξης της «διακίνησης», που προβλέπει εξοντωτικές ποινές φυλάκισης. Μαζί τους θα αγωνιστούμε ενάντια στη βαρβαρότητα της Ευρώπης-Φρούριο, για να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την ολόπλευρη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ενάντια στο διαχωρισμό των ανθρώπων ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, για την ελευθερία μετακίνησης και το δικαίωμα παραμονής.

 

 Η τοποθέτηση της ΔΑΚΕ του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε «Ο Περικλής»:

Ήταν και παραμένει πολιτική επιλογή της  προοδευτικής αριστεράς να μην αντιμετωπίζεται ο παράνομος μετανάστης ως θύμα κυκλωμάτων εμπορίας, αλλά αυθαίρετα και υποκριτικά ως αντικείμενο αλληλεγγύης χωρίς να τηρούνται τα διεθνώς νόμιμα.

Η δράση των ΜΚΟ συνιστά τον καλύτερο μανδύα για την τρομακτική επέκταση των κυκλωμάτων εμπορίας.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να λογοδοτήσουν ακόμη και ποινικά οι κάθε λογής ΜΚΟ και οι αλληλέγγυοι των ανοιχτών συνόρων.

Όλοι τους δουλεύουν για τους δουλεμπόρους. Και ανοιχτά σύνορα σημαίνει ελεύθερο εμπόριο ανθρώπων. Γι’ αυτό άλλωστε κι όλοι αυτοί οι τόσο προοδευτικοί αριστεροί μας διδάσκουν να απεχθανόμαστε τον όρο “λαθραία διακίνηση μεταναστών”, ή λαθρομετανάστες. Μας διδάσκουν ότι το λαθραίο δεν ταιριάζει σε ανθρώπους κι άρα όποιος μιλάει για λαθρομετανάστες είναι φασίστας και ρατσιστής.

Η αλήθεια είναι όπως πάντα πολύ πιο βρώμικη. Όλοι αυτοί που απεχθάνονται να μιλήσουν για λαθραία διακινούμενους μετανάστες, στην ουσία το έκαναν και το κάνουν για να διευκολύνουν την συγκάλυψη του γεγονότος ότι ο λαθρομετανάστης συνιστά θύμα των κυκλωμάτων εμπορίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Πρέπει πάση θυσία να αποσπαστεί η διακίνηση των μεταναστών από το οργανωμένο έγκλημα.

 

Γιατί αυτό λοιπόν οφείλει κάθε σοβαρό κράτος να ποινικοποιήσει τη λαθρομετανάστευση.

Όχι για να ποινικοποιήσει το θύμα, δηλαδή τον μετανάστη – όπως ζητά η ΧΑ για να προστατέψει τα κυκλώματα που νέμονται τους λαθρομετανάστες – αλλά για να χτυπηθεί το εμπόριο των ανθρώπων ως εκδήλωση του οργανωμένου εγκλήματος.

Να γιατί οι αλληλέγγυοι της αριστεράς  βάλθηκαν να μας διδάξουν ότι είναι κακό να μιλάμε για λαθρομετανάστες, ή για παράνομους μετανάστες.

Κι όσο οι αλληλέγγυοι  θα διευκολύνουν όσο ποτέ άλλοτε το δίκτυο της οργανωμένης εμπορίας ανθρώπων – πάντα με το αζημίωτο – τόσο οι κυβερνήσεις θα μεταχειρίζονται τα θύματα κατά το δοκούν.

 

 

 

 

 

 

Last modified: 1 Ιανουαρίου 2017

Close