Written by 22:52 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: γράμμα προς τους γονείς των μαθητών των Νηπιαγωγείων μας

 

 

            ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ »

         Αγαπητοί γονείς

          Καλωσορίζουμε τα παιδιά σας κι εσάς στο πρώτο σχολείο που λέγεται νηπιαγωγείο.

%ce%b5%ce%b9%ce%ba1Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά σας θα κάνουν τα πρώτα βήματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς όμως το νηπιαγωγείο να είναι τμήμα του Δημοτικού. Έχει το δικό του πρόγραμμα βασισμένο στις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικίας παιδιών .Εμείς οι νηπιαγωγοί έχουμε μάλιστα μια εξαιρετική δυνατότητα εφαρμογής αυτού του προγράμματος στα Ολοήμερα τμήματα Νηπιαγωγείου.

Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιεί ως διδακτικό εργαλείο το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί το πιο κατάλληλο μέσο για να συγκροτήσουν τα παιδιά τις πρώτες τους γνώσεις, αξίες, δεξιότητες και ικανότητες. Άλλωστε χάρις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση των νηπιαγωγών, αυτό που τα παιδιά νοιώθουν ως παιχνίδι έχει στέρεες επιστημονικές βάσεις.

Κάθε χρόνο, ανοίγαμε τα νηπιαγωγεία μας αντιμετωπίζοντας μια σειρά από μεγάλα προβλήματα, τα οποία ούτε και σήμερα έχουν λυθεί: έλλειψη προσωπικού, τεράστιο πρόβλημα στις κτιριακές υποδομές, ελλιπής χρηματοδότηση των νηπιαγωγείων, υποστελέχωση των τμημάτων ένταξης είναι μόνο μερικά από αυτά.

Χρόνια αγωνιζόμαστε για την θεσμοθέτηση της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να εγγράφονται όλα τα προνήπια στα νηπιαγωγεία.

Φέτος δίπλα σε αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση πρόσθεσε ένα ακόμη σοβαρότατο πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ρωτήσει εμάς που δουλεύουμε στο νηπιαγωγείο και γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα και τον τρόπο λειτουργίας του.

Εφαρμόζει τη μνημονιακή πρακτική και ουσιαστικά ΔΙΑΛΥΕΙ το Ολοήμερο νηπιαγωγείο. Το χωρίζει σε 2 μέρη, το ένα είναι το υποχρεωτικό μέχρι τις 13:00 και το άλλο από τις 13:00 έως τις 16:00 το βαφτίζει προαιρετικό. Επίσης δεν επιτρέπει πλέον σε όλους τους γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο διαχωρίζοντας τους σε εργαζόμενους και μη. Με αυτό τον τρόπο καταργεί το πρόγραμμα του Ολοήμερου και υποβαθμίζει πλήρως τις παιδαγωγικές δραστηριότητες της απογευματινής ζώνης. Τα παιδιά σας με λίγα λόγια θα βρίσκονται όχι σε Νηπιαγωγείο ,αλλά σε ένα χώρο φύλαξης και απόθεσης νηπίων. Οι δε νηπιαγωγοί δεν θα κάνουν τη δουλειά που ήξεραν αλλά κυρίως φύλαξη και απασχόληση. Έτσι όπως θέλει το Υπουργείο να λειτουργήσει το νέο Ολοήμερο θα αναγκάζει τα παιδιά να αλλάζουν μέσα στη μέρα 3 νηπιαγωγούς , 2 τουλάχιστον προγράμματα και 2 αίθουσες !

Ταυτόχρονα, η δημιουργία μιας ζώνης ξεχωριστής από το υπόλοιπο πρόγραμμα, εύκολα μπορεί να καταργηθεί όταν δε θα γίνονται οι προσλήψεις προσωπικού ή δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, αριθμός παιδιών. Άλλωστε, με τον όρο «προαιρετικό» που χρησιμοποιεί για την απογευματινή ζώνη, φαίνεται ότι επιδιώκει να απαλλάξει την πολιτεία από υποχρεωτικές λειτουργίες και δαπάνες και να τις μεταβιβάσει μελλοντικά σε ΚΔΑΠ, Δήμους, Συλλόγους γονέων ή και ακόμη να εισάγει και στο Νηπιαγωγείο την ωρομίσθια, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Μπροστά σε μια ακόμη άσκηση μνημονιακής πολιτικής, περικοπών και υποβάθμισης δομών δημόσιας εκπαίδευσης, εμείς οι νηπιαγωγοί φροντίζουμε ώστε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο να μπορεί να λειτουργήσει πλήρως και με παιδαγωγικά κριτήρια, σε σύγκρουση με το Υπουργείο και την προπαγάνδα του. Είναι ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ μας ως εκπαιδευτικοί στο δημόσιο σχολείο να υποστηρίξουμε τον αντισταθμιστικό ρόλο του Ολοήμερου νηπιαγωγείου .Ειδικά αυτά τα χρόνια των μνημονίων που όλο και περισσότερες οικογένειες βουλιάζουν στα αδιέξοδα που προκαλεί η κρίση, είναι ΑΝΑΓΚΗ κι όχι πολυτέλεια το Δωρεάν Δημόσιο νηπιαγωγείο να προσφέρει στα παιδιά μας κουλτούρα, πνεύμα συνεργασίας, αυτοπεποίθηση, ομαδικό παιχνίδι και χαρά.

Για αυτό το λόγο έχουμε ήδη πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα Ολοήμερα τμήματα και συσπειρωμένες/οι γύρω από τα σωματεία και την Ομοσπονδία μας, θα αρχίσουμε τη σχολική χρονιά με το «μάθημα» της Αντίστασης. Την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη κάνουμε Απεργία μαζί με όλους τους/τις εκπαιδευτικούς της Π.Ε., κόντρα στη συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Αν θέλετε κι εσείς όπως κι εμείς

  • Να υπάρχει Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο με δίχρονη Υποχρεωτική φοίτηση ΟΛΩΝ των παιδιών (νηπίων-προνηπίων)
  • Να αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματα κτιριακής υποδομής και υποχρηματοδότησης στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

Αν θέλετε τα παιδιά μας «να μη σταματούν τον ουρανό να θέλουν να αγγίξουν» τότε ας βρούμε στις συναντήσεις που θα επιδιώξουμε να κάνουμε, τους δρόμους για να αγωνιστούμε ΜΑΖΙ. Εμείς ακολουθούμε τον μόνο δρόμο που μπορούμε ως νηπιαγωγοί να ακολουθήσουμε: τον δρόμο της Αντίστασης και της Διεκδίκησης

              Καλή σχολική χρονιά , και καλή δύναμη σε όλους κι όλες μας!

Last modified: 13 Σεπτεμβρίου 2016

Close