Written by 20:16 Slider, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής για το ασφαλιστικό

 

αντιασφαλιστικό1

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
  Αγ. Παρασκευή, 15 Μαΐου 2016
Αρ. Πρωτ.75Προς: συναδέλφους εκπαιδευτικούς,
μέλη του συλλόγου μας

 

 

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

 

Σε συνθήκες « σαββατοκύριακου » ψηφίστηκε στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο   της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε πλήρη εφαρμογή των επιταγών των δανειστών – δυναστών – μας, ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, και σε πλήρη συμπόρευση με την αντιπολίτευση που ψήφισε το 3ο μνημόνιο.

Η συγκυβέρνηση υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου για μια ακόμη φορά αντιμετώπισε τον εργαζόμενο λαό ως εχθρό και χρησιμοποίησε όλο τα κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους έκτακτης ανάγκης.

 Σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, για δήθεν αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής από το λαό μας,  με συλλήψεις, προσαγωγές, χημικά,  τραυματισμούς διαδηλωτών και κροτίδες κρότου λάμψης προσπάθησε να  διαλύσει την μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι και αυτή στην προμετωπίδα της αντιλαϊκής της πολιτικής θα έχει την βία και την καταστολή  του εργατικού- λαϊκού κινήματος.

 

  Συναδέλφισσες/ οι,

Με τη νομιμοποίηση των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, την ψήφιση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια  με 40 χρόνια εργασίας, της αύξησης των εισφορών υγείας στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και τις περικοπές των συντάξεων κατά1,8 δις από τον προϋπολογισμό – ισοπεδώνεται περαιτέρω το δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και γενικεύεται και κλιμακώνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται η εξίσωση-ισοπέδωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα (παροχές υγείας, εφάπαξ).Την ίδια στιγμή στο προσχέδιο του αναπτυξιακού νόμου προβλέπονται χρηματοδοτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με δημόσιο χρήμα ή επιδοτήσεις από ευρωπαικά κονδύλια για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει το νόμοΓιαννίτση, τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών» και τις ως τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις. Προβλέπει καταιγισμό μέτρων και σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Κατεδαφίζει όλα όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα, το οποίο στην ουσία χτίζεται από την αρχή, στη βάση της λογικής των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ που ήδη ισχύει σε μια σειρά χώρες και διέλυσε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Στα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό υπάρχουν ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα, δικτατορικά, χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, υπακούοντας στο δημοσιονομικό κόφτη!

Η πρώτη -και πιο ισχυρή δόση- των αλλαγών περιλαμβάνει συνοπτικά 10 μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2016:

 1. Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα ξαναϋπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
 2. Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεωνγια όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Τα νέα ποσά για τις κατώτερες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.
 3. Δραστικές μειώσεις μέχρι και σταδιακή εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων, αφού θα εξαρτάται η παροχή τους από τα δημογραφικά δεδομένα (όσο περισσότεροι δικαιούχοι, τόσο μικρότερο το ποσό), τη μετονομασμένη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% των συντάξιμων αποδοχών για κάθε χρόνο ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%, δεδομένου ότι ο συντάξιμος μισθός είναι χαμηλότερος, πρέπει να δουλεύει πάνω από 45 χρόνια! Ταυτόχρονα, αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση σε 3,5% για τους ασφαλισμένους και 4% για τους εργοδότες (από 3% και 3% αντίστοιχα).
 4. Δραματική αύξηση εισφορώνγια ασφάλιση και υγεία, που οδηγεί και σε μεγάλη μείωση μισθών.
 5. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
 6. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
 7. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣμε αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
 8. Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.
 9. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο.
 10. Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση θα φέρει και την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τσακίζει όλους τους εν ενεργεία ασφαλισμένους εργαζόμενους, τους ήδη συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ανέργους, τους ελαστικά εργαζόμενους, τη νεολαία. Για να μην πληρώσει το κεφάλαιο όσα έκλεψε από τη συνεχή μείωση των μισθών, τη μαύρη, απλήρωτη ή ελαστική εργασία, από τη συνεχή μείωση των εργοδοτικών εισφορών (3,9 μονάδες μόνο τα τελευταία χρόνια), αυτές που ποτέ δεν αποδόθηκαν, από τις απαλλαγές και τη λεηλάτηση των αποθεματικών των ταμείων. Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σώσει» το ασφαλιστικό!

Αποσκοπεί στο να ενισχυθούν τα κέρδη της αστικής τάξης, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικές  στοχεύσεις  της ευρωζώνης.

Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο! Αλλά μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, μια αγωνιώδης προσπάθεια να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από την υποταγή και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι απαντάμε με μαζικό, συντονισμένο συλλογικό αγώνα.  Δε ζητάμε «δικαιοσύνη στην εξαθλίωση». Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε!

 

Άμεσα, απαιτούμε:

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιάκ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
 • Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.
 • Ένα αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημαγια όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να ζούμε αξιοπρεπώς. Με δωρεάν κάλυψη υγείας, περίθαλψη για όλους. Πρόνοια και παροχές με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένονται και νέα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, εργατικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής, που θα απαιτεί την κατάργηση όλων των μνημονίων, δανειακής σύμβασης και εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται το μονόδρομο της πολιτικής που επιβάλλουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι ντόπιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, και θα επιβάλει να επιστρέψει ο πλούτος σε αυτόν που τον παράγει, στους εργαζόμενους.

Συνεχίζουμε, οργανώνουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

Δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να νικήσουμε! 

 

                                      Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

      Η Πρόεδρος                                           Η Γεν. Γραμματέας

Άννα Μάγια Σταυροπούλου                           Γεωργία  Γιανναρά

Last modified: 15 Μαΐου 2016

Close