Written by 06:20 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: «Για τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τον αποκλεισμό των προνηπίων».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
info@syllogosperiklis.gr

Αγ. Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.:108

Προς:

Το Υπουργείο Παιδείας,

Τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Άθήνας,

Τα μέλη του Συλλόγου μας, το Δ.Σ της ΔΟΕ

Θέμα: «Για τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τον αποκλεισμό των προνηπίων».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταγγέλλει  την προσπάθεια πλήρους αποκλεισμού μιας ολόκληρης ηλικιακής ομάδας, των προνήπιων,  από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Το Υπουργείο, μέσω προφορικών εντολών των Δ/νσεων Π.Ε, προσπαθεί να επιβάλλει στις νηπιαγωγούς να μην γράψουν τα προνήπια υποστηρίζοντας ότι τα τμήματα θα υπολογιστούν μόνο με βάση τα νήπια. Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια υποφέρει από την ανεργία και τη φτώχεια, την ώρα που χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους υποσιτίζονται και έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να πετάξει έξω από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο τα προνήπια. Είναι πια φανερό σε όλους πως, στα πλαίσια των περικοπών, η τρικομματική Κυβέρνηση θέλει να  σαρώσει και την Προσχολική Αγωγή. Ήδη φέτος πολλά νηπιαγωγεία συρρικνώθηκαν και ανέστειλαν τη λειτουργία τμημάτων τους στη μέση του σχολικού έτους. Για την επόμενη χρονιά οι διορισμοί θα είναι μηδενικοί  αλλά θα υπάρξουν και απολύσεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Αν αποκλειστούν τα χιλιάδες προνήπια από το Νηπιαγωγείο θα συμπτυχτούν εκατοντάδες τμήματα στα νηπιαγωγεία και φυσικά θα χαθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Αυτό συνεπάγεται για τις νηπιαγωγούς: χάσιμο οργανικής θέσης, μετακίνηση εντός και εκτός διεύθυνσης και περιφέρειας, διαθεσιμότητα και απόλυση.

Γίνεται έτσι φανερό ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης τσακίζει κυριολεκτικά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών , κλείνει τις πόρτες και τα παράθυρα των δημόσιων νηπιαγωγείων για τα προνήπια ανοίγοντας έτσι ορθάνοιχτα τις πόρτες των ιδιωτικών παραμάγαζων ή αφήνουν τα παιδιά αυτά στα σπίτια  σε μία περίοδο της ζωής τους που η κοινωνικοποίησή τους είναι καθοριστική.

Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρεωτικότητα του ενός έτους, σαφέστατα αναφέρεται στους γονείς, που τους υποχρεώνει να φέρουν τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το κράτος, αφού οι γονείς το επιλέξουν και απευθυνθούν για εγγραφή σε δημόσιο Νηπιαγωγείο, οφείλει να παρέχει και τα δύο χρόνια φοίτησης (Ν. 1566/1985). Στα πλαίσια αυτά

διεκδικούμε η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο να είναι 2 χρόνια (νήπια και προνήπια). Ο ένας χρόνος κινδυνεύει να μετατρέψει το Νηπιαγωγείο σε σχολική τάξη με ακαδημαϊκό σχολικό πρόγραμμα. Με τη διετία, εξασφαλίζεται η σταθερή και συνεχής φοίτηση των παιδιών από τα 4 ως το Δημοτικό. Οι έρευνες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το διάστημα για την ομαλή μετάβαση στο δημοτικό και τη γενικότερη ανάπτυξη και πρόοδο των παιδιών.

Φτάνει πια!

Απαιτούμε να γραφτούν όλα τα παιδιά 4-6 χρόνων στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τις Δ/νσεις να πάρουν πίσω όποιες γραπτές και προφορικές κατευθύνσεις έχουν δώσει για τον αποκλεισμό των προνήπιων.

Καλούμε τις/τους  νηπιαγωγούς να εγγράφουν όλα τα παιδιά, νήπια και προνήπια.

Καλούμε τους δήμους να πάρουν μέτρα για τη στέγαση όλων των νηπιαγωγείων ώστε να χωρούν όλα τα νήπια προνήπια.

Καλούμε τους γονείς και τα εργατικά σωματεία να κάνουν και δική τους υπόθεση την εγγραφή όλων των νηπίων και προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Ενιαία αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας