Written by 21:21 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: για τις διώξεις εναντίον των 5 φοιτητών από την Αγία Παρασκευή

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

  Αγ. Παρασκευή,  19 Νοεμβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. 167

Προς: τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας

 ΘΕΜΑ: Για τις διώξεις εναντίον των 5  φοιτητών από την Αγία Παρασκευή

 

Στις 2 Μαϊου στο Μιλάνο, σε μία καφετέρια κοντά σε ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, διεξάγεται ένα μαζικό κύμα προσαγωγών, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και 5 φοιτητές από την Αγία Παρασκευή, οι οποίοι συμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του, στη συνέλευση κατοίκων της πόλης της Αγίας Παρασκευής , σε εργατικές και ταξικές διεκδικήσεις. Στη συνέχεια οι προσαχθέντες έμειναν επί 12 ώρες στην αστυνομική διεύθυνση του Μιλάνου, χωρίς διερμηνέα, όπου κι έγινε λήψη DNA και αποτυπωμάτων και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία.

Έξι μήνες μετά, οι Ιταλικές αρχές αποφασίζουν να βγάλουν Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, με το οποίο ζητούν την έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία με μόνο στοιχείο ότι ‘’εθεάθησαν’’ να συμμετέχουν στα επεισόδια της πρωτομαγιάτικης απεργίας (χωρίς να διευκρινίζεται από ποιόν και τί εθεάθησαν να κάνουν).

Στις 12/11, μέρα της γενικής πανελλαδικής απεργίας, διαδραματίζεται ένα πρωτοφανές σήριαλ καταστολής για την πόλη της Αγίας Παρασκευής . Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές εισβάλουν, τα χαράματα, στα σπίτια των 5 φοιτητών και τους οδηγούν στη ΓΑΔΑ όπου και κρατούνται για ένα 24ωρο. Την ίδια μέρα το μεσημέρι καταλαμβάνεται συμβολικά το Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής και αλληλέγγυους. Ακολουθεί μαζική συνέλευση το απόγευμα και στη συνέχεια πορεία 300 ατόμων στους δρόμους της πόλης. Την επόμενη μέρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής ζητά με ψήφισμα τη μη έκδοση των φοιτητών ενώ παράλληλα φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία εκδίδουν παρόμοια ψηφίσματα συμπαράστασης. Στο μεταξύ, με παρουσία μεγάλου πλήθους αλληλέγγυων στο εφετείο, αφήνονται ελεύθεροι απ’ την εισαγγελέα με περιοριστικούς όρους (παρουσία 3 φορές την εβδομάδα στο ΑΤ Αγ. Παρασκευής και απαγόρευση εξόδου απ’ τη χώρα), ενώ αναμένεται η σύγκλιση του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφασίσει αν τελικά θα εκδοθούν οι φοιτητές στην Ιταλία.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταγγέλλει αυτή την πρωτοφανή σκευωρία με στόχο τη δίωξη και έκδοση των 5 φοιτητών που συνελήφθησαν με βάση  το Ευρωπαϊκό ‘Ενταλμα Σύλληψης στην Ιταλία, κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε διαδηλωτές. Επιχειρείται έτσι η σύνδεση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων με πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου (εμπόριο ναρκωτικών, trafficking), κάτι που δείχνει μια κατεύθυνση των κρατών μελών της ΕΕ προς την καταστολή, την ποινικοποίηση της συλλογικοποίησης των ανθρώπων και της διεθνοποίησης των αγώνων τους, ώστε να ενταθεί η εκμετάλλευση και ο φόβος.

Δεν αφήνουμε κανένα και καμία ανυπεράσπιστο/η απέναντι στη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης και της συνεχούς υποτίμησης των ζωών μας. Αυτή η δίωξη βαραίνει όλους και όλες εμάς που επιλέξαμε να μη μείνουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Να αντιδράσουμε μαζί ενάντια σε αυτούς που χτίζουν τις πολιτικές τους καριέρες και κερδοφορούν πάνω στις πλάτες και τις ανάγκες των καταπιεσμένων.

Υπερασπιζόμαστε την επιλογή των 5 φοιτητών να ενώσουν τις φωνές τους με τους καταπιεσμένους της Ευρώπης.

Απαιτούμε να σταματήσει η διαδικασία έκδοσής τους στην Ιταλία και να παύσει κάθε δίωξη εις βάρος τους.

 

 

 

 

 

 

                                                  Για το Δ.Σ. του Συλλόγου            

                 Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              

 

             Μαρία Κολόζη                                                      Άννα Μάγια Σταυροπούλου

Last modified: 19 Νοεμβρίου 2015

Close