Written by 14:25 Αρχική Σελίδα, Δελτία Τύπου

Σύλλογος Περικλής : Δελτίο τύπου για την ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση με Δ/ντές Δημ.Σxολείων και Προϊστ/νες Νηπ/γείων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε. «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242 Αγία Παρασκευή Τηλ-Fax: 2106399318 http://www.syllogosperiklis.gr info@syllogosperiklis.gr

 

Αγ. Παρασκευή, 10 Απριλίου 2013 Αρ. Πρωτ.: 80Προς: Όλους τους Εκπαιδευτικούς, μέλη του Συλλόγου μας.

 

Θέμα:  Δελτίο τύπου για  την ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση με Δ/ντές Δημ.Σxολείων και  Προϊστ/νες Νηπ/γείων

 

        Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

        Την Τρίτη 9 Απριλίου και ώρα 6.30μ.μ. στο 12ο Δημ.Σχολείο Χαλανδρίου, πραγματοποιήθηκε  ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση με Δ/ντές Δημ.Σxολείων και  Προϊστ/νες Νηπ/γείων, μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. του συλλόγου μας, με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού συναδέλφων, όπου εκτέθηκαν ανησυχίες, διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί και κατατέθηκαν προτάσεις δράσης σχετικά με τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα αλλά και ιδιαίτερα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς  του συλλόγου μας. 

        Δεδομένου ότιοι συνθήκες κρίσης τις  οποίες  βιώνει  ολόκληρη  η  ελληνική   κοινωνία    δημιουργούν ένα ασφυκτικό  πλαίσιο   στην εκπαιδευτική πραγματικότητα πού όλοι μας αντιμετωπίζουμε   καθημερινά   στα  σχολεία  μας,  η  συλλογική  δραστηριοποίησή  μας

         απέναντι   στα   προβλήματα   που  προκύπτουν    γίνεται  περισσότερο  από  αναγκαία, προκειμένου να είμαστε κατά το δυνατότερο αποτελεσματικοί.

 

         Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

 

1.  Προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και συντήρησης των σχολείων μας.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε τους συναδέλφους διευθυντές και προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων να καταθέτουν εγγράφως τα προβλήματα και τις ανάγκες των σχολείων τους στους δήμους ενώ ταυτόχρονα να κοινοποιούν στο Σύλλογο τις ενέργειές τους αυτές. Ο Σύλλογος μπορεί να έχει παρέμβαση, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τις  σχετικές υπηρεσίες των δήμων για την ανάληψη των ευθυνών τους και την άσκηση πίεσης στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η συμμετοχή μέλους του συλλόγου μας ως μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κάθε δήμου.

 

2.  Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού τους έργου.

 

Πραγματοποιήθηκε μια ευρύτατη συζήτηση γύρω από το θέμα της επιχειρούμενης θεσμοθέτησης της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών  και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας μέσα από το Σχέδιο Π.Δ., την ΑΔΙΠΠΔΕ και την Υ.Α. για την αυτοαξιολόγηση, καθώς μάλιστα αυτή διαπλέκεται και με το Νέο Πειθαρχικό Πλαίσιο.

 

 Ο Πρόεδρος υπενθύμισε τη θέση της ΔΟΕ αλλά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας εναντίον της αξιολόγησης και την εκφρασμένη πρόθεσή τους να δράσουν στην κατεύθυνση της ακύρωσης στην πράξη, της εφαρμογής της.

 

 

 Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας πρότεινε στους συναδέλφους να συνεδριάσουν  οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων τους, όπως  προτείνει και η ΔΟΕ, με  θέμα την λήψη απόφασης, με την οποία να εκφράζεται η αντίθεση τους στην επιχειρούμενη αξιολόγηση, στην κατεύθυνση της εκδήλωσης ενός ρεύματος από τη βάση των μαχόμενων εκπαιδευτικών που θα ασκήσει αποτελεσματική πίεση για την απόσυρση των σχετικών νομοθετημάτων.

 

3. Νέο Πειθαρχικό – Κλίμα εκφοβισμού.

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σε έντονο βαθμό η δημιουργία ενός κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας με θύματα τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς από πλευράς μεμονομένων περιπτώσεων γονέων οι οποίοι καταθέτοντας εγγράφως διαμαρτυρίες –παράπονα – καταγγελίες προς τη διοίκηση επιχειρούν να παρέμβουν στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο των συναδέλφων με ενδεχόμενη συνέπεια την υπηρεσιακή τους δίωξη, μεσω του νέου πειθαρχικού πλαισίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, είτε με επιθέσεις τραμπουκισμού απειλούν και την ίδια η σωματική τους ακεραιότητα.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας πρότεινε στους συναδέλφους, κατά τις παιδαγωγικές συναντήσεις με τους γονείς, τόσο ο διευθυντής όσο και οι εκπαιδευτικοί των τάξεων, να προκαλούν συζητήσεις στις οποίες να γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης της οριοθέτησης των ρόλων των εκπαιδευτικών και των γονέων έτσι ώστε να αναπτύσσεται ένα κλίμα συνεργασίας και από κοινού αντιμετώπισης της σχολικής καθημερινότητας και των ζητημάτων που προκύπτουν χωρίς να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και κυρίως με στόχο τη συνειδητοποίηση της κοινής πορείας που το τρίπτυχο εκπαιδευτικός- γονιός- μαθητής οφείλει να ακολουθήσει καθώς το παρόν και το μέλλον του σχολείου είναι το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας.

 

4. Εγγραφές νηπίων – κληρώσεις. Εγγραφές προνηπίων.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα της τήρησης των οριζομένων στο ν.1566/85 για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, επισημαίνοντας ότι οι προφορικές εντολές της διοίκησης, τόσο για την κλήρωση των υπεράριθμων εγγραφών νηπίων προκειμένου να μετακινηθούν σε όμορα Νηπιαγωγεία όσο και για την άρνηση εγγραφής των προνηπίων,  δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτές καθώς η εφαρμογή τους συνιστά παράνομη πράξη. Όλες οι εγγραφές νηπίων και προνηπίων πρέπει να γίνονται ανεξαιρέτως και να ενημερώνεται εγγράφως η διοίκηση ώστε να προβεί στις απαραίτητες σύννομες ενέργειες για την απορρόφησή τους. Επιπλέον τονίστηκε η σύνδεση αριθμού εγγραφών στα Νηπιαγωγεία με  την προστασία και διατήρηση του αριθμού των οργανικών θέσεων Νηπιαγωγείων και νηπιαγωγών.

 

                                   Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

                                

                    Ο Πρόεδρος                              Η Γενική Γραμματέας                             

              Νίκος  Παπασπύρος                 Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

                                                            

Last modified: 14 Απριλίου 2013

Close